Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ścian, a pustka powietrzna w murze 3 wartwowym

Mozej1719510336

Recommended Posts

W czerwcu rozpoczynam rozbudowę i nadbudowę domu. Z racji tego, że nie mam zaufania do fachowców, a dotychczasową przebudowę piętra domu wykonałem samodzielnie... sami rozumiecie ;)

Dom podpiwniczony, kostka z lat 80. Mur to stary gazobeton 24cm, pustka ok 5 cm, gazobeton 12 cm. Oddałem dokumentację projektową do starostwa więc piszę z pamięci, ale grubość ścian to chyba najmniej istotny parametr przy moim pytaniu. W domu jest jedno miejsce z cegły ceramicznej max 12cm (2,4 wys x 1m szer). A także część która była dostawiona w latach 90 z maxa 24 cm i będzie po rozbudowie spiżarnią. Nadbudowana i dobudowana część będzie z gazobetonu 24cm kl. 600. Jak się domyślacie pytanie dotyczy grubości ocieplenia. Architekt tak jak wynikało z opisów na forum, pojęcie energooszczędności ma takie: "minimum 15cm grafitowy", "docieplenie szczeliny? Można, nie trzeba", "rekuperacja? aaa... no można". Oczywiście OZC w projekcie zrobiona i wyliczona co do 3 liczby po przecinku ;)

Po rozbudowie, wspomnianego muru 3 warstwowego zostanie nie dużo bo jakieś 40 m^2. Naczytałem się już tylu opinii o tej szczelinie, że sam nie wiem co jest dobre, co złe, a co jest wyrzucaniem kasy w błoto. W ramach usystematyzowania: co jest prawdą, co kłamstwem, a co półprawdą?

- celuloza, granulat styro itp. nie mają sensu bo nie uszczelnią w 100%, a celuloza złapie wilgoć.

- najlepsza piana zalewowa PUR.

- trzeba uszczelnić bo szczelina w murze nie jest próżnią, powietrze w niej krąży wychładzając się o ściany fundamentowe.

- bez uszczelnienia szczeliny, ocieplanie z zewnątrz to strata pieniędzy bo nie będzie różnicy.

- piana w szczelinie spowoduje problemy z dyfuzją pary wodnej nawet przy reku.

- szczelina w murze to wystarczające ocieplenie więc 15 cm grafitu to przesada, chociaż na piętro na gazobeton 24cm kl600 to w sam raz.

- pianę zalewową można wlać w mur samemu (startują po 40 sek od zamieszania). Wywalam większy otwór w murzę na średniej wysokości oraz na wyżej i leje mieszając w czymkolwiek.

Szkoda, że nikt nie zrobił jakiejś ciekawej analizy/badania przypadku ocieplenia takiej szczeliny i zostawienie jej w spokoju. Chyba, że słabo szukałem.

------------

I jeszcze jedno pytanie bo dział odpowiedni. Jak powinno wyglądać połączenie ocieplenia ściany i dachu przy dachu z pełnym deskowaniem i papą przy założeniu że dach jest 2 spadowy, BEZ okapu. Udaje dach płaski, niski spadek. Z dwóch stron attyka, z 2 kolejnych stron ściany kolankowe. Mile widziany rysunek poglądowy :)

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Mozej

• 4 years później...