Maazik 21.03.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Witam, Mam mały problem z wylewką (chudziakiem) po zimie. Zacznę od początku.Fundament miałem robiony w maju 2016, po wakacjach malowany dysperbitem i robiony piasek + ubijanie mechaniczne i na końcu kanalizacja.W listopadzie rozłożyłem folię 2mm i na to był robiony "chudziak" z Miksokreta, ładnie zatarte. Grubość wylewki od 10cm do 13cm.Po ok. tygodniu przyszedł mróz i ... nic się nie stało z wylewką ale... obecnie dom już stoi, jest zamknięty (szkieleciak) i strasznie wilgotny jest chudziak. Im bardziej dom zamykają, tym bardziej wilgotny się robi. Otwieramy okna, wietrzymy, ale mało. Dlaczego folia pod ? bo na tego równego chudziaka mają iść legary i podłoga ma być w tej technice robiona. Z folią Tak mi podpowiedzieli, że będzie lepiej a KB nie negował.Jaki grunt ? piach, czysty piach do 8m (wiem bo studnia była robiona i wody gruntowe są pierw na ok. 3m a kolejne 7m).Czy na zime przykryłem ? nie, i wiem że to mój błąd. Ale teraz jest w du.. po śliwkach i musze to jakoś uratować.Na wiosne było z 40cm śniegu z czego ok 10 lodu... Ile się dało to na wiosne odśnieżyłem, ale nie wszystko. Przyszli 27 lutego i juz powoli kończą domek... Czy to wyschnie? czy trzeba coś od nowa robić? A może zrobić to, co mi jeden "spec" powiedział? "Daj pape zgrzewalną i połącz z papą pod podwaliną i zapomnij o problemie". Dzięki za sugestie i pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.03.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Powoli wyschnie, ale zatrzymałeś wodę w chudziaku dając folię pod. Poczekaj zanim zaczniesz robić następne prace. Zrobi się cieplej to otwieraj okna i czekaj aż trochę odparuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 22.03.2017 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Dzięki za info. A by mu pomóc, to osuszacz pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.03.2017 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 No i tak się robi, daje się folię pod chudziak, żeby woda z betonu nie uciekała do piachu zaraz po wylaniu. Woda odparuje jak się zwiększą temperatury. Po wylewkach i tynkach to dopiero jest wody w domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 22.03.2017 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Nie no, u mnie już nie będzie wylewek ani tynków. Dom w technologii szkieletowej + podłoga na legarach. Dzięki, uspokoiliście mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts