Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi drewniono - metalowe

Gość maron97

Recommended Posts

Gość maron97
Chciałbym zmienić w domu wolnostojącym drzwi. Obecnie mam metalowe fabrycznie obite drewnem i teraz chciałbym kupić takie same. Moglibyście polecić mi gdzie znajdę drzwi w wewnątrz metalowe, na zewnątrz drewniane, nie mdf czy sklejka. Są to drzwi zewnętrzne.

Pamiętasz może producenta swoich drzwi? Obecnie takich rozwiązań się nie stosuje. Rozumiem, że ramiak jest z jakiegoś metalu, poszycie z drewna a wypełnienie z czego?

Mi to wygląda na drzwi drewniane ze wzmocnieniem ze stalowych kątowników wewnątrz skrzydła.

Obecnie robi się to trochę inaczej. Albo masz drzwi stalowe, które mają ramę z drewna + poszycie ze stali + wypełnienie z pianki lub styropianu. Inna opcja to drzwi drewniane lite albo obłożone fornirem lub skleją drewnianą po wierzchu - te drugie najczęściej mają wypełnienie z pianki.

Przekrój drzwi Stolpaw z drewna:

schemat_novum.jpg

Przekrój drzwi Wikęd - tzw. "stalowe":

https://pl.wikipedia.org/wiki/Drzwi_energooszcz%C4%99dne

Gdzieś w tekście będziesz miał rozbebeszone drzwi stalowe.

Wielu innych technologii nie ma. Masz jeszcze aluminiowe i PCV.

Gość maron97

Dziękuję za odpowiedź :)

Jest jeszcze inaczej - drzwi są całe metalowe, tylko z zewnątrz są fabrycznie obite drewnem.

Poszukuję drzwi metalowych w środku, ale żeby miały stronę zewnętrzną drewnianą, nie drewnopodobną. Czyli żeby były wzmacniane metalem w środku.

Dziękuję za odpowiedź :)

Jest jeszcze inaczej - drzwi są całe metalowe, tylko z zewnątrz są fabrycznie obite drewnem.

Poszukuję drzwi metalowych w środku, ale żeby miały stronę zewnętrzną drewnianą, nie drewnopodobną. Czyli żeby były wzmacniane metalem w środku.

Musisz się zainteresować drzwiami tzw. panelowymi. Robią Gerda, Juwent, kiedyś także coś takiego produkował Donimet. Co do zewnętrznej strony z litego drewna to szanse równe 0 , ale stosują panel ze sklejki o grubości około centymetra pokryty laminatem lub fornirem. Panele takie stosuje się w technologii płytowej drzwi drewnianych.

Są jeszcze inne firmy i coś mi się wydaje, że autor chciał usłyszeć tą markę;)

W kontekście ostatniej rozmowy w innym temacie muszę coś napisać: Juwenty z ostatnich kilku lat były na piance, bez wzmocnienia ramiakiem drewnianym i widziałem sporo przypadków powyginanych skrzydeł (a fabryka ma to głęboko w d. - bo po gwarancji - i już tych drzwi nie polecam).

Może jakieś "samoróby" to były? Zrobić ramiak stalowy + wypełnić to albo MDFem albo wełną i obić z zewnątrz deskami. Mnie najbardziej zastanawia konstrukcja tych drzwi, bo o ile wiem jak jest zrobiona Gerda z panelem o tyle nie do końca rozumiem autora co ma na myśli pod hasłem wzmocnienia.

Ja wyobrażam sobie to cały czas jako drzwi produkcji garażowej ze stalowych kątowników z wykończeniem z desek. Termika tych drzwi będzie wołać o pomstę do nieba. Ja osobiście radziłbym Ci zastosować drzwi albo drewniane albo stalówki z ramiakiem drewnianym a nie stalowym jak piszesz.