Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja fundamentu piwnicy w domu z lat 70

paciaciak

Recommended Posts

Witam,

sprawa wygląda następująco:

w domu wybudowanym w latach ~70, 10x10m całość domu jest podpiwniczona.

Fundamenty z kamienia wapiennego z izolacją poziomą z papy składanej na pół klejonej smołą/lepikiem (nie wiem dokładnie)

W tej piwnicy jest wszystko w najlepszym porządku, nie ma wody ani wilgoci na ścianach mimo braku izolacji pionowej, temp. zimą przy mrozach utrzymuje się na poziomie 10-11stopni natomiast wiosną temp osiąga 14-17stopni (zależy też czy palony jest piec), piwnica nie jest ogrzewana. Stropy ocieplone styropianem, wody gruntowe są niżej niż posadzka piwnicy natomiast problem dotyczy "dobudówki" która została dobudowana kilka lat później.

Nie ma na niej izolacji poziomej ani pionowej.

Przy roztopach po zimie lub przy ulewnych deszczach w tej przybudówce pojawia się woda na styku posadzki ze ścianą, gdy mocniej pada lub jest bardziej mokro po roztopach na posadzce pojawia się woda ( ok. 1-2cm).

Mam możliwość odkopania fundamentu przybudówki i teraz pytanie czym to zaizolować od zewnątrz aby ta woda nie wchodziła.

Myślałem aby to zasmarować lepikiem i dorzucić folię kubełkową aby uniknąć późniejszego napływu wody.

Czy mogę liczyć na jakieś rady ?