Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CWU i c.o.

LosBlancos

Recommended Posts

Witajcie mam pytanie jestem bardzo młodym człowiekiem który postanowił zamieszkac z dziewczyna i przeprowadzić do tak zwanego letniaka ktory ma 55 m², budynek nieocieplony.

2 pokoje po 18 m²

Łazienka 10 m²

Korytarz 5 m²

Garderoba 5m²

W budynku jest piwnica zaraz za sciana lazienki, korytarza i garderoby..

Mam do Was Kochani parę pytań ponieważ wszysyko robię sam innej opcji nie ma

Czy dobry wybór padł na Pexb-Al-Pex 16fi szukałem Pex-Alu-Pex bez (b) ale nie mogłem znaleźć oczywiście firmy Wavin.

Czy mogę zrobić tak że od kotła na ekogroszek (do tego chce taki zasilacz ze jakby braklo prądu będzie go dawal przez 2-3h) poprowadze rure pex 25/32 fi okolo 5 metrow tej rurki (podobno zasilanie musi byc troche dluzsze zeby pompa miala kopa) do rozdzielacza 8 zaworowego a do niego podłączenia na rurze fi16

1x podłogowka na korytarz coś około 25m węża

1x podlogowka do lazienki też coś około 25 m węża

1x polaczenie do bojlera

5x grzejnikow w tym jeden z grzejnikow do rozdzielacza bedzie mial coś okolo 10-12m

A podłączenie wody ciepłej i zimnej chce zrobić tak ze w piwnicy pociagnac od poczatku do końca po scianie rurke 25/32Fi a w niej trójniki (staram się by połączenia były na wierzchu) które wychodzą prosto pod dane punkty typu WC, umywalka, pralka, prysznic (16fi), no i na końcu piec i bojler 25/32 fi

Jak pogodzic instalacje podlogowa w lazience z przeprowadzeniem wezy do umywalki itp? Robic bruzde w styropianie?

No i na końcu chciałem dodać że rurki do C.O i CWU będą w otulinie czerwonej bo chce zachować jakąś kompensacje.

Czy jesli do kazdego grzejnika będą oddzielne alu pex i duzo rur w otulinie pod podloga 6 cm to czy ona nie bedzie pękac?

Czy nie lepiej mi będzie podzielić wszystko po tej całej ścianie od piwnicy (chodzi mi o wyjścia pexa do piwnicy żeby nie ugniezcic wszystkim w jednym pokoju za ktorym jest rozdzielacz) i dopiero w niej poprowadzić do rozdzielaczy ten metr czy dwa?

Czy dobry wybór padł na Pexb-Al-Pex 16fi szukałem Pex-Alu-Pex bez (b) ale nie mogłem znaleźć oczywiście firmy Wavin.
lepsze byłyby PEXb/Al/PEXb a jeszcze lepsze PEXc/AL/PEXc

Czy mogę zrobić tak że od kotła na ekogroszek (do tego chce taki zasilacz ze jakby braklo prądu będzie go dawal przez 2-3h) poprowadze rure pex 25/32 fi okolo 5 metrow tej rurki
na tym odcinku pod żadnym pozorem rury tupu PEX, tylko miedź lub stal

a dlaczego? kocioł na ekogroszek zapewne będzie miał zawór 4 drogowy
nie wiadomo czy bedzie miał, czy nie, ale rur od kotła nie daje sie typu PEX, poza tym jeszcze nigdzie nie widziałem ani nie słyszałem, aby kocioł na ekogroszek posiadał zawór 4-drogowy, instalacja owszem, ale nie kocioł

czytaj

Czy mogę zrobić tak że od kotła na ekogroszek ...................) poprowadze rure pex 25/32

wiesz co, zastanów sie o co pytał autor, co ja napisałem i co Ty pleciesz. zanim cokolwiek napiszesz, dokładnie przemyśl to, zrozum o co pyta autor, zrozum co ja napisałem, ok?

Skoro autor napisał że od kotła do rozdzielacza to co ? wepnie kocioł bezpośrednio w rozdzielacz i cała instalacja bedzie hulać na grawitacji na pexach 16? temat jest tak słabo opisany że można tak się przepychać bez końca...