Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokry chudziak po zimie...

Maazik

Recommended Posts

Witam,

Mam mały problem z wylewką (chudziakiem) po zimie.

Zacznę od początku.

Fundament miałem robiony w maju 2016, po wakacjach malowany dysperbitem i robiony piasek + ubijanie mechaniczne i na końcu kanalizacja.

W listopadzie rozłożyłem folię 2mm i na to był robiony "chudziak" z Miksokreta, ładnie zatarte. Grubość wylewki od 10cm do 13cm.

Po ok. tygodniu przyszedł mróz i ... nic się nie stało z wylewką ale... obecnie dom już stoi, jest zamknięty (szkieleciak) i strasznie wilgotny jest chudziak.

Im bardziej dom zamykają, tym bardziej wilgotny się robi. Otwieramy okna, wietrzymy, ale mało.

Dlaczego folia pod ? bo na tego równego chudziaka mają iść legary i podłoga ma być w tej technice robiona. Z folią Tak mi podpowiedzieli, że będzie lepiej a KB nie negował.

Jaki grunt ? piach, czysty piach do 8m (wiem bo studnia była robiona i wody gruntowe są pierw na ok. 3m a kolejne 7m).

Czy na zime przykryłem ? nie, i wiem że to mój błąd. Ale teraz jest w du.. po śliwkach i musze to jakoś uratować.

Na wiosne było z 40cm śniegu z czego ok 10 lodu... Ile się dało to na wiosne odśnieżyłem, ale nie wszystko. Przyszli 27 lutego i juz powoli kończą domek...

Czy to wyschnie? czy trzeba coś od nowa robić? A może zrobić to, co mi jeden "spec" powiedział? "Daj pape zgrzewalną i połącz z papą pod podwaliną i zapomnij o problemie".

Dzięki za sugestie i pomysły.