Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Pytanie amatora] czyli jak nie czuć się oszukanym ;-)

Recommended Posts

Dobry wieczór.

Przejrzałem, no w sumie to przeglądam odkąd kupiłem dom wiele wątków tutaj, jednak nadszedł czas by się zapytać Was otwarcie, bo osoby tutaj to tak w 99,7% osoby posiadające większą wiedzę ode mnie ;-)

Rok po zakupie domu w końcu odłożyliśmy z żoną jakieś pieniądze by stworzyć ogrodzenie frontowe dla naszej działki (na pozostałych 3-ch mamy panele, które gwarantował developer (jdg)).

Staraliśmy się pytać ludzi, słuchać czytać, ale im dłużej czytam, tym mniej rozumiem. Może ktoś z Was niedawno robił ogrodzenie lub zlecał to komuś i może się pochwalić - ile wychodziło Wam koszt ogrodzenia 1m zlecając to "komuś"?

Interesują mnie wyceny za normalne ogrodzenie, nie panele(na całej szerokości) i nie siatkę, nie wiem... pustaki + profile poprzeczne metalowe, beton + panele, etc. uwzględniając koszt bramy, furtek etc.

Dostałem wycenę od paru firm i ceny wahają się od 30 000 zł do 45 000 zł (oczywisćie wiem, że znajde i za 100 tys ;-)) za 33 m bieżących ogrodzenia, co wydaje mi się cenami kosmicznymi.

Totalnie głupieję, tak wiele czynników jest wplywających na cene nawet gdy chec zwykłe pustaki + profile że totalnie wariuje.

Mógłby mi chociaż ktoś podpowiedzieć jak wy się do tego "zabraliście"? Co jest ważne przy otrzymywaniu wycen?

Ja za 24mb ogrodzenia takiego jak Ty chcesz tylko z profilami pionowymi, z napedem do bramy dalem 17tys netto. Tylko slupki metalowe, raz ze murowane duzo drozsze a dwa ze duzo ladniej to wyglada, nowoczesniej, bo betonowe czy klimkierowe slupki sa tak oklepane ze wszedzie to jest.

Cale ogrodzenie oczywoscie ocynkowne i malowane

Mnie wyszło ok. 40 tys. za ogrodzenie frontowe 30 mb z bloczków łupanych z wypełnieniem przęsłami metalowymi, w tym furtka wejściowa, brama wjazdowa i altanka śmieciowa. Wiem, że można trochę taniej, ale jednak liczyłbym ok. 1 tys. zł za metr bieżący jeśli ma być zrobione solidnie.

Dzięki za info, dokładnie takie wyceny dostaje i nie ukyrwam, że byłem w ciężkim szoku, naprawdę. Spodziewałem się ~ połowy tego, no może 25 000 zł, a tu wyceny takie koło 35 - 40, co mnie mocno przeraża.

Przynajmniej wiem, że nie tylko mnie taki szok spotkał ;-) My właśnie też (przez wzgląd na koszt) myslimy o dokładnie takim zestawie jak Twój. Podzieliłbyś się zdjęciem ogrodzenia jęsli to nie tajne? ;-)

Pozwolisz, że się dołączę do Twego wątku.

Potrzebuję zrobienia 53,5 mb fundamentu do głębokości zamarzania(-grunt z wysoką wodą), nad gruntem wystające ok 30 cm w szalunku, oraz wstawienia tam słupków metalowych pod przęsła i bramy z furtką.

Działka narożna.

Czy opłaci się wylewanie betonu z gruszki?

Ile może kosztować taka robocizna?

Dzięki za info, dokładnie takie wyceny dostaje i nie ukyrwam, że byłem w ciężkim szoku, naprawdę. Spodziewałem się ~ połowy tego, no może 25 000 zł, a tu wyceny takie koło 35 - 40, co mnie mocno przeraża.

Przynajmniej wiem, że nie tylko mnie taki szok spotkał ;-) My właśnie też (przez wzgląd na koszt) myslimy o dokładnie takim zestawie jak Twój. Podzieliłbyś się zdjęciem ogrodzenia jęsli to nie tajne? ;-)

Zdjęcia są na moim blogu. Ogrodzenie ukończone jesienią ub. roku więc poszukaj w ostatnich wpisach.

Dodam jeszcze, że jeżeli chcesz ogrodzenie wysokie (u mnie 180-182 cm), a dodatkowo w ogrodzeniu system domofonu lub videodomofonu, automatykę bramy z fotokomórką itp. - wszystko to podniesie koszt jeszcze bardziej. Ale ceny są zawsze do negocjacji więc na pewno jest szansa, ze wyjdzie Ci sporo taniej niż u mnie :)

Pozdrawiam!

Timotei - dzięki za miłe słowa :)

Odpowiadając na Twoje pytanie: Kwota 40 tys. nie obejmuje wideodomofonu - tutaj poszło jeszcze 5-6 tys. Dużo, bo cały system obejmuje skrzynkę pocztową przelotową, wbudowaną w tablicę z adresem podświetlanym LED, kolorową kamerą, a także dwa monitory w domu z funkcją nagrywania filmów i zdjęć.

Natomiast kwota 40 tys. obejmuje pełną automatykę bramy z fotokomórką.

Obejmuje również ok. 10-15 m2 kostki brukowej pod altanką na śmieci i pod przyszłą altankę na drewno kominkowe. Tak więc samo ogrodzenie wyszłoby prawdopodobnie dość blisko kwoty 1 tys. zł za 1 mb. Wiem, że można trochę taniej, ja po prostu nie chciałem ryzykować i zatrudniłem ekipę, którą znam i która wykonała już dla mnie wiele prac w ostatnich 4 latach.

Pozdrawiam!