Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja fundamentów - pytania

blaj

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie izolowania ław i ścian fundamentowych.

Większość ścian mam już pomalowanych dysperbitem - pierwszy raz rozrobiony z wodą, drugi raz normalnie na gęsto.

Murarze nie zrobili mi przy styku ścian i ław klinów pod kątem 45 st.

Pyt 1) Jak teraz zrobić te kliny, aby były trwałe? Normalnie z zaprawy cementowej? Jakimś kelejem czy przykleić taki klin ze styropianu. Potem oczywiście wszystko zamaluje na grubo dysperbitem.

Pyt 2) Styropian Aqua do ścian pomalowanych dysperbitem przyklejać masą kauczukową czy klejem w piance do styropianu?

W projekcie mam, aby na położony styropian (przed kubełkową) zaciągnąć klejem z siatką.

Pyt 3) Czy to jest konieczne? Mało kto się z tym spotyka na tym poziomie.

Jak poprawnie położyć folię kubełkową i styropian? Bo tutaj też są różne szkoły.

Pyt 4) Styropian i folia na równo z końcem ścian fundamentowych i z dołu zagiąć i wypuścić na ławy?

Dzięki za wszelką pomoc ;-)

Jak pomalowałeś ścianę dysperbitem to nie wiem czy zaprawa będzie się trzymała, więc tzw faseta może się okazać trudna w wykonaniu. Z resztą jej funkcja w tym przypadku jest raczej niewielka, będzie trochę odpychała wodę od ławy i ściany i pozwoli jej spływać łatwiej do gruntu. Gdybyś miał izolację pionową z papy to wtedy faseta jest niezbędna, bo papa nie lubi kątów 90 st i potrafi się złamać, pęknąć. Ja również będę zacierał styropian siatką i dodatkowo pociągnę jedną warstwę dysperbitem a na to folia kubełkowa (chociaż jej obecność czasem szkodzi bardziej niż pomaga). Styropian klejony na piankę, odpowiednio docięty na dole tak by zgrać się z faseta. Tylko uważać trzeba z tym styropianem żeby nie użyć niczego na bazie rozpuszczalnika bo wejdzie w reakcję i "zje" styropian. Chcesz zobaczyć przykładową izolację pionową obejrzyj to i inne filmiki od Łukasza Budowlańca