Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość rury pcv do myjki ciśnieniowej

axl2

Recommended Posts

Należy zacząć od myjki. Czyli jaki ma wydatek wody na maksymalnym ciśnieniu (instrukcja obsługi).

Są myjki, które same sobie zasysają wodę, ale na pewno nie rurą DN 10 mm.

Do rozpatrzenia:

Jakie ciśnienie w sieci wodociągowej?

Jak długi jest odcinek rurociągu DN 10 mm?

Lepiej zwiększyć średnicę rury zasilającej myjkę, aby nie narażać pompy na kawitację.

Z mojego doświadczenia wynika że do myjki o wydatku 14 l/min, wężu zasilającym 1/2" dł. 30 m i ciśnieniu 2,5 Bara było zbyt mało wody. Musiałem zmienić wąż na 3/4"

Pozdrawiam

Cezary

Należy zacząć od myjki. Czyli jaki ma wydatek wody na maksymalnym ciśnieniu (instrukcja obsługi).

Są myjki, które same sobie zasysają wodę, ale na pewno nie rurą DN 10 mm.

Do rozpatrzenia:

Jakie ciśnienie w sieci wodociągowej?

Jak długi jest odcinek rurociągu DN 10 mm?

Lepiej zwiększyć średnicę rury zasilającej myjkę, aby nie narażać pompy na kawitację.

Z mojego doświadczenia wynika że do myjki o wydatku 14 l/min, wężu zasilającym 1/2" dł. 30 m i ciśnieniu 2,5 Bara było zbyt mało wody. Musiałem zmienić wąż na 3/4"

Pozdrawiam

Cezary

Nie ma się co dziwić :) przy 2.5 barach z budynku na końcu tych 30 metrów woda leciala jak krew z nosa...

Do takiej marketowej spokojnie wystarczy jak nie będziesz używał jej w sąsiedniej miejscowości :)