PandaWielka 18.03.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Jak w temacie. Chciałabym w moim domu na pietrze mieć murowana blustrade. Ona nie będzie dotykał żadnej ściany poniewaz krótszy bok byłby ze szkła. Jak wykonać taka balustrady aby nie runela gdy się o nią oprze. Mój fachowiec mówi, że nie potrzeba jakiś specjalnych umocnień ale mi nie chce się wierzyć... Bardzo proszę o wasze opinie Chodzi o ściankę jak na poniższym zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nalog 26.03.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) Balustrada na zdjęciu jest prawdopodobnie wykonana z żelbetu - jeżeli to jest kontynuacja ściany parteru (nie widzę na zdjęciu). Takie rozwiązanie robi się na etapie projektu stropu i klatki schodowej. Jeżeli te elementy masz już wybetonowane, a chcesz uzyskać efekt taki jak na zdjęciu, to są inne sposoby - szkielet z konstrukcji stalowej zakotwionej w stropie, wypełnienie w formie stelażu + wełna jak dla ścian g-k i obicie wszystkiego płytami g-k. Efekt wizualny analogiczny jak na zdjęciu. Pytanie co masz w projekcie? Balustrada w formie w formie ścianki murowanej, nieprzewiązanej z żadną inną ścianą, nie będzie wystarczająco stateczna i będzie stwarzać zagrożenie - odradzam. Gdzie jest kier-bud? Taki murek za nic nie jest w stanie przenieść poziomego obciążenia normowego dla balustrad, chyba, że miałby znaczną grubość i byłby jakoś zamocowany w stropie (nie wiem, trzpieniami żelbetowymi kotwionymi w stropie? ale ty mówisz o robieniu bez "specjalnych umocnień"). Kto w życiu burzył jakiekolwiek ściany, ten wie, że nieprzewiązany mur obala się stosunkowo łatwo. Edytowane 26 Marca 2017 przez nalog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts