Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zrobiłem bo jest to niewielki koszt a może w życiu pomóc.

RobertOC pisał,że i tak będą bloczki ciągnąć wilgoć.Ale jak?Od wewnątrz 2xabizol,od zewnątrz to samo +styropian +klej+abizol.Czyli tylko od ław.No to położyłem folię 0,8 i mam spokój na wypadek przerwania izolacji poziomej na bloczkach.A to może się zdarzyć.Takie podwójne zabezpieczenie.

https://forum.murator.pl/topic/22786-awy-fundamentowe-izolacja-pozioma-niezbdna-czy-nie/page/2/#findComment-401613

chechlak,

a czy dałeś izolację poziomą tj. pomiędzy ławą fundamentową a bloczkami ?

Nie dałem. Bloczki były murowane nad rodzimym poziomem gruntu bez izolacji, wysokość ściany fundamentowej 110 cm. Teraz z tych 110 cm zostało po podsypaniu 40 cm na cokół. Na murze z bloczków ułożyłem folię wylałem płytę betonową na całym obrysie budynku, na tą płytę folia i mur z cegły poryzowanej. Myślę, że mój teść ma rację, że woda fundamentem podciąga w całym gruncie a nad gruntem odcina folia (lub papa na lepiku) na wszelki wypadek warstwa lub dwie cegły i druga folia. Od lat sprawdzone i niezawodne. Ważne jest połączenie z izolacją poziomą podłogi, żeby płyta nie podiągała wilgoci ze ścian, bo wtedy murowany grzyb.

https://forum.murator.pl/topic/22786-awy-fundamentowe-izolacja-pozioma-niezbdna-czy-nie/page/2/#findComment-401990

chechlak,

a czy dałeś izolację poziomą tj. pomiędzy ławą fundamentową a bloczkami ?

Nie dałem. Bloczki były murowane nad rodzimym poziomem gruntu bez izolacji, wysokość ściany fundamentowej 110 cm. Teraz z tych 110 cm zostało po podsypaniu 40 cm na cokół. Na murze z bloczków ułożyłem folię wylałem płytę betonową na całym obrysie budynku, na tą płytę folia i mur z cegły poryzowanej. Myślę, że mój teść ma rację, że woda fundamentem podciąga w całym gruncie a nad gruntem odcina folia (lub papa na lepiku) na wszelki wypadek warstwa lub dwie cegły i druga folia. Od lat sprawdzone i niezawodne. Ważne jest połączenie z izolacją poziomą podłogi, żeby płyta nie podiągała wilgoci ze ścian, bo wtedy murowany grzyb.

i tak faktycznie jest :) wiec skoro nie masz podpiwniczenia mozesz ograniczyc sie do jednej warstwy izolacji poziomej ponad gruntem. Jest tylko wazna kwestia - z czego wykonasz sciany fundamentowe. Najlepszy jest beton, bloczki betonowe oraz cegla klinkierowa pelna (ale to bardzo drogie rozwiazanie)

https://forum.murator.pl/topic/22786-awy-fundamentowe-izolacja-pozioma-niezbdna-czy-nie/page/2/#findComment-402053

• 2 years później...

Witam

W projekcie mam zaplanowaną izolację 2x papa na lepiku dookola law fundamentowych tj na chudziaku, z bokow i od gory pod sciana fundamentowa. Na scianie fundamentowej zaplanowany jest dysperbit.

Glebokosc posadowienia 1m a woda w suche lato byla na 1,10 m

Moze mi ktos podpowiedziec co konstruktor mial na mysli bo nie slyszalem o takim rozwiazaniu ??

Pozdrawiam

Zonzi

Moze mi ktos podpowiedziec co konstruktor mial na mysli bo nie slyszalem o takim rozwiazaniu ?? i

Nie prościej zapytać o to konstruktora ? :lol:

pewnie sam nie wie, może to konduktor nie konstruktor?

Cóż ja słyszałem o takim rozwiązaniu i co mam powiedzieć?

:D Geno nIe daj się prosić i opisz dlaczego plizz.

Z punktu widzenia wykonawcy to rozumiem ze trzeba zgrzac na chudziaku pape wywinieta do gory zalac lawy i zgrzac od gory ?

Kontakt z konstruktorem mam tylko przez architekta a ten mailowo / telefonicznie. :cry:

Pozdrawiam

Zonzi

Z punktu widzenia domu jednorodzinnego i przy nie agresywnej wodzie to nie warto ale wywodzi się to z tego, iż karbonizacja najwolniej przebiega wtedy kiedy beton jest albo zupełnie suchy albo zupełnie mokry.
  • 3 months później...

Witam

Mam dylemat - dawac izolacje pozioma pod slupy ? Wydawalo mi sie ze cale lawy trzeba izolowac ale wykonawca twierdzi ze pod slupy to nie. To po co wogle izolowac lawy jak i tak przez slupy podciagnie wode ... ?

Pozdrawiam

Zonzi

• 7 months później...

1Jaki jest najlepszy klej którym mogę przykleić styropian ekstrudowany 6 cm do dysperbitu. Mój fachowiec twierdzi że klej jest nie potrzebny bo przecież ten styropian się obłoży folią kubełkową i zasypie ziemią.

2. Czy klej i siatka od strony zewnętrzenj styropianu (os strony folii kubełkowej) jest konieczny