Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie grzeje podłoga na piętrze

tumi

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę w sprawie mojej instalacji. Posiadam dom piętrowy gdzie na parterze są 3 pętle podłogówki (zdjęcie 1), i 6 kaloryferów. Na piętrze mam 7 kaloryferów i podłogówkę w łazience podpiętą pod rozdzielacz razem z kaloryferami. Pod podłogówkę jest podpięty UNIBOX. Całość zasila piec węglowy i gazowy Junkers (ogrzewamy 95% gazem).

Niestety problem pojawia na górnej podłogówce, która nie grzeje w ogóle. Jeśli chcę żeby zagrzała muszę bardzo przykręcić kaloryfery (kryzowanie). Niestety wadą takiego rozwiązania jest to że przykręcone kaloryfery grzeją tylko górą, a dołem są całkiem zimne. Domyślam się że jest wadliwie wykonana instalacja z podłogówką, bo pomieszczenie jest duże i pewnie brakuje ciśnienia, aby przepchnąć tamtędy wodę.

Czy jest ktoś w stanie poradzić coś na ten problem?

Zasilanie dolnej podłogówki:

1a.jpg

rozdzielacze na kaloryfery:

2a.jpg

Podłogówka która nie grzeje:

3aa.jpg

4a.jpg

Rozdzielacze do podłogówki na piętrze i kaloryferów są na parterze czy na piętrze? Jest to wszystko odpowietrzone?

Tak, powietrza nie ma nigdzie.

A gdybym dołożył pompę cyrkulacyjną (poniżej link) do samej podłogówki, jest szansa że to zadziała?

http://www.lfp.com.pl/web/home.nsf/typy/dom_ogrod,erga

Edytowane przez tumi