Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o rady jak urządzić kuchnię z salnem w 18.91 m2

adams5

Recommended Posts

tylko że tam, gdzie ci inni zaplanowali otwor, światło też nie wpadnie. nie jest to otwór naprzeciwko okien, niewiele zarobisz na zamianie salonu w korytarz, ciąg nadal mozesz mieć pełny w ksztalce litery L i nie robisz wtedy tej wnęki na lodówkę. ta wnęka na lodówke zastawiała ci dostęp do swiatła z sypialni. gdyby scianka między szafkami gornymi a dolnymi byla cala z luksferow to daloby rade korzystać z tej luchni bez zapalania swiatła. bo w sypialni masz otwor okienny o wiele większy niż norma przewiduje i to stamtąd powinniśmy czerpać światło do kuchni... oczywiscie nie muszą to być luksfery. ale skoro szło nad blatem jest jeszcze modne, to jakieś tafle mlecznego szkła może..., a moze nawet prawdziwe okienko tylko nieprzezroczyste i można serwować poranną kawkę prosto do sypialni czy oddawać przez to okno puste kubki... w moim pierwszym projekcie własnego domu marzeń, kuchnia obowiązkowo łączyła sie z sypialnią :-)

Na bazie pomysłów z forum mam u siebie taki aneks:

1.jpg

Co prawda mam balkon trzyskrzydłowy, ale umiejscowienie aneksu powoduje że często zapalam światło. Jak się dobrze zastanowić to wcale nie częściej niż w poprzednim mieszkaniu na parterze w kuchni z oknem, ale tak umiejscowionym, że światło nie raz od rana się świeciło.

W niczym to nie przeszkadza, a do dyspozycji jest dzięki temu cały salon na duży stół i część wypoczynkową. W twoim przypadku szkoda byłoby nie wykorzystać tego właśnie w taki sposób jak zaproponowała Alicyja. Wg mnie strzał w dziesiątkę to pomysł 2. Rozważałam przeszkloną ścianę dla doświetlenia aneksu, ale z perspektywy czasu cieszę się że tego nie zrobiłam, kuchnia dużo nie traci a sypialnia jest "normalnym" pokojem. Trzeba mieć na uwadze, że światło wpada też w drugą stronę, zapalone w kuchni przeszkadza w sypialni.

pomyślalam tez dzis, że istniejace wejscie do sypialni, które ja bym zrobila wejsciem do aneksu kuchennego, powinno łapać światło z pokoju naprzeciwko... jesli wolicie wykuć wejscie z salnu to istniejący otwór wypelnilabym regipsem tylko częściowo lub moze wcale, bo doł by poszedl pod jakas szafke, przestrzen nad blatem pod okienko doswietlajace kuchnie z korytarza a nad nim pewnie jakas szafka wbudowana wisząca, dostępna albo z korytarza albo z kuchni

• 2 weeks później...
Witam was po dłuższej przerwie ( mam bardzo dużo pracy), a więc wybrałem 2gi projekt że względów nie dużej ilości prac związanych z tą przebudową. Jestem w trakcie ustaleń z konstruktorem budowlanym i załatwiania wszystkich pozwoleń. Napewno zrobię foto relacje z przebudowy tak chociaż jakoś będę mógł się wam odwdzięczyć za pomoc.

jeszcze istnieją takie kuchenki trio, ze pod płytą grzewczą mniejszy piekarnik a pod nim mała zmywarka... a ja, gdy urządzałam kuchnię w salonie to kupiłam płytę gazową trzypalnikową i miałam zaoszczędzone parę centrymetrów. do tej pory nie mam zastrzeżeń, a to już kilkanaście lat...