e_nygma 21.03.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) Witam Mam prośbę do ekspertów o ocenę mojego projektu instalacji elektrycznej w moim domu. To że aż 6 różnicówek to temu żeby przez jedną awarię nie wyłączyć całego domu, koszt niewspółmierny do kosztów budowy więc tyle dałem. Dom z poddaszem 180m* . instalacja do oświetlenia 3x1.5mm*, gniazdka 3x2.5m*. Obciążalność faz trudna do obliczenia bo niby jak, jedynie czuwanie w tv jest stale włączone a czajnik czy pralka włącz się wtedy kiedy potrzeba. Koszt materiału wg jednej wyceny około 2600 500 mb kabla i osprzęt rozdzielnicy. Proszę również o opinie na temat wyceny podzespołów czy dobre , firma ABB czy drogo , tanio edit: porównywałem te ceny do cen w castoramie osprzęt Legranda to wychodzi nawet taniej niż Legrand edit x: dodalem poprawiony schemat oraz podzielony na dwie rozdzielnie, główną i z aparaturą. Dodam jeszcze że ZE doprowadzi zasilanie do szafki pomiarowej linią napowietrzną TN-C z ze złącza kablowego ZK do WLZ też ma pójść kablem 4 żyłowym w układzie TN-C. Zapytam jeszcze w ZE co do zmiany na zasilanie kablem ziemnym oraz o punkt rozdziału PEN na PE i N czy możliwe jest do zrobienia żeby w szafce przyłączeniowo pomiarowej uziemili PEN i rozdzielili go odrazu na PE i N w złączu. Niestety w warunkach mi tego nie napisali , na stronie ZE też nic nie ma na temat rozdziału PEN w złączu i co za tym idzie zmiana na TN-C-S. Więc póki co obowiązuje mnie uziemienie GZU garażu przy rozdzielni głównej i tam rozdzielenie PEN na PE i N tak jak na schematach. Prosiłbym o merytoryczne odpowiedzi czy w opisanej sytuacji schemat jest właściwy , co do ochronnika przepięciowego 3 czy 4 polowego jeszcze się zobaczy. Czy zamiast rozłącznika nadprądowego co mam na schemacie jako pierwsze główne zabezpieczenie w rozdzielni dać takie coś ? EATON Rozłącznik bezpiecznikowy Z-SLS/CB/3 TYTAN łączy w sobie obie rzeczy jak ww rozłącznik nadprądowy i rozłącznik izolacyjny jak niektórzy zalecają. i czy oprócz tego reszta schematu jest dobrze zrobiona ? Edytowane 24 Marca 2017 przez e_nygma dodanie poprawionego schematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) Pierwszy rzut oka - źle.Dalej nie patrzę.Aha, w spisie brakuje przewodów 4x1,5 mm2 , 5x2,5 mm2 no i kabli do odbiorników zewnętrznych Edytowane 21 Marca 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 21.03.2017 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Pierwszy rzut oka - źle. Dalej nie patrzę. Aha, w spisie brakuje przewodów 4x1,5 mm2 , 5x2,5 mm2 no i kabli do odbiorników zewnętrznych tzn co źle ? od strony energetyki przyjdzie zasilanie w układzie TN-C u mnie po liczniki będzie rozdzielenie na TN-C-S , przewód neutralny połączony z uziomem opasowym budynku podział na obwody , każda faza obciążona prawie równomiernie , osobne obwody na pralkę , lodówkę , ewentualną zmywarkę , osobne w łazienkach . w kuchni pod czajnik elektryczny i itp. ps brak tych paru metrów kabla 4x1.5 mm* pod wyłączniki schodowe i światło w salonie , OK oraz pod gniazdo siłowe 5x4mm* ale o tym wiem i pamiętam. tylko jedno gniazdo hermetyczne na ścianie zewnętrznej przy salonie więc kabel ten sam rodzaj co do innych gniazdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) Źle : - zdublowane zabezpieczenie na zasilaniu, na wejściu, i to wyłącznik samoczynny zespolony - PEN przeistacza się w N - źle/w złej kolejności listwy N, PE - co z dobezpieczeniem ochronników przepięciowych, jeżeli producent tego wymaga ? - dyskusyjna sprawa z dobezpieczeniem kontroli napięcia PS. Zwarcie na jakimkolwiek obwodzie lub odbiorniku całkowicie pozbawia dom napięcia. przewód neutralny połączony z uziomem opasowym budynku Koniec świata !! I co to jest uziom opasowy ? Edytowane 21 Marca 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.03.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Ekspertów tutaj nie znajdziesz, szybciej zawodowców z dużą praktyką ABB dobra firma, ta sama półka co reszta na półce (EATON, LEGRAND, SCHRACK, SCHNEIDER i pewnie paru kolejnych zachodnich producentów). Jeśli 2600zł za sam osprzęt do rozdzielnicy to drogo. Sprawdź o ile wzrośnie cena różnicówek 40A zamiast 25A, czasem są to pojedyncze złote i wtedy nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać mocniejsze. Wracając do techniki: C32A w przyłączu jest na stałe? Nie możesz tego zmienić na topik lub selektywny? To będzie element, który potencjalnie wyłączy wszystko przy zwarciu w instalacji. B25 zmień na rozłącznik modułowy, nazwijmy go Wyłącznik Główny. Proponuję Ci: - wydzielenie obwodu kotłowni od pozostałych obwodów - najlepiej różnicowonadprądowy P312 B16A lub tak jak masz P302 i S301. - wydzielenie obwodu instalacji zewnętrznych, - rozłożenie na różne fazy (a nie bezpieczniki) zmywarki, pralki, piekarnika - wprowadzenie do kuchni 2 oddzielnych obwodów (z dwóch faz) do gniazd, staraj się zasilać sąsiadujące gniazda z różnych faz, Pralka, zmywarka, piekarnik, mikrofala, czajnik to urządzenia które pochłaniają dużo energii i nad nimi się trzeba pochylić. Reszta odbiorników nie ma tak znacznego wpływu na instalację. Nie jesteś w stanie doprowadzić do równomiernego obciążenia faz w domku, po prostu jest to niewykonalne w normalnym życiu i tym bym się nie przejmował. Siła będzie do kuchni czy gniazdo siłowe? Jeśli do kuchni to spokojnie wystarcza przewód 5x2,5, zakończony puszką i kostką. Jeśli gniazdo siłowe ogólne to możesz dać 5x4, masz jakiś zapas. -------- Od siebie dodam, że lepiej byłoby gdybyś łączenie rozdzielnicy i weryfikację "swojego projektu" zostawił elektrykowi, który będzie robił pomiary i podpisze się pod tym wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 21.03.2017 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Zabezpieczenie przedlicznikowe mam przydzielone w warunkach przyłączenia do sieci elektroenergetycznej więc trudno mi tutaj coś zmienić. Z tego też powodu u siebie w rozdzielnicy daję jako pierwsze zabezpieczenie wyłącznik nadprądowy B25 żebym jak wywali coś nie musiał gonić na zewnątrz do skrzynki głównej z licznikiem. Mam podzielone na różne fazy , w kuchni dwa obwody na różnych fazach, łazienka - pralka na innej , łazienka gniazdo drugie na innej fazie i itp.jeszcze się przyjrzę i może coś dołożęDo kuchni nie przewiduję gniazd 3~ będzie kuchenka gazowa (za duże rachunki mam za prąd w starym domu ) he he Co do uziomu to fakt powinno być uziom otokowy czyli już mam na etapie gruntów zakopaną bednarkę dookoła domu. Co do rysunku to niepotrzebnie połączyłem kreseczką Listwy N z PE mój błąd . .cytuję "- co z dobezpieczeniem ochronników przepięciowych, jeżeli producent tego wymaga ?"akurat ten z ABB nie wymaga dobezpieczenia .co do dobezpieczania kontrolki faz to są różne sprzeczne teorie i opinie , co forum i co temat to inna opinia , niby można dać jakieś małe . Kotłownia i garaż mam na jednym obwodzie bezpiecznikowym ale wspólnej różnicówce z dwoma pokojami u góry, jak wyleci to będę miał światło w korytarzu oraz na lampie awaryjnej w garażu ( nie jest umieszczona na schemacie) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Co do rysunku to niepotrzebnie połączyłem kreseczką Listwy N z PE mój błąd . To nie jest ten błąd, o którym kolega myśli. A "kreseczka" i tak musiała by być, ale trochę inaczej, w myśl zasady - najpierw chronimy, później zasilamy. Proszę napisać, jak powinno być prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.03.2017 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Zabezpieczenie przedlicznikowe mam przydzielone w warunkach przyłączenia do sieci elektroenergetycznej więc trudno mi tutaj coś zmienić. Z tego też powodu u siebie w rozdzielnicy daję jako pierwsze zabezpieczenie wyłącznik nadprądowy B25 żebym jak wywali coś nie musiał gonić na zewnątrz do skrzynki głównej z licznikiem. Idąc Twoim tokiem rozumowania to właśnie po to dajemy zabezpieczenia B16/B10 w obwodach. Ale w praktyce w instalacji wg Twojego projektu w przypadku zwarcia wyleci dowolny bezpiecznik (16 i/lub 25 i/lub 32), niekoniecznie ten najbliższy. Ten 25A na serio nic nie wnosi, chyba że się z tym lepiej czujesz to go zostaw. Mam podzielone na różne fazy , w kuchni dwa obwody na różnych fazach, łazienka - pralka na innej , łazienka gniazdo drugie na innej fazie i itp.jeszcze się przyjrzę i może coś dołożę Nadal piszesz o tej samej instalacji wg schematu czy już jest nowa wersja schematu? Co do rysunku to niepotrzebnie połączyłem kreseczką Listwy N z PE mój błąd . Ta kreseczka N-PE zależy od układu sieci jaki masz. Sprawdź w Warunkach Przyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 21.03.2017 23:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) Przyłącze TN-C w mojej skrzynce przewód PEN będzie uziemiony i rozdzielony na N iPE , w załączeniu poprawione rozdzielenie PEn teraz dobrze ? Oddzielne obwody są na tym samym schemacie , może trochę nie czytelny ale np pralka jest na fazie L1, lodówka w kuchni na fazie L2, a na fazie L3 gniazda kuchenne nad blatem czyli tam co będzie czajnik , mikser i inne. O selektywności zabezpieczeń też wiem i to że czasami wylatuje B25 zamiast wcześniejszego B10 czy B16 ale taki jest urok tych "esek" mam to samo w obecnym domu wylatuje główny przedlicznikowy bo topiki mają dłuższą zwłokę . Zamiast tego wyłącznika nadprądowego B25 co mam jako pierwsze zabezpieczenie w rozdzielnicy mogę dać rozłącznik izolacyjny np ROZŁĄCZNIK IZOLACYJNY FR 304 100A tylko wtedy jak coś strzeli albo piorun w linię ( wiem coś o tym bo już kilka lat temu na całej ulicy popaliło komputery , tv i inne jak poszło w czasie burzy przepięcie) to wywali zabezpieczenie przedlicznikowe. Czyli podsumowując ogólny zarys schematu mógłby być ? tylko zastanowić się nad tym pierwszym bezpiecznikiem B25 czy nie zastąpić go tym FR 303 100A projekt drugi Edytowane 22 Marca 2017 przez e_nygma dodano zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2017 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Nie może być.Tobie nie wolno podłączać przewodu PEN do jakiejś tam szyny (w domyśle GSW)Ty masz kolego podłączyć ten przewód do szyny PE połączonej poprzez GSW z uziemieniem. I wówczas możesz spokojnie wydzielić szynę N, podpietą do PE. Nigdy odwrotnie.Swoją drogą, według kolegi, co to za szyna, ta trzecia, nie pokolorowana i połączona z uziemieniem ? PS. Wyłącznik samoczynny 3-polowy B 25 jest zbędny. Zastąpić rozłącznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 22.03.2017 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 ZE kablem napowietrznym podłącza mi się do szafki pomiarowej na ścianie budynku linią TN-C reszta jest w mojej kwestii żeby wykonać WLZ .Po wyjściu z licznika kabel zasilający przejdzie przez ścianę na rozdzielnię główną w garażu , chcę tam sobie dać zabezpieczenie główne żeby jak coś dostanie zwarcie i wcześniejsze zabezpieczenia nie zadziałają pierwsze to wyłączyło w garażu a nie przed licznikiem na zewnątrz. Przewód PEN po wejściu przez ścianę będzie odrazu podłączony do GSU -która jest podłączona do bednarki zakopanej wokół domu odpowiednie pomiary będą zrobione .I tam nastąpi rozdzielenie przewodu PEN na PE i N czyli nastąpi zmiana z TN-C na TN-C-S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Jak widać, kolega dalej nic nie rozumie. Jednak potrzebny porządny elektryk.Rysunek wszystko wyjaśni : https://www.google.pl/search?q=główna+szyna+uziemiająca&client=opera&hs=Ly1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiToOmHhurSAhVJD5oKHdMMBt4QsAQILQ&biw=1527&bih=864#imgrc=nQG4OfxKDxrXaM: W oznaczeniu po lewej stronie (rysunek) powinno być PEN, nie N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 22.03.2017 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Dziękuję za wyjaśnienia , wiem co to jest GSU i u mnie będzie raczej w głównej rozdzielnicy , będzie ona uziemiona, tak jak pisałem mam zakopaną na głębokości 1,6m wokół domu bednarkę .Może schemat jest trochę nieczytelny więc teraz rozbiłem go na dwie części tak jak będzie u mnie . Pierwsza rozdzielnica główna będzie posiadała tą uziemioną GSU , na niej podział PEN na PE i N. Wyłącznik główny i ogranicznik przepięć. Wyjście z niej na rozdzielnię w garażu już w układzie TN-C-S L1 L2 L3 N I PE Czy teraz jest już dobrze ? Edytowane 24 Marca 2017 przez e_nygma poprawiono schematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Nie. Ja już zdrowia nie mam. Dziękuję za wyjaśnienia , wiem co to jest GSU i u mnie będzie raczej w głównej rozdzielnicy , będzie ona uziemiona, tak jak pisałem mam zakopaną na głębokości 1,6m wokół domu bednarkę 1. Strasznie głęboko. 2. Jak szyna PE znajdująca się w rozdzielnicy zostanie połączona z szyną GSU, znajdującą się POZA rozdzielnicą ? Kolega rozumie tę różnicę ? Czy rozumie, że, skoro PE jest w rozdzielnicy, rozdział PEN również w niej, to PO CO ochronnik przepięciowy 4-polowy ? Po co jechać z linką z-ż z zacisku PE ochronnika do szyny GSU, która jest gdzieś tam ? Ale z szyny PE jak najbardziej poprowadzić przewód z-ż o odpowiednim przekroju do uziemionej GSU., która będzie obejmować również inne przewody połączeń wyrównawczych, jak na moim rysunku. W końcu nie wyobrażam sobie wprowadzenia bednarki do rozdzielnicy, chyba że to będzie wielgaśna szafa, która to umożliwi. Proste, prawda ? Edytowane 22 Marca 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 22.03.2017 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Bednarkę kładłem jak murowano grunta, głęboko fakt ale takie mam warunki gruntowo wodne więc bednarka leży w wilgotnym gruncie może nawet w wodzie. Co do stosowania 3 czy 4 polowego ochronnika są różne opinie , każdy fachowiec ma swoją opinię , nawet na forum sep czy ise i innych, główna zasada to chyba taka że 3 polowe montuje się w układach TN-C a w TN-S czy TN-C-S montuje się 4 polowe, z drugiej strony ochronników przepięciowych nie ma nakazu montowania ale chcę zamontować bo już miałem do czynienia w starym domu jak poszło przepięcie.Odległość może być 0.5 m może 1 metr to się zobaczy jak bednarką wejdę do środka albo znajdę gdzie mi schowali budowlańcy uziom fundamentowy bo taki też miałem zrobiony tylko nie wiem gdzie mi go wyprowadzili. Nie sprzeczam się , informacje czerpię z różnych for, gotowych projektów i schematów , może to nie ma sensu ale chcę zamontować i pytam czy dobrze przerysowałem schemat podłączenia , np tutaj piszą http://elektrykadlakazdego.pl/ogranicznik-przepiec/albo cytuję Montaż ochronnika w instalacjielektrycznejOchronniki przeciwprzepięciowe należyinstalować na samym początku instalacjielektrycznej (zaraz za wyłącznikiemgłównym w rozdzielnicy) zgodnie z pokazanymprzykładem. z http://legrand.pl/system/files/ochronniki_poradnik.pdf czyli rozumiem że zaraz za podziałem PEN na PE i N. A przewodu tak jak pisałem będzie góra metr żeby podłączyć ochronnik z GSU i złącz PE, N.Nie wiem może nie rozumiem ale rysując schemat stosuję się do takich porad , wytycznych jak podają np producenci oraz publikacji na specjalistycznych stronach. Pytanie czy reszta jest dobra , bo kwestia montażu ochronnika B+C i czy dobezpieczenia go to zależy jeszcze od producenta co zalecają, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Bednarkę kładłem jak murowano grunta, głęboko fakt ale takie mam warunki gruntowo wodne więc bednarka leży w wilgotnym gruncie może nawet w wodzie.No to za kilka-kilkanaście lat po bednarce zostanie wspomnienie. Co do stosowania 3 czy 4 polowego ochronnika są różne opinie , każdy fachowiec ma swoją opinię , nawet na forum sep czy ise i innych, główna zasada to chyba taka że 3 polowe montuje się w układach TN-C a w TN-S czy TN-C-S montuje się 4 polowe, Znowu kolega jest za mało zorientowany, ale uczyć nie będę z drugiej strony ochronników przepięciowych nie ma nakazu montowania ale chcę zamontować bo już miałem do czynienia w starym domu jak poszło przepięcie. Jest - Prawo budowlane nakazuje. Co do poradników Legranda się nie wypowiadam. Ta, i inne firmy zmoczyły przed UOKiK Wolę materiały Dehn`a Edytowane 22 Marca 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 22.03.2017 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 No to za kilka-kilkanaście lat po bednarce zostanie wspomnienie. , Znowu kolega jest za mało zorientowany, ale uczyć nie będę Jest - Prawo budowlane nakazuje. Co do poradników Legranda się nie wypowiadam. Ta, i inne firmy zmoczyły przed UOKiK Wolę materiały Dehn`a Nie będę się spierał z kolegą ale wyjaśnię co nieco odnośnie ochronników 3 czy 4 polowych jestem mało zorientowany bo jeszcze ich nie stosowałem ale sporo już się naczytałem i zacytowałem wyżej to co podają w specjalistycznych publikacjach i tego się będę trzymał , wg przepisów budowlanych i norm podanych w nich PN-IEC 60364-4-443, powinien być zamontowany jak najbliżej zasilania w złączu kablowym lub w rozdzielnicy głównej co też uczynię i co mam na schemacie, 3 polowy do instalacji TNC 4 polowy dla TNS lub TNCS . ps ta sama norma rozdział 443.3.1 podaje kiedy nie trzeba stosować ochronnika przeciwprzepięciowego co w naszym kraju daje opcje nie stosowania . ps2 co do legranda i innych produktów to sam nie wiem jak takie wyniki badań wg jakichś badań cytuje z publikacji aktualizacja była w styczniu 2017r " Jak wykazały przeprowadzone niedawno cząstkowe badania, na 16 losowo wybranych typów ochronników zaledwie 4 (cztery) z nich wytrzymały parametry deklarowane przez producentów! Jest to o tyle groźne, że pozostałe aparaty okazały się nie tylko bezwartościowymi gadżetami, ale przy rzeczywistym wyładowaniu atmosferycznym stwarzałyby ponadto zagrożenie pożarowe" Sprawę z 4 polowym ochronnikiem uważam za zamkniętą bo taki zamontuję zaraz na początku w głównej rozdzielni wg zaleceń w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2017 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Sprawę z 4 polowym ochronnikiem uważam za zamkniętą bo taki zamontuję zaraz na początku w głównej rozdzielni wg zaleceń w normie. W tej samej rozdzielnicy, w małej odległości od siebie, po sąsiedzku ma kolega zarówno PEN, jak i N i PE, czyli jak gdyby dwa układy sieciowe. Wychodzi na to, że trzeba zamontować ... 3,5 polowy. Dobre, prawda ? W takim przypadku należy myśleć, nic więcej. Więc gdzie tu zalecenia normy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 23.03.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Dobrze nie chcę się z nikim sprzeczać , zobaczę jak już będę montował układ i będę wiedział jak mi podłączą zasilanie ZE , poprawiłem schemat w 1 poście i tekst wyjaśniający. Bo jak był na początku załatwiania pozwoleń jakiś Pan z ZE to mi co innego mówił o podłączeniu domu do zasilania, miła być szafka powieszona na słupie a stamtąd miałem ciągnąć kablem ziemnym do mojej rozdzielnicy, a w dokumentach które dostałem "warunki techniczne przyłączenia do sieci energetycznej" mam podane że wymienią słup na jakiś inny i podłączą mnie linią napowietrzną 60m do szafki na ścianie budynku a stamtąd muszę podłączyć się do WLZ dalej w układzie TNC. Więc jeśli ma Pan coś do dodania odnośnie projektów to będę wdzięczny a co do ochronników przepięć temat na razie zamkniemy. ps widzę że udziela się też kolega na elektrodzie , na ise innych forach pewnie też ps2 proszę mnie nie traktować jak piekarza co na prądzie się nie zna. Bo zawód zdobyłem w 1991 r zdając końcowe egzaminy w zawodzie elektromechanik, to że na instalacjach trochę mało się znam to temu że pracuję w branży elektromaszynowej , napięcia i prądy trochę większe niz w domowej instalacji , papiery mam E i D , instalacje elektryczne też w nich mam , układy pomiarowe kiedyś było do 10KV teraz nie ma podanej wartości, grupa 1 pkty 2 3 4 9 10 to co potrzebne mi w pracy na co dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 23.03.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Witam,należy PEN rozdzielić na szynie PE a nie GSU. FR-a najlepiej zastosować 3-polowego zarówno dla TN-C-S jak i TNS. P.S.DV M TNS 255 B+C czasem pojawia się w bardzo dobrej cenie na all... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts