LosBlancos 19.03.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Witajcie mam pytanie jestem bardzo młodym człowiekiem który postanowił zamieszkac z dziewczyna i przeprowadzić do tak zwanego letniaka ktory ma 55 m², budynek nieocieplony. 2 pokoje po 18 m²Łazienka 10 m²Korytarz 5 m²Garderoba 5m²W budynku jest piwnica zaraz za sciana lazienki, korytarza i garderoby.. Mam do Was Kochani parę pytań ponieważ wszysyko robię sam innej opcji nie maCzy dobry wybór padł na Pexb-Al-Pex 16fi szukałem Pex-Alu-Pex bez (b) ale nie mogłem znaleźć oczywiście firmy Wavin. Czy mogę zrobić tak że od kotła na ekogroszek (do tego chce taki zasilacz ze jakby braklo prądu będzie go dawal przez 2-3h) poprowadze rure pex 25/32 fi okolo 5 metrow tej rurki (podobno zasilanie musi byc troche dluzsze zeby pompa miala kopa) do rozdzielacza 8 zaworowego a do niego podłączenia na rurze fi161x podłogowka na korytarz coś około 25m węża 1x podlogowka do lazienki też coś około 25 m węża 1x polaczenie do bojlera5x grzejnikow w tym jeden z grzejnikow do rozdzielacza bedzie mial coś okolo 10-12m A podłączenie wody ciepłej i zimnej chce zrobić tak ze w piwnicy pociagnac od poczatku do końca po scianie rurke 25/32Fi a w niej trójniki (staram się by połączenia były na wierzchu) które wychodzą prosto pod dane punkty typu WC, umywalka, pralka, prysznic (16fi), no i na końcu piec i bojler 25/32 fi Jak pogodzic instalacje podlogowa w lazience z przeprowadzeniem wezy do umywalki itp? Robic bruzde w styropianie? No i na końcu chciałem dodać że rurki do C.O i CWU będą w otulinie czerwonej bo chce zachować jakąś kompensacje. Czy jesli do kazdego grzejnika będą oddzielne alu pex i duzo rur w otulinie pod podloga 6 cm to czy ona nie bedzie pękac? Czy nie lepiej mi będzie podzielić wszystko po tej całej ścianie od piwnicy (chodzi mi o wyjścia pexa do piwnicy żeby nie ugniezcic wszystkim w jednym pokoju za ktorym jest rozdzielacz) i dopiero w niej poprowadzić do rozdzielaczy ten metr czy dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LosBlancos 20.03.2017 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 No okey jakoś poradzę sobie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.03.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Czy dobry wybór padł na Pexb-Al-Pex 16fi szukałem Pex-Alu-Pex bez (b) ale nie mogłem znaleźć oczywiście firmy Wavin.lepsze byłyby PEXb/Al/PEXb a jeszcze lepsze PEXc/AL/PEXc Czy mogę zrobić tak że od kotła na ekogroszek (do tego chce taki zasilacz ze jakby braklo prądu będzie go dawal przez 2-3h) poprowadze rure pex 25/32 fi okolo 5 metrow tej rurkina tym odcinku pod żadnym pozorem rury tupu PEX, tylko miedź lub stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 21.03.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 lepsze byłyby PEXb/Al/PEXb a jeszcze lepsze PEXc/AL/PEXc na tym odcinku pod żadnym pozorem rury tupu PEX, tylko miedź lub stal a dlaczego? kocioł na ekogroszek zapewne będzie miał zawór 4 drogowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.03.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 a dlaczego? kocioł na ekogroszek zapewne będzie miał zawór 4 drogowynie wiadomo czy bedzie miał, czy nie, ale rur od kotła nie daje sie typu PEX, poza tym jeszcze nigdzie nie widziałem ani nie słyszałem, aby kocioł na ekogroszek posiadał zawór 4-drogowy, instalacja owszem, ale nie kocioł czytaj Czy mogę zrobić tak że od kotła na ekogroszek ...................) poprowadze rure pex 25/32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 21.03.2017 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 składając makietę na kotle,można powiedzieć że kocioł go ma ja mowie o prawidłowo wykonanej instalacji, a nie budżetowej. A przy prawidłowo wykonanej zawór powinien być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.03.2017 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 rozumiem, ze zawór 4D jest montowany bezpośrednio do kotła? od razu do króćca wyjściowego gorącej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 22.03.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 nie, na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.03.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 wiesz co, zastanów sie o co pytał autor, co ja napisałem i co Ty pleciesz. zanim cokolwiek napiszesz, dokładnie przemyśl to, zrozum o co pyta autor, zrozum co ja napisałem, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 22.03.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 wiesz co, zastanów sie o co pytał autor, co ja napisałem i co Ty pleciesz. zanim cokolwiek napiszesz, dokładnie przemyśl to, zrozum o co pyta autor, zrozum co ja napisałem, ok? Skoro autor napisał że od kotła do rozdzielacza to co ? wepnie kocioł bezpośrednio w rozdzielacz i cała instalacja bedzie hulać na grawitacji na pexach 16? temat jest tak słabo opisany że można tak się przepychać bez końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LosBlancos 23.03.2017 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Panowie spokojnie temat jest opisany.. Jest kociol EKO idzie do rozdzielacza zasilanie i z rozdzielacza na podlogowke kaloryfery i bojler da sie tak zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.03.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) da się jak najbardziej, tylko dwa rozdzielacze, jeden do podłogówki a drugi do grzejników, a temat jest dokładnie opisany co i jak, no ale to trzeba umieć czytać.W każdym razie, od kotła nie mogą iść PEXy Edytowane 23 Marca 2017 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts