zigule 23.03.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Szukam rozwiązania LED u siebie w przedpokoju. Nie znam się na ledach za bardzo, nigdy nie miałem z tym styczności tak bezpośrednio stąd pytanie kieruję do Was drodzy forumowicze. Sytuacja wygląda tak: mam przedpokój, który chciałbym przy podłodze podświetlić kolorowymi ledami. Łączna długość do podświetlenia to niecałe 7m. W załączniku przesyłam poglądowy schemat tego co jest i jak bym to widział. Mam wyprowadzoną puszkę fi60 pogłebianą, z kablem zasialjącym oraz kablem lecącym do drugiej puszki oznaczonej w załączniku.(elektrycy zapewnili że zmieści się tam zasilacz i czujnik ruchu) W obu tych puszkach ma być zamontowany czujnik ruchu, w pierwszej chciałbym umieścić również zasilacz do LED. Interesowały by mnie LEDY kolorowe, najlepiej z pilotem dotykowym, który umożliwia dynamiczną zmianę barwy światła. Kawałek LED który będzie zasilany z kabla zielonego(dwużyłowego) może być barwy białej. Reasumując potrzebuję zakupić: 2x czujnik ruchu, pasek LED 7m (ewentualnie 5m kolorowego + 2m białego, pilot + zasilacz do puszki fi60.) + ewentualnie to co jest jeszcze potrzebne, a o tym nie wiem do prawidłowego działania mojego schematu. Bardzo proszę o rady co dokładnie powieniem zakupić żeby pasowalo. Gdy przeglądam allegro to w większości znajduję gotowe zestawy 5m led z zasilaczem do gniazdka co w żaden sposób mi nie pasuje. Proszę o podanie najlepiej modeli czujnika ruchu, zasialacz zwłaszcza oraz tasmy ledowej. Załacznik jest trochę niewyraźny więc tu napisze legendę: Czerwony - tak chciałbym umieścić pasek LED Czarny - ściany, drzwi Zielony - kabel dwuzylowy wpuszczony w fudze w płytkach Okrąg filetowy - dziura z puszką FI60 Edytowane 23 Marca 2017 przez zigule DOdanie legendy dla załaćznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 25.03.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) pierwsza rzecz - taśma RGB - przy białym świetle - najpopularniejsze 14,W/1m = 98W - w puszkę największy zasilacz jaki się zmieści nie przekroczy 25W - także zapomnij o zasilaczu w tym miejscu.Przewód zielony -2-wu żyłowy - on ma łączyć wyjście sterownika z taśmą RGB ? potrzebne są 4-ry żyły. Teraz należałoby obliczyć spadki napięć, dobrać odpowiedni przekrój poprzeczny, żeby zachować równomierne naświetlenie - zasilanie minimum z dwóch stron.generalnie to wszystko inaczej trzeba rozplanować i mieć przede wszystkim miejsce na zasilacz, sterownik - puszko podtynkowe można jedynie wykorzystać do połączeń przewodów i rozmieszczenia czujek ruchu, jednak tutaj należy dobrać konkretne czujki na obciążenie ledowe. Edytowane 25 Marca 2017 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 09.04.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 U mnie z elektrykiem wykulismy dziure w sciane jakies 20x20x10 do zasilacza na ledy a nie jakies puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts