Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty/płyta pod stajnię.

ee0090

Recommended Posts

Witam,

Będę stawiał stajnię drewnianą przy domu i prosiłbym o poradę na czym najtaniej ją postawić.

Stajnia będzie z desek 4 cm grubości, co 3 m. słup, na których będzie oparty dach. Dach lekki z blachodachówki.

Cała konstrukcja dość lekka. Żadnego ocieplenia.

Można pewnie wylać normalne fundamenty, ale wyjdzie drogo.

Pomyślałem, że może wylać pod każdy słup stopę na 1 m. głębokości i na tym oprzeć konstrukcję. To się powinno sprawdzić?

A jak najtaniej wylać posadzkę w środku? Nie musi być żadnego ocieplenia, ma nie pękać i mieć lekki spadek. Po posadzce niczym nie będę jeździł. A może nie wylewać stóp pod słupy tylko wylać płytę na całości i na tym oprzeć konstrukcję?

Wymiary budynku 13x10m.

A jaka wylewka? Bo poradzono mi wylać chudziaka, a na niego posadzkę z agregatu. Czy może nie bawić się w wylewanie 2 razy?

Jakby pod słupy wylać stopy i posadzkę na całości to podmurówki pod ściany chyba nie będzie trzeba?

Chudziak możesz dać ale najpierw ze 30 cm porządnie zagęszczonego piasku. Jak położysz na niego folię to chudziak nie będzie potrzebny. Posadzka jak najbardziej z miksokreta. Chodzi o odizolowanie dech od ziemi. Jak to zrobisz, nie jest istotne.

Czyli jakby wylać posadzkę z agregatu bezpośrednio na warstwę ubitego piachu to wystarczy? Jak gruba musiałaby być?
Zbierz humus i w jego miejsce daj piach. 30 cm wystarczy ale humusu pod spodem nie zostawiaj. Trzeba zebrać wszystko. Koniecznie trzeba dobrze ubić. Bezpośrednio na piasek nie lejesz. Trzeba folię lub papę.

Robię z projektem, projektant robi projekt według moich ogólnych wytycznych. Oczywiście konstrukcyjnie on dobiera parametry. Mówi, że można wylać normalny fundament, a można postawić słupy nośne na stopach betonowych i też będzie ok. Ściany będą lekkie i nie będą przenosić żadnych obciążeń, więc nie muszą się opierać na ławach, mogą być postawione na posadzce.

Posadzka wewnątrz to inna bajka, w projekcie może jej wcale nie być, można równie dobrze zostawić klepisko.

Ale ja nie chcę klepiska tylko twardą podłogę więc pytam jak zrobić, żeby stosunek ceny do jakości był jak najkorzystniejszy, bo jednocześnie stawiam dom i każdy grosz ma znaczenie, a z drugiej strony nie chciałbym za 5 lat poprawiać podłoża.

Na działce mam pospółkę, więc mogę zebrać humus i nasypać tyle pospółki/piachu ile trzeba. Humusem sobie podniosę dojazd. Mogę na to bezpośrednio wylać posadzkę z agregatu i będzie dobrze? Jaka folia pod spód? Taka jak do izolacji fundamentów? Jakiej grubości taka posadzka musiałaby być? Czym zbrojona?

Dzisiaj usłyszałem, że u znajomego jak chudy beton pod posadzkę robili to po prostu wymieszali piach z cementem rozprowadzili po całości i zalali wodą. Można tak robić?