Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda w domu bez gazu ?

Azmath

Recommended Posts

Nie zapominam bo u mnie koszty pieca i pompy ciepła są takie same.

Pompa ciepła to koszt 21tyś.

Kotłownia z piecem to koszt: 5m2 kotłowni - 10tyś, piec 7 tyś, komin z obróbkami ponad dachem 4 tyś = 21tyś.

W pomieszczeniu gdzie była w projekcie kotłownia planuje pomieszczenie gospodarcze na narzędzia, kosiarkę itp. Gdybym tego pomieszczenia nie miał to musiałbym powiększyć garaż o te 5m2 bo gdzieś to trzymać trzeba.

Dodam, że według OZC koszty mojego bezobsługowego ogrzewania uszczuplą budżet domowy o 1020zł rocznie, ale jest to zasługa również ocieplenia i wentylacji mechanicznej z rekuperacją.

No i wiele się wyjaśniło. Liczysz jakąś wybitnie tania pompe. Pompa ciepła za 20 tys? Powietrzna chyba bo nie gruntowa za tyle.

Lub inaczej, koszty u Ciebie są takie nieskie.

I nie zgadzam sie z Twoim wyliczeniem. 10tys kosztu mógłbyś odjąć jakbyś tej przestrzeni nie budował (tak jak komina). A zbudowałeś (zbudujesz) choć ją wykorzystasz tak czy siak. OWszem, zaoszczedziłeś na kominie, (wentylacja) ale wybuliłeś na mechaniczną.

Żeby nie było, sam mam pompę ciepła i WM ale nie jestem zwolennikiem naciąganego liczenia.

Edytowane przez Jastrząb

Dlaczego mam nie odliczać komina od pieca jeśli tego komina nie buduje i jak go nie wybuduje to nic na niego nie wydam?

Bo to pewnie byłby komin piecowy i wentylacyjny. Jesli tak, to żeby być uczciwym należałoby by doliczyć koszt wentylacji mechanicznej do całości.

Albo inaczej: porównaj: wentylacja mechaniczna+PC z

kominy+piec+5m2 na opał.

Pompa ma się zwracać? A to będziesz ciepło sąsiadom sprzedawał?

A po ilu latach by się zwrócił piec węglowy?

A po ilu latach Ci się dom zwróci?

Piszesz o 1000PLN za sezon grzewczy. Powietrzna, wiec COP 3. Daje to przy taniej taryfie circa 7000KWh ciepła. To jest ~tona węgla. Po co dla tony węgla potrzebujesz 5m2 kotłowni to nie wiem. Albo inaczej w takiej kotłowni zmieści się piec, tona węgla i rzeczona kosiarka.

Dla mnie jest to liczenie naciągane. Nie każdy ma kosiarke i MUSI powiekszyć garaż o 5m2. Wtedy co? Ma zrobić wnęke w murze i wyciąć tą kotłownie z bryły domu żeby było taniej? Ścian działowych też się nie da ot tak poprzesuwać. W praktyce to pomieszczenie techniczne zawsze masz. Na co bys go nie wykorzystał. Może być drożej jak musisz np powiekszyć garaż. Ale taniej nie będzie. Budowa i koszt tego pomieszczenia to dla mnie koszt 0. Możę być tylko drożej.