Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Mercedes" wśród powietrznych pomp ciepła

siebuduje

Recommended Posts

Cześć, właśnie rozpoczynam na Śląsku budowę domu jednorodzinnego o pow.150mkw. Zdecydowałem się na powietrzną pompę ciepła. Z dotychczasowych ofert proponowane mi są urządzenia o mocy ok. 9kWh (Danfoss mini DHP-AQ 9, Buderus WPL 8AR, Nibe Split 3-8kW) . W temacie jestem raczej laikiem. Trochę muratorów, trochę rozmów z architektem, Internet i jeszcze kilka godzin rozmów z instalatorami na targach EkoEnergia. Natomiast dalej nie doszedłem do tego, kto tak naprawdę robi najlepsze powietrzne pompy ciepła na rynku. Powtarzają się opinie, że najlepsi producenci to Buderus, Panasonic, Danfoss i Nibe. Trochę tego dużo jak na ścisłą czołówkę. Może pomożecie mi ze znalezieniem odpowiedzi, kto robi masówkę, a kto się specjalizuje w temacie PPC.

Poza tym, może znacie solidnych instalatorów PPC, którzy montują pompy na Śląsku. Szukam specjalistów z doświadczeniem. Przyglądam się firmom: GHS Polska z Rudy Śląskiej, Baron Systemy Grzewcze z Drogomyśla i EkoSun z Bielska-Białej. Może ktoś z nich, a może są lepsi od nich. Jeśli macie zdanie na ich temat lub propozycje innych instalatorów to będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

PS. Mój budżet to maks. 35kPLN.

Pzdr

o pompach ciepła danfoss możesz się dużo dowiedzieć jak wklepiesz w google : "5 lat doświadczeń z pompa ciepła Danfoss".

Osobiście pompę tej firmy to bym sobie założył tylko jakby mi ją dawali za darmo.

Panasonic=sporo pozytywnych opinii użytkowników na tym forum

Nibe= ma dziwne oznaczenia mocy, sporo niezadowolonych klientów bo nie patrzyli na wydajność w niskich temp. i montowali za słabe pompy

Buderus= nie wiem

Ekosun montował u mojego ojca kolektory sporo lat do tyłu, robili to byle szybko założyć i zwiać na kolejny montaż. Jak wróciłem z pracy i zobaczyłem jak idiotycznie puścili przewody to musieli to poprawiać, trzeba im patrzeć na ręce czy dobrze robią.

Poza tym, może znacie solidnych instalatorów PPC, którzy montują pompy na Śląsku. Szukam specjalistów z doświadczeniem. Jeśli macie zdanie na ich temat lub propozycje innych instalatorów to będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

Witam !

Polecam skontaktować się z autoryzowanymi partnerami Viessmann w Twojej okolicy. Wszystkich instalatorów wraz z lokalizacją możesz znaleźć TUTAJ. Dodatkowo możesz liczyć na bezpłatne i niezobowiązujące doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji.

Gdybyś był zainteresowany to posiadamy również w swojej ofercie powietrzne pompy ciepła - zarówno monobloki jak i w wersji split.

Pozdrawiam !

Edytowane przez Tomaszs131

Dodaj jesze Dalkin i Mitshubisi Zubadan.

Zrób OZC i potem dobierz pompę.

Mam już OZC. Mitsubishi Zubadan nikt z pytanych dotychczas nie zaproponował. Musze się zorientować, kto to instaluje na Śląsku. Może Ty wiesz?

Na co ci mercedes, jak w tej cenie instalator poskłada to z najtańszego materiału?

Czyli rury PP i zestaw kształtek z odzysku.

Poważnie? To ile muszę podwyższyć budżet? Zaproponuj jakiś przykład, bo nie umiem sobie wyobrazić tej kwoty.

o pompach ciepła danfoss możesz się dużo dowiedzieć jak wklepiesz w google : "5 lat doświadczeń z pompa ciepła Danfoss".

Osobiście pompę tej firmy to bym sobie założył tylko jakby mi ją dawali za darmo.

Panasonic=sporo pozytywnych opinii użytkowników na tym forum

Nibe= ma dziwne oznaczenia mocy, sporo niezadowolonych klientów bo nie patrzyli na wydajność w niskich temp. i montowali za słabe pompy

Buderus= nie wiem

Ekosun montował u mojego ojca kolektory sporo lat do tyłu, robili to byle szybko założyć i zwiać na kolejny montaż. Jak wróciłem z pracy i zobaczyłem jak idiotycznie puścili przewody to musieli to poprawiać, trzeba im patrzeć na ręce czy dobrze robią.

Dzięki za opinię o EkoSun. W rozmowach wydawali się bardzo kompetentni, gorzej ze słownością niestety.

Witam !

Polecam skontaktować się z autoryzowanymi partnerami Viessmann w Twojej okolicy. Wszystkich instalatorów wraz z lokalizacją możesz znaleźć TUTAJ. Dodatkowo możesz liczyć na bezpłatne i niezobowiązujące doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji.

Gdybyś był zainteresowany to posiadamy również w swojej ofercie powietrzne pompy ciepła - zarówno monobloki jak i w wersji split. Więcej szczegółów oraz parametrów technicznych możesz znaleźć na naszej stronie.

Pozdrawiam !

Dziękuję za propozycję. Cieszę się, że odzywa się ktoś z Viessmanna, bo do tej pory nie brałem pod uwagę tej firmy, a może to błąd. Słyszałem, że Viessmann specjalizuje się najbardziej w kotłach. Natomiast same PPC to nie ich konik, że Viessmann uczy się tego dopiero. Najgorsze co do mnie trafiło to, że „Viessmann to chińczyk w obudowie europejskiej”, który jakościowo nie stanowi dobrej propozycji. Nie chciałbym Cię urazić. Napisałem to tylko dlatego, żebyś miał szansę to obronić.

Nie sugeruj się tylko moją opinią o ekosun, to było dawno a kolektory działają do dziś. Tym bardziej ,że w razie czego są z tej samej miejscowości. Niech Ci każda z firm pokaże ze dwie realizacje z kilku lat poprzednich (mówię o pompach) czy klienci zadowoleni, jak im te pompy chodziły przy tych mrozach co były.

. Natomiast dalej nie doszedłem do tego, kto tak naprawdę robi najlepsze powietrzne pompy ciepła na rynku. Powtarzają się opinie, że najlepsi producenci to Buderus, Panasonic, Danfoss i Nibe.

PS. Mój budżet to maks. 35kPLN.

Pzdr

Najprawdopodobniej nie istnieje obiektywnie najlepszy .

To kwestia kategorii . np najcichszy,najtańszy , najszybszy serwis, najtańsze części zamienne , najwyższe cop,najśliczniejszy itp.

Musisz wybrać które naj jest dla ciebie ważne.

Ale nawet jak już znajdziesz to naj to jeszcze trzeba mieć szczęście bo ludzie popełniają błędy.

W tym budżecie spokojnie się zmieścisz.

Dziękuję za propozycję. Cieszę się, że odzywa się ktoś z Viessmanna, bo do tej pory nie brałem pod uwagę tej firmy, a może to błąd. Słyszałem, że Viessmann specjalizuje się najbardziej w kotłach. Natomiast same PPC to nie ich konik, że Viessmann uczy się tego dopiero.

Witam!

W naszej ofercie znajdują się wiele innych urządzeń prócz kotłów gazowych i olejowych, są to również kotły na biomasę, kogeneratory, systemy solarne oraz urządzenia hybrydowe (PC + kocioł gazowy). Zachęcam do odwiedzenia naszej strony, gdzie można zapoznać się ze wszystkimi rozwiązaniami systemowymi do budynków mieszkalnych. Co do produkcji pomp ciepła marki Viessmann to te małej mocy są produkowane w Allendorf w Niemczech, natomiast pompy ciepła średniej i dużej mocy w Szwajcarii.

Zachęcam również do zapoznania się mapą obiektów referencyjnych z wykorzystaniem pomp ciepła oraz innych odnawialnych źródeł.

Pozdrawiam !