rav190 23.03.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Dzień dobry. Zamierzam budować dom: http://www.dobredomy.pl/projekt/nela/ i prosiłbym o pomoc w sprawie stropu. W projekcie jest monolityczny. Z tego co czytam wiele osób zmienia go na drewniany ze względu że u góry jest strych a nie poddasze użytkowe.Ja do drewnianego nie jestem przekonany, podobnie jak do wiązarów.Czy jest sens zmieniać na terive albo np akermana? Czy w ogóle kalkuluje się taka zmiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 25.03.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Dzień dobry. Zamierzam budować dom: http://www.dobredomy.pl/projekt/nela/ i prosiłbym o pomoc w sprawie stropu. W projekcie jest monolityczny. Z tego co czytam wiele osób zmienia go na drewniany ze względu że u góry jest strych a nie poddasze użytkowe. Ja do drewnianego nie jestem przekonany, podobnie jak do wiązarów. Czy jest sens zmieniać na terive albo np akermana? Czy w ogóle kalkuluje się taka zmiana? niedawno kalkulowałem dla siebie takie zmiany to mogę Ci powiedzieć kilka rzeczy. 1. co do wiązarów kwestia właśnie jak jesteś do tego nastawiony (jedni narzekają na taki rodzaj stropu, inni sobie chwalą bo cenowo lepiej wyjdzie) kwestia rozesłania do paru firm z prośbą o kosztorys i będziesz miał jasne (kwestia ceny to jak blisko masz producenta). U mnie wychodziło to bardzo niewiele taniej od innych stropów 2. akermana np. u mnie nie ma w okolicy w ogóle, więc koszty rosną jakbym gdzieś w Polsce znalazł. 3. teriva łatwiej może wykonać, mniej szalowania itp. kosztowo lekko drożej może wyjść niż monolit 4. monolit pewny - ale roboty sporo . Ja jednak taki wybrałem mimo parterówki ze strychem tylko. to w moim przypadku kosztowo, ale kwestia co masz w projekcie monolitu (grubość, stal) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav190 25.03.2017 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Dzięki za odpowiedź.Myślę że szkoda kombinować. Koszt wiązarów w przypadku mojego projektu to powyżej 30 000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 09.04.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Po co Ci mononit jak poddasze masz nieuzytkowe ? Wal wiazary - moga wyjsc taniej jak pozbedziesz sie scian nosnych ze srodka + bedziesz mial mniej law.chcesz moniolit czy terrive to szukaj projektu z poddaszem uzytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.04.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Coś tanio te wiązary Ci wyszły, mnie za 170 mkw dachu prostego dwuspadowego bez żadnych udziwnień wyszło lekko 24 tys (materiał, montaż, transport). No ale zapytania możesz złożyć do kilku producentów to będziesz miał porównanie. Co do monolitu to nad głową warto mieć coś solidnego, nawet cienka płyta będzie lepsza niż jakieś wiązary. Jak przyjdzie remontować dach za jakiś czas to będziesz musiał uważać żeby w salonie kałuży nie mieć. Przy monolicie się tego nie obawiasz. Zmiana na jakiś inny typu teriva czy ackermana chyba nie ma sensu. Pustaki ackermana podnoszą dach o jakieś 15 cm, przy terivie będzie pewnie podobnie. Owszem łatwiej te stropy wykonać bo korzysta się z gotowych elementów, ale cenowo chyba wyjdzie podobnie. Ważniejsze jest raczej ocieplenie stropu i łatwość osiągnięcia szczelności oraz dobrej izolacyjności. Na monolicie od góry kładziesz wełnę, od dołu tynkujesz i masz z głowy, przy wiązarach trzeba się sporo namęczyć z obiciem płytami, wypełnieniem izolacją, płytami KG itd i nigdy szczelny nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 09.04.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Mam strop monolityczny na małym domu (pow. stropu 106 m2), poddasze nieużytkowe. Koszt (materiały i robocizna) ok. 17,4 tyś PLN). Argumenty za, jak u kolegi Kemotxb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav190 17.04.2017 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Masz rację, nie dopatrzyłem że 30 000zł netto plus transport, łaty, kontrłaty itp = 36 500zł - wg kosztorysu jednej z firm jaki uzyskałem.Wszystkie argumenty przemawiają z monolitem, nawet jeśli to trochę przerost formy nad treścią w przypadku domu bez poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 17.04.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Dach dwuspad 320m2, wiazary z montarzem 28-30 tys brutto. bez scian nosnych wewnatrz budynku. Pow zabudowy jest ok 215m2, sam dom 136m2 pow uzytk. Policzmy monolit tylko nad czesc mieszkalna - 136x170 (jak nie wiecej przy dzisiajszych cenach stali)= ok 23 tys, do tego wiezba + robota ciesli oczywiscie wszystko bez papieru . Kto chce strop betonowy to i tak go zrobi czy bedzie sie oplacalo czy nie. Argumenty ze jak dach zerwie to nie zaleje domu raczej malo wlasciwe jak na dachu bedzie folia Wiec neich kazdy robi jak uwaza bo to jego pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 17.04.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) U mnie dach dwuspadowy 206 m2, wiązary z dwoma ścianami szczytowymi, transport i montaż 19500 brutto. Na górze jest wygospodarowany strych przez całą długość domu ok 50 m2. Dom parterowy 116 m2.Generalnie już na etapie projektu zakładałem użycie wiązarów, dlatego budynek był do tego dostosowany. Dla mnie największym plusem jest certyfikowane drewno, szybkość i dokładność wykonania, na wszystko jest gwarancja i certyfikaty. Jeżeli nie planujesz wykorzystać góry i jesteś na etapie projektu, myślę, że użycie wiązarów wychodzi taniej niż przy stropie monolitycznym. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez ig0r- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav190 18.04.2017 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Dostałem dziś projekt i co się okazuje jest w nim przewidziany strop typu filigran - rozwiązanie w moim rejonie dość nie typowe a co za tym idzie pewnie droższe.Rozmawiałem z architektem z biura projektowego i twierdzi że chcąc zastosować monolit, musiałbym kilka ścianek działowych przerobić na ściany nośne. Problem też byłby w salonie ponieważ jest dosyć duża rozpiętość, więc kolejne kombinacje i koszty. Teraz rozumiem dlaczego wiele osób decyduje się na stropy drewniany bądź wiązary, sam staję przed takim wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 19.04.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 ^^pokaz te rozpalnowanie Twojego domu to Ci powiem czy trzeba zamieniac sciany na nośne, zeby zrobic monolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 19.04.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Bo nie musi byc scian nosnych - wystarcza slupyy i podciagi. Jak masz duze rozpietosci w salonie, to strop jetkowy tez nie bedzie mozliwy, chyba, ze puscisz jakis podciag.Filigran nie bedzie zly, tylko problemem bedzie logistyczne dogranie wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 19.04.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) a po co komu szpecace podciagi ? juz wole sciane dzialowa na nosna zamienic, filigran to dodatkowa grubość stropu o prefabrykat i na taka mala budowe o o niejednorodnych podparciach nieoplacalne, niech autor watku pokaze ten swój dom to sie okaze czy architekt sciemnia czy nie - skan z projektu z wymiarami bo na stronie internetowej jest bez. A tak przy okazji filigran to tez monolit jedyna roznica to zastosowanie prefabrykatu ktory zastepjue deskowanie, powoduje to ze konstrukcja stropu jest "grubsza" . Jak strop wychodzi na filigranie to na zwykłym żelbecie przy tej grubosci z filigranem tez wyjdzie bez problemu. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav190 20.04.2017 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Oto skan z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 24.04.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 ^^Troche slaba jakosc , ale tak jak pisalem jezeli da sie zrobic przy filigranach strop dla tych rozpietosci to dla zelbetu tez sie da zrobic.Jakbys mial plyte fundmantowa to zamiana scian dzialowtych na nosne to pikus, u Ciebie dochodza jeszcze fundamnety pod nosne , ale zawsze wtedy strop wyjdzie "lepiej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.04.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Ważniejsze jest raczej ocieplenie stropu i łatwość osiągnięcia szczelności oraz dobrej izolacyjności. Na monolicie od góry kładziesz wełnę, od dołu tynkujesz i masz z głowy, przy wiązarach trzeba się sporo namęczyć z obiciem płytami, wypełnieniem izolacją, płytami KG itd i nigdy szczelny nie będzie. Nie przesadzaj... sufit podwieszany pare dni roboty, na wdmuchnięta izolacja postaci granlatu wełny, czy celulozy. Co do szczelności - najwięcej traci się na przepustach, oczkach oświetleniowych itp, ja mam wszystkie IP44, dodatkowe podkładki silikonowe, na szczelność nke narzekam - mam WM i nie czuję "lewego" powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav190 26.04.2017 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Rozmawiałem z budowlańcem i twierdzi że da się zrobić monolit, tylko trzeba zrobić ścianę nośną w miejscu ściany pokoi, oraz przy kominku, do tego puścić jakąś belkę w salonie i strop się bez problemu utrzyma. Edytowane 7 Maja 2017 przez rav190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ukonezka 05.06.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Witam. Też planuje zakup projektu i zastanawiam się nad stropem. Rav190 podjales już decyzję jaki będzie strop? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts