zarzar 17.03.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Jestem na etapie projektowania domu. Mam kilka pytań dotyczących WM z rekuperacją.1. Czy projekt WM (z rekuperacją) w nowo budowanym domu jednorodzinnym powinien być opatrzonymi pieczęciami do urzędu? Opinie wśród potencjalnych projektantów są podzielone – przynajmniej tych z którymi się kontaktowałem. A ceny z projektu z pieczątkami i bez sporo się różnią2. Czy po skończonej budowie instalacja jest odbierana (przez kominiarza?) i sprawdzana pod względem zgodności z projektem? Chodzi o zmiany w poprowadzeniu przewodów, umiejscowienia nawiewów i wywiewów itd.3. Czy GWC należy wykonać jednocześnie z WM czy można zostawić „na później”? 4. Na ile osób zakładać dobór instalacji? Po zakończeniu budowy w domu zamieszkają 2,5 osoby (2 dorosłych i 4 latka), ale za jakiś czas prawdopodobnie pojawi się kolejny członek rodziny. Liczyć na 4?5. Czy umiejscowienie rekuperatora w kotłowni z kotłem na pellet będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.03.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 1. To zależy do kierownika budowy, są tacy którzy zatwierdzają zmianę projektową. Są tacy, którzy się na tym nie znają i wolą mieć pieczątkę.2. Nie ma kominów - nie ma kominiarza.3. Można wykonać je później, ale odłożyć tylko prace "zewnętrzne", to co w domu i przejście przez fundament lepiej wykonać od razu.4. Wentylacje zaprojektuj na docelową ilość mieszkańców. To jest różnica 30 lub 60 m3/h, każdy dobry rekuperator, ma jeszcze przynajmniej 2 razy większy zakres regulacji.5. Ważne jest by nie było to lokalizacja gdzie temperatura spada poniżej 0 st. Dodatkowa izolacja urządzenia utrudnia jego eksploatacje. Kotłownia z pellet'em jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 20.03.2017 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 _John, dzięki za odpowiedź. Jeszcze rozwinę pytanie pierwsze. Czy mając w projekcie domu wentylację grawitacyjną, mogę wykonać wentylację mechaniczną już podczas budowy domu? Oczywiście choćby w oparciu o projekt WM z "pieczątkami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galazka87 21.03.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Jestem na etapie projektowania domu. Mam kilka pytań dotyczących WM z rekuperacją. 1. Czy projekt WM (z rekuperacją) w nowo budowanym domu jednorodzinnym powinien być opatrzonymi pieczęciami do urzędu? Opinie wśród potencjalnych projektantów są podzielone – przynajmniej tych z którymi się kontaktowałem. A ceny z projektu z pieczątkami i bez sporo się różnią Wg polskich przepisów prawa budowlanego wentylacja mechaniczna podobnie jak gazowa musi być w zakresie projektu budowlanego. Jeśli zatem we wniosku pozwolenia na budowę będzie sentencja o WM to będą wymagać. Jeśli nie będzie w sentencji to uznają że jej nie ma i będzie trzeba rysunki wykreślić z dokumentacji. Później na etapie realizacji jeśli w projekcie zatwierdzonym przez urząd nie będzie WM - wszystko zależy tak jak kolega napisał od kierownika budowy - to on wpisuje ewentualne zmiany w projekcie. Jeśli przymknie oko na brak WM w projekcie to napewno nie wpisze jej istnienia do dziennika budowy - jest to zmiana istotna. Najlepiej zapytać przyszłego kierownika budowy (jeśli masz kogoś na oku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 21.03.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Czyli najlepiej mieć w projekcie instalację "docelową"?...Zapytam KB.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galazka87 27.03.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Czyli najlepiej mieć w projekcie instalację "docelową"?... Zapytam KB. Dzięki Jeśli chcesz mieć wszystko na legalu to tak - niech KB zadecyduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.03.2017 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Jeśli chcesz mieć wszystko na legalu to tak - niech KB zadecyduje Co jest wymagane i co powinienen zawierac projekt na danym terenie decyduje miejscowe starostwo (wydział budownictwa) i PINB a nie KB. Nie przypisujcie KB uprawnien i kompetencji których nie posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 28.03.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) Nie przypisujcie KB uprawnien i kompetencji których nie posiada. Dokładnie, KB (konstrukcyjny) nie może zatwierdzać zmian w zakresie, w którym nie posiada uprawnień (instalacje). Formalnie wszelkie wpisy do dziennika budowy dotyczące wykonania czy zmian w instalacjach powinien stemplować kierownik robót z uprawnieniami wykonawczymi do instalacji sanitarnych. Co do projektu, to projektant (architekt, konstruktor) ma obowiązek dopilnować, żeby znalazły się w nim również projekty instalacji, wykonane przez osoby z odpowiednimi uprawnieniami - te projekty są wymagane prawnie. Natomiast zmiany w tych projektach są traktowane jako nieistotne i nie wymagają ponownego ubiegania się o pozwolenie na budowę, wystarczy nanieść poprawki do projektu i je udokumentować w dzienniku (ale przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami, a nie KB konstrukcyjnego). Ale to teoria. Praktyka jest taka, że urzędnicy sami dobrze nie wiedzą czego powinni wymagać, kto i co może stemplować, dlatego jest z tym różnie i generalnie jest burdel. Nie zatrudnianie kierownika robót instalacyjnych jest standardem, niektórzy płacą tylko za pieczątkę, inni nawet tego nie robią. Słyszałem też o przypadku, gdzie np. projekty przyłączy wod-kan wykonywał geodeta, stemplował własną pieczątką i to przechodziło. Ale to nie koniec, kiedy paniusia w urzędzie dostała w końcu projekt wykonany przez projektanta IS, to była mocno zdezorientowana, bo takie rzeczy to wg niej tylko geodeta może stemplować. Tyle, że inwestor nie musi na tym się znać, projektant i KB jest od tego, żeby inwestora za rączkę przez cały proces budowlany przeprowadzić i dopilnować, żeby wszystko było zgodnie z prawem, urzędnik za nic nie odpowiada, projektant i KB odpowiada za wszystko. Ale nagminnie dają dupy i uchodzi im to płazem, przez niedouczonych urzędników. Edytowane 28 Marca 2017 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 28.03.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Praktycznie na może co 10 budowie robimy wentylację według projektu z pieczątką. Czasem tylko niektóre starostwa wymagają podbitego projektu WM. Najprościej jest gdy mamy w garażu czy kotłowni WG, wtedy odbiór tej WG robi kominiarz i nikt o nic więcej nie pyta. Gdy jest tylko WM, to drukuję protokół z pomiarów wydajności wentylacji, podpisuję się i gotowe. Tyle praktyka na większości budów, ale jednak warto już na etapie projektu budynku zaprojektować instalacje, nie tylko WM, bardzo ułatwia to pracę gdy mamy ustalone piony i sposób rozprowadzania kanałów. Dodatkowo możemy mocno zmniejszyć ilość kanałów WG, które są niepotrzebne i drogie w budowie i wykończeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 29.03.2017 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Dzięki za uwagi.Zdecydowałem się na projekt z pieczątkami. Zwłaszcza, że cena "spokoju" w moim przypadku nie jest wygórowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts