Zbych_Sz 05.09.2004 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Pytanie dla budujących ścianę jednowarstwową z PTH 44 lub 50 czy przy zalewaniu stropu nalezy zabezpieczać otwory w pustakach np. papą czy zaprawą ciepłą.Pytanie bierze się z obawy czy jak w te otwory naleje się betonu to nie osłabi to izolacji cieplnej ściany. Zbych_Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dryblasy 05.09.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Witam, Jak na moje to coś nie gra u mnie na Pth 44PW majster dał jeszcze obmurówkę z pełnej cegły, więc pytanie lekko nie aktualne . pozdrawiam Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 06.09.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Jak sie tam wleje troche w górną warstwę pustaków, to bez przesady, nie bedzie szkody - w betonie jest żwir, więc sie to szybciutko pozatyka). Ważniejsze, żeby ocieplić styropianem 5cm te boki płyty podłogowej (styropian powinien być tzw.szalunkiem traconym) w tym wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 06.09.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Zawsze pod oparcie stropu powinno sie robic podmurówke z 2-3 warstw cegły pełnej tak jak to zrobil majster u dryblasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 06.09.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Właśnie - można obmurować z zewnątrz Pth 11,5 na grubośc stropu (u nas przecinali pustaki na 12 cm wysokości), potem 5 cm styropianu wokół wieńca i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbych_Sz 06.09.2004 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Właśnie - można obmurować z zewnątrz Pth 11,5 na grubośc stropu (u nas przecinali pustaki na 12 cm wysokości), potem 5 cm styropianu wokół wieńca i będzie dobrze Właśnie tak robię ale interesuje mnie oparcie wieńca o ścianę - wg rysunków z materiałów informacyjnych wienerbergera - wylewa się bezpośrednio na pustak, ale chciałem się upewnić. Zbych_Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 06.09.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 No wiec ja tez nie widze sensu murowania cegłą pełną - co to mianowicie daje? Moim zdaniem - albo wylewac od razu na pustaki, albo najpierw dawać żelbetowy wieniec - i to by było zasadnicze wzmocnienie. Ale cegła? Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbych_Sz 06.09.2004 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 No wiec ja tez nie widze sensu murowania cegłą pełną - co to mianowicie daje? Moim zdaniem - albo wylewac od razu na pustaki, albo najpierw dawać żelbetowy wieniec - i to by było zasadnicze wzmocnienie. Ale cegła? Po co? W celu ostatecznego wyjaśnienia problemu zadzwoniłem do jednego z doradców technicznych wienerbergera, który stwierdził, że w przypadku wylewanego stropu żelbetowego należy lać beton bezposrednio na pustaki - przy dobrym betonie towarowym wszystko bedzie ok. Natomiast w przypadku gęstożebrowych tak jak to jest napisane w materiałach informacyjnych należy jako oparcie pod belki dać poduszkę ze zwykłej zaprawy cementowej grubości min 2 cm. Tak wię nie trzena dawać cegły papy czy innych wynalazków. Zbych_Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.09.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Zaprawa murarska której uzywa się w każdej warstwie muru z PTH44 (piasek +cement +wapno) głębiej wnika w kanały pustaków niż beton zawierający grube kruszywo, blokujące szybko wlot kanału.Przykrycie papą miejsca styku muru ze stropem to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts