Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokra ściana w pokoju i grzyb w kilku miejscach

MaciejMacko

Recommended Posts

Witam! Jestem nowy i to mój pierwszy temat. oczywiście sprawdzałem wyszukiwarkę. Ale przejdźmy do pytania. W zeszłym roku kupiony dom. Dom byl w stanie surowym. Po kilkumiesięcznym mieszkaniu, użytkowaniu, wychodzą pewne niefajne rzeczy, Mianowicie.. Na pietrze domu w jednym z pokoi po nocy wychodzi spora plama na scianie po skosem sufitu. Mogę pokazać zdjęcia. Na parterze domu w dwóch miejscach przy samej podłodze wychodzi także grzyb. Jakie są przyczyny? Już nie będę wspominał, że domy budował deweloper i od samego początku sa jakieś problemy... Sąsiad twierdz, ze jest coś nie tak z izolacją fundamentów. Prosiłbym o pomoc. Jeśli będzie potrzeba to mogę porobić zdjęcia domu jak i ścian. Pozdrawiam

a jaką masz wentylację w domu jakie okna ocieplenie ? może za szczelny dom ?

może być coś źle zaizolowane i jest duża różnica temp. woda się skrapla na ścianie i mamy grzyb,

jak plamy pod skosem sufitu nie ma cały czas tylko w nocy jak śpicie to pewnie słaba wentylacja, a tam jest pewnie największa różnica temp. spowodowana może słabszą izolacją i woda się w tym miejscu skrapla a po czasie pewnie pojawi się grzyb

weź sobie jakiegoś dobrego budowlańca zanim ci się dom zagrzybi bo później będzie trudniej z tym walczyć

jak stwierdzi że faktycznie jest coś nie tak pociągnij dewelopera do odpowiedzialności jak masz na to czas

Witam! Jestem nowy i to mój pierwszy temat. oczywiście sprawdzałem wyszukiwarkę. Ale przejdźmy do pytania. W zeszłym roku kupiony dom. Dom byl w stanie surowym. Po kilkumiesięcznym mieszkaniu, użytkowaniu, wychodzą pewne niefajne rzeczy, Mianowicie.. Na pietrze domu w jednym z pokoi po nocy wychodzi spora plama na scianie po skosem sufitu. Mogę pokazać zdjęcia. Na parterze domu w dwóch miejscach przy samej podłodze wychodzi także grzyb. Jakie są przyczyny? Już nie będę wspominał, że domy budował deweloper i od samego początku sa jakieś problemy... Sąsiad twierdz, ze jest coś nie tak z izolacją fundamentów. Prosiłbym o pomoc. Jeśli będzie potrzeba to mogę porobić zdjęcia domu jak i ścian. Pozdrawiam

Najprawdopodobniej niedostatecna izolacja w miejscach wilgotnej ściany . Dodatkowo może zbyt słaba wentylacja grać rolę.

Jak CI już napisano wyłażąca wilgoć to kombinacja niskiej temperatury przedmiotu na którym się woda pojawia (np. zła termoziolacja) i wysokiej wilgotności powietrza przez zazwyczaj nie działająca wentylacje (brak nawieweu w oknach, pozamykane kratki czy insze błędy budowlane)

.

To rzeczy które CI napisano dorzucę kilka:

- jaką masz wilgotność powietrza, zakup nawet najtanszy higrometr w markecie, czesto sa z termometrami

- kiedy się pojawiaja plamy. Teraz (0-10C na zewnatrz) czy przy wiekszych mrozach tylko? OSobno dół i góra.

- czy sciana na dole jest mokra w rogu czy na prostym odcinku ściany?