john80 19.03.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Witam, wiem, że temat izolacji od hałasów sąsiada za ścianą był wałkowany 2^10 razy. Wiem też, że zawsze lepiej wyciszać od strony źródła dźwięku oraz najlepiej wybudować ściankę na stelażach + płyta GK i wełna mineralna 7cm w górę. ---- historyjka (można ominąć, jeżeli nie chcesz czytać) ----- Mam pokój, który jest bardziej długi, niż szeroki i chodzi o wyciszenie jednej ściany. Jest to pokój dziecka i słychać w nim nawet rozmowy sąsiadów. Czasami jak grają na gitarze to też się to rozchodzi. Dodam, że rozmawiałem z sąsiadem i to nie jest tak, że on gra za ścianą pokoju mojej córki, on gra w innym pomieszczeniu, więc prawdopodobnie dźwięk się niesie ścianami (ewentualnie sąsiad ma otwarte drzwi i dźwięk wpada w taki sposób do pokoju, który dzieli ścianę z pokojem córki i tam rezonuje). Uprzedzam też propozycję wzywania policji lub rozmowy o zaprzestaniu, bo po 1) córka jest mała i zasypia przed 20, więc nie mogę komuś kazać być cicho w mieszkaniu najlepiej po 19... 2) U córki słychać nawet zwykłe rozmowy, a tego nie mogę zabronić nawet o 23. Sąsiad nie robi pod górę, więc ja tym bardziej nie zamierzam ---- koniec historyjki ----- Ok, teraz konkrety. Zakupiłem w Castoramie wszystkie potrzebne materiały, planowałem użyć wełny 70 mm. Niestety kiedy zacząłem montować stelaże, to nagle wcześniejsza wizualizacja gdzieś się ulotniła. Zdałem sobie sprawę, że już i tak wąski pokój będzie przypominał korytarz, jak postawię tam dodatkową ściankę. Materiały zwróciłem i pomysł porzuciłem. Stwierdziłem, że nawet cieńsza wełna 50 mm, to w finale około 10 cm pokoju mniej i to jest zauważalne. Czy mając do dyspozycji 4 cm maksymalnej grubości, da się w jakimś stopniu wyciszyć ten pokój? Chodzi głównie o wysokie i średnie częstotliwości, a nie niskie, jak z reguły chcą ludzie Wiem, że na temat korka są różne opinie, ale czy korek gruby np. na 3 cm może coś zmienić? Ewentualnie jakieś płyty lub specjalne farby (takie jak stosowane do tłumienia wibracji karoserii samochodowej) na ściany i na to korek? Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janm 20.03.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 byłem niedawno na targach budma w poznaniu, bo przymierzam się do budowy własnego domu i obczajałem różne patenty. Natrafiłem na taką firmę isola, która wystawiała się z rozwiązaniami do wygłuszania. Pomacałem te maty (takie pianki z jakichś przemielonych opon czy odpadów) i wtedy stwierdziłem, że koniecznie muszę to zamontować u siebie tak mi się to spodobało. Typek twierdził że 2 cm wystarczą (cenę podawał mi w euro, nie było to jakoś szczególnie drogie, chyba 4 euro za m2 przy 2 cm ale nie dam sobie ręki uciąć) do komfortowego wygłuszenia. Może takie rozwiązanie Cię zainteresuje. Patrze u nich na stronie, to się nazywa ACCORUB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powerf 09.11.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Hej i jak robiles moze cos tymi matami? Jaki jest efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_13 09.11.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Możesz próbować wyciszyć tą ścianę matami, ale nie spodziewaj się cudów. Dźwięk (a głównie niskie częstotliwości) przenikają nie tylko przez ścianę ale przez sufit i podłogę również. Jeżeli masz aż tak duży problem to prawdopodobnie wynika on z błędów konstrukcyjnych budynku i nie da się tego łatwo (a tym bardziej tanio) wyeliminować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts