Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie wymiany pokrycia dachowego

krecik06

Recommended Posts

Witam

Mam do was dość nietypowe pytanie. Chce wymienić dach, tzn. z aktualnej dachówki ceramicznej, karpiówki na blachodachówkę.

Wiadomo, że wymaga to zgłoszenia więc udaje się do starostwa (specjalnie na razie nie pisze gdzie), żeby dokonać zgłoszenia, i na wniosku urzędowym piszę "Wymiana poszycia dachowego z aktualnej dachówki ceramicznej (kolor: czerwony) na blachodachówkę (kolor: czarny) zgodnie ze sztuką budowlaną." i tu pojawia się problem. Nagle Pan za biurkiem chce o ode mnie dodatkowo na osobnej kartce opis celu, zakresu i sposobu prowadzenia prac. Wyjaśnia, że chce opis co, jak w jakiej kolejności będzie robione a nawet jakiś rysunek czy przekrój by się przydał i twierdzi, że ustawodawca tego od niego wymaga.

A teraz moje pytanie do was... czy temu chłopkowi się coś w głowie nie poprzewracało czy rzeczywiście ma prawo wymagać czegoś takiego ode mnie ?

Jak ten proces wygląda w waszych urzędach ?

Do wyżej opisanego zgłoszenia dopisałem jeszcze wstawienie okna dachowego. (Odległość od granicy to ponad 6m)

Teraz jako uzupełnienie zgłoszenie, odnośnie okna dachowych wymaga się odemnie dostarczenie czterech kopii projektu budowlanego.

Nie posiadam żadnych projektów domu, jestem właścicielem od niedawna o były właściciel również nie ma. Jak uzyskać taki projekt, kto jest niezbędny i ile to kosztuje? Ile potrwa sporządzenie projektu.

Urzędnik przytacza art 12 ust 7, art 33 ust 2 pkt1, art 29 ust 2 pkt 1b, art 30 ust 4c Prawa budowlanego.

Proszę o jakieś opinie....