kurtz 21.03.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Do znawców - czy ci producenci są porównywalni jakościowo w zakresie hydroizolacji? Poszukuje dobrego szlamu elastycznego do izolacji fundamentów (pionowa i pozioma) i wybieram pomiędzy AQUAFIN-2K/M a Elastoschlämme 2K.Ma ktoś jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 21.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Do znawców - czy ci producenci są porównywalni jakościowo w zakresie hydroizolacji? Poszukuje dobrego szlamu elastycznego do izolacji fundamentów (pionowa i pozioma) i wybieram pomiędzy AQUAFIN-2K/M a Elastoschlämme 2K. Ma ktoś jakieś doświadczenia? Witaj kurtz ! Z racji bardo ciężkich warunków wodno-gruntowych (w niektórych okresach roku poziom wód gruntowych na "0") szukałem bardzo dobrych materiałów hydroizolacyjnych (budowa dla siebie). Wtedy był to czas budowy stadionu narodowego, na którym używano właśnie do hydroizolacji materiałów Remmersa - stąd się o nich dowiedziałem. Dziś po kilku latach z ręką na sercu mogę polecić ich produkty ! Przedstawiciel przyjechali na budowę, przeszkolił ekipę budowlaną a na następny dzień podjechał sprawdzić czy wszystko było ok Generalnie ich materiały wykorzystałem jeszcze min. na dach, do zabezpieczenia elewacji drewnianej itp. Z notatek pozostało i tak było wykonywane zabezpieczenie fundamentów: Zużycia materiałów: przepona pozioma - szerokość 50 cm nasączyć podłoze Kiesolem, popczekać na wniknięcie i malować pędzlem izolcję Dichtschlamme w systemie "świeże na świeże" Kiesol ( dla suchego podłoża rozcieńczyć 1 :1 wodą ! )- 0,05 kg/mb Dichtschlamme - ( malowac 2 razy ) 1,5 kg/mb Faseta izolacyjna gruntować ścianę i ławę kisolem; po wniknięciu malować Dichtschlamme po lekkim wyschnięciu układać fasetę z Dichtspachtel i po rozpoczęciu wiązania tek spachli nałożyć pędzlem na ławę i ścianę Dichtschlamme Kiesol - 0,05 kg/mb Dictschlamme - 0,5 kg/mb Dichtspachtel - 1,5 kg/mb Pas na linii terenu - szerokośc 50 cm lKiesol - 0,05 kg/mb Dichtschlamme - 0,75 kg/mb Warstwy bitumiczno-polimerowe K2 Diclbeschichtung - zawsze nakładamy pacą stalową 2 warstwy; przerwa min. 4 godziny - zalecane grubośći dla powierzchni stale pod wodą 5 mm tzn 5,5 l/m.kw - dla powierzchnie bez wody napierającej - 3 mm ; tzn. 3,5 l/m.kw - dla mocowania styropianu - 1 l/m.kw - dla ścian wewnątrz budynku 2 - 3,5 l/m.kw Szlamem także odcinałem poziomą przestrzeń na wylanych betonowych słupach obszar zbrojenia (zdjęcie poniżej). Ceny do negocjacji i co ważne dziś wysyłam zapotrzebowanie pojutrze jest na budowie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 21.03.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Ja zaś polecam materiały Schomburga. Aquafin 2K jest bardzo dobrym materiałem, jednak lepszym wydaje mi się byś Aquafin RS300.Nie jestem przedstawicielem Schomburga ale bardzo dużo pracuję na tych materiałach stosując jako hydroizolacja niecek basenowych.Pamiętaj że izolacja fundamentów może zostać uszkodzona mechanicznie podczas prac związanych z zasypywaniem. Są materiały zdecydowanie lepsze od izolacji szlamowych i mechanicznie praktycznie nie do ruszenia, ale ich koszt niestety jest bardzo wysoki (ok 120 - 150 zł/m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 22.03.2017 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dzięki za info! A co lepszego od szlamów polecasz do hydroizolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 22.03.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Natrysk poliuretanu albo poliurey. Niestety, do tego jest wymagana specjalistyczna maszyna i doświadczona brygada. Często maszyny firm które robią izolacje piana PU dają sobie radę, czego niestety nie można powiedzieć o ludziach... materiał świetny ale wiedza i doświadczenie brygady musi byc jeszcze lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 22.03.2017 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ja zaś polecam materiały Schomburga. Aquafin 2K jest bardzo dobrym materiałem, jednak lepszym wydaje mi się byś Aquafin RS300. Nie jestem przedstawicielem Schomburga ale bardzo dużo pracuję na tych materiałach stosując jako hydroizolacja niecek basenowych. A gruntujecie czymś powierzchnie pod szlam minerlany? Z tego co czytałem Schomburg nie wymaga gruntowania a Remmers tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 22.03.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Schomburg nie wymaga gruntowania- należy zachować podstawowego zachowania zasad. Podłoże spójne, odpylone itp.Jak masz wątpliwości to dzwoń do doradcy technicznego działającego na Twoim regionie, polityka tej firmy jest na tyle fajna że nieodpłatnie może ktoś przyjechać doradzić, sprawdzić, wykonać podstawowe badania a czasami i nadzorować.W ogóle radzę żebyś kogoś do siebie zaprosił, kogoś kto po zapoznaniu się z problematyką zaproponuję właściwą technologie i materiały hydroizolacyjne- u nich to nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 24.03.2017 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Ja zaś polecam materiały Schomburga. Aquafin 2K jest bardzo dobrym materiałem, jednak lepszym wydaje mi się byś Aquafin RS300. Nie jestem przedstawicielem Schomburga ale bardzo dużo pracuję na tych materiałach stosując jako hydroizolacja niecek basenowych. A czy nakładanie szlamu na mur z bloczków wymaga wielkich umiejętności? Chciałbym to zrobić samemu, ale przedstawiciel mówi, że łatwiej jest robić masa bitumiczną niż szlamem i że nałożenie szlamu wcale nie jest takie proste. Czy to potwierdzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 24.03.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Dobrze mówią- bitumem łatwiej jak szlamem.Ale samo nakładanie szlamu nie jest specjalnie trudne. Możesz to zrobić na wcierając dużym pędzlem w kilku warstwach lub nanosząc szpachlą.Ważne abyś uzyskał wymaganą grubość i zachował czasy pomiędzy warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts