Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać murowana balustrady aby była bezpieczna?

Recommended Posts

Jak w temacie. Chciałabym w moim domu na pietrze mieć murowana blustrade. Ona nie będzie dotykał żadnej ściany poniewaz krótszy bok byłby ze szkła. Jak wykonać taka balustrady aby nie runela gdy się o nią oprze. Mój fachowiec mówi, że nie potrzeba jakiś specjalnych umocnień ale mi nie chce się wierzyć... Bardzo proszę o wasze opinie

Chodzi o ściankę jak na poniższym zdjęciu

2017-03-18 19.35.41.jpg

Balustrada na zdjęciu jest prawdopodobnie wykonana z żelbetu - jeżeli to jest kontynuacja ściany parteru (nie widzę na zdjęciu). Takie rozwiązanie robi się na etapie projektu stropu i klatki schodowej. Jeżeli te elementy masz już wybetonowane, a chcesz uzyskać efekt taki jak na zdjęciu, to są inne sposoby - szkielet z konstrukcji stalowej zakotwionej w stropie, wypełnienie w formie stelażu + wełna jak dla ścian g-k i obicie wszystkiego płytami g-k. Efekt wizualny analogiczny jak na zdjęciu. Pytanie co masz w projekcie?

Balustrada w formie w formie ścianki murowanej, nieprzewiązanej z żadną inną ścianą, nie będzie wystarczająco stateczna i będzie stwarzać zagrożenie - odradzam. Gdzie jest kier-bud? Taki murek za nic nie jest w stanie przenieść poziomego obciążenia normowego dla balustrad, chyba, że miałby znaczną grubość i byłby jakoś zamocowany w stropie (nie wiem, trzpieniami żelbetowymi kotwionymi w stropie? ale ty mówisz o robieniu bez "specjalnych umocnień"). Kto w życiu burzył jakiekolwiek ściany, ten wie, że nieprzewiązany mur obala się stosunkowo łatwo.

Edytowane przez nalog