maciektg 22.03.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Witam, przy pierwszym uruchomieniu pieca (kondensat Termet Silver) serwisantowi wyszedł tlen na poziomie 20% z analizatora spalin. Stwierdził że najprawdopodobniej gdzieś jest nieszczelność we wkładzie kominowym. Swoją drogą piec jak startuje z zimnego to co chwilę gaśnie płomień i rzuca błędem E01. Tak kilka razy a potem chodzi normalnie. Wkład kominowy zrobiony z rury dwuwarstwowej spiroflex turbo fi80 (na spaliny). Dopływ powietrza z szachtu. Spuściłem kamerę inspekcyjną do wkładu i jakieś 30-40 cm na dole od pieca pojawiło się to co na zdjęciach. Czy ktoś wie co instalator który to montował miał na myśli? Nie jestem ekspertem w instalacjach ale wydaje mi się że coś tu jest bardzo nie tak. Wygląda to jakby rura spiro była wsadzona w drugą rurę spiro na żywca bez żadnej dedykowanej do tego złączki. Czy ktoś doświadczony mógłby się tu wypowiedzieć co o tym myśli? Dziękuję. Zdjęcia przedstawiają wkład widziany od góry (od wylotu komina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 22.03.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Witam, przy pierwszym uruchomieniu pieca (kondensat Termet Silver) serwisantowi wyszedł tlen na poziomie 20% z analizatora spalin. Stwierdził że najprawdopodobniej gdzieś jest nieszczelność we wkładzie kominowym. Swoją drogą piec jak startuje z zimnego to co chwilę gaśnie płomień i rzuca błędem E01. Tak kilka razy a potem chodzi normalnie. Wkład kominowy zrobiony z rury dwuwarstwowej spiroflex turbo fi80 (na spaliny). Dopływ powietrza z szachtu. Spuściłem kamerę inspekcyjną do wkładu i jakieś 30-40 cm na dole od pieca pojawiło się to co na zdjęciach. Czy ktoś wie co instalator który to montował miał na myśli? Nie jestem ekspertem w instalacjach ale wydaje mi się że coś tu jest bardzo nie tak. Wygląda to jakby rura spiro była wsadzona w drugą rurę spiro na żywca bez żadnej dedykowanej do tego złączki. Czy ktoś doświadczony mógłby się tu wypowiedzieć co o tym myśli? Dziękuję. Zdjęcia przedstawiają wkład widziany od góry (od wylotu komina) dzwoń do majstra niech poprawia jak najszybciej, bo za jakiś czas okaże się ze skropliny gdzieś lecą i wypłyną centralnie na wentylator w kotle a wtedy instalator najprawdopodobniej zaginie jak usłyszy koszta być może kocioł zaciąga spaliny i się dusi... niech poskłada to na uszczelkach i użyje dedykowanych kształtek do rur spiro... zresztą dlaczego je w ogóle łączył ? nie dało się kupić jednego odcinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciektg 23.03.2017 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 dzwoń do majstra niech poprawia jak najszybciej, bo za jakiś czas okaże się ze skropliny gdzieś lecą i wypłyną centralnie na wentylator w kotle a wtedy instalator najprawdopodobniej zaginie jak usłyszy koszta być może kocioł zaciąga spaliny i się dusi... niech poskłada to na uszczelkach i użyje dedykowanych kształtek do rur spiro... zresztą dlaczego je w ogóle łączył ? nie dało się kupić jednego odcinka? Zadam mu to pytanie bo też mnie to ciekawi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.03.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Zadam mu to pytanie bo też mnie to ciekawi... Typowe pytanie . Kto ci tak spie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts