ekran1990 19.03.2017 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Witam muszę otynkować około 50m^ powierzchni na klatce schodowej , oczywiście ręcznie ,a na to jakiś tynk ozdobny .Mam jakieś tam pojęcie kilka razy pomagałem jednak robiłem zaprawę zawsze na miejscu budowy przy betoniarce.Teraz u siebie zdecydowałem się na gotową zaprawę z prostego względu - wygody.Jednak nie korzystałem jeszcze z gotowych mieszanek i tutaj mam pytanie.Jak to wygląda z warstwami ? Po zagruntowaniu z tej samej zaprawy , którą będę tynkował należy wykonać obrzutkę ? Czy stosuje się jakieś inne tej samej firmy ? Bo po przeczytaniu paru informacji na internecie sam już nie jestem pewien jak wykonywać warstwy po kolei.Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 20.03.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Obrzutka i tynk właściwy. I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekran1990 20.03.2017 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Czyli nic nadzwyczajnego Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 20.03.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Jeśli to silikat lub beton komórkowy to grunt po min 24 godzinach obrzutka i po kolejnych 24 godzinach zaprawa właściwa. Pamiętaj że takie tynki robi się troszkę inaczej niż ręczne. Tzn czekasz aż podeschną (zazwyczaj od 6 do 16 godzin- w zależności od podłoża i pogody) ale dadzą się drapać i równasz powierzchnie a potem z dodatkiem wody zacierasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 25.04.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Witam Mam do zatynkowania ręcznie ok 40 m 2 ścian zrobionych z suporka. szukałem jakiegoś gotowego tynku i trafiłem na KTB ZA2 w OBI i DIALL w Castoramie oba tynki są w porównywalnych cenach ale pytanie co one są warte. Używałem już tynku z Neotherma i nie narzekam a był to mój debiut w tynkowaniu ręcznym ale płaciłem za niego więcej niż te co są w Obi i Castoramie. Czy ktoś używał tych tynków KTB i DIALLa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 24.05.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Szanowny Panie, kluczowa kwestia to rodzaj podłoża w miejscach przeznaczonych do tynkowania. Czy jest to cegła czy też np. stary tynk? Standardowo przed nałożeniem zaprawy podłoże należy oczyścić i zagruntować je gruntem głęboko penetrującym, np. ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący. Zaprawę aplikuje się zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi na opakowaniu lub w karcie technicznej wyrobu. Do stworzenia warstwy wykończeniowej może Pan następnie wykorzystać sypką gładź ACRYL-PUTZ® ST10 START. Po wyschnięciu gładzi konieczne jest jej przeszlifowanie, dokładne odpylenie i pokrycie cienką warstwą gruntu. Jeśli chciałby Pan zastosować tynk ozdoby, polecam zapoznanie się z ofertą struktur dekoracyjnych MAGNAT Style. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 19.06.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Szanowny Panie, kluczowa kwestia to rodzaj podłoża w miejscach przeznaczonych do tynkowania. Czy jest to cegła czy też np. stary tynk? Standardowo przed nałożeniem zaprawy podłoże należy oczyścić i zagruntować je gruntem głęboko penetrującym, np. ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący. Zaprawę aplikuje się zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi na opakowaniu lub w karcie technicznej wyrobu. Do stworzenia warstwy wykończeniowej może Pan następnie wykorzystać sypką gładź ACRYL-PUTZ® ST10 START. Po wyschnięciu gładzi konieczne jest jej przeszlifowanie, dokładne odpylenie i pokrycie cienką warstwą gruntu. Jeśli chciałby Pan zastosować tynk ozdoby, polecam zapoznanie się z ofertą struktur dekoracyjnych MAGNAT Style. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka To że trzeba je oczyścic i zagruntowac to ja wiem pytałem razcej o to czy ktoś używał tynków KTB i Diala oferowanych w OBI i Casto. Podłoże w tym pomieszczeniu mam różne w większości suporeks, jedna ściana pustak żużlowy oraz komin z czerwonej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.06.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 To że trzeba je oczyścic i zagruntowac to ja wiem pytałem razcej o to czy ktoś używał tynków KTB i Diala oferowanych w OBI i Casto. Podłoże w tym pomieszczeniu mam różne w większości suporeks, jedna ściana pustak żużlowy oraz komin z czerwonej cegły. Szanowny Panie, jeśli chodzi o wspomniane przez Pana wyroby, nie mogę pomóc. Rozwiązaniem może być samodzielne ich przetestowanie, najpierw na niewielkiej powierzchni – aby sprawdzić efekt końcowy. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts