kasiamirek1719513701 23.03.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Cześć. Poniżej wkleje zdjęcie z moją skrzynka z podłogowka. Mam ogrzewanie podłogowe po całości. Dodatkowo w każdym pokoju mam termostat w którym mogę ustawić dowolna temperaturę pomieszczenia. Nie wiem dlaczego ale np dziś w każdym z pokoi była temp 23 stopnie a na termostatach temp zadania 17 stopni. Wszystko fajnie zawory w skrzynce są zamknięte więc defekto nie powinno być ciepłej. Mimo wszystko dotykając rurki od podłogowki są one ciepłe. Nie wiem w czym jest problem, bo zainwestowalem w termostaty aby zaoszczędzić a wyglada na to że nic mi to nie daje. Mam 10 głowic w tym 7 automatycznych i 3 ręcze przykręcone ma maxa. Któs pomoże? Doradzi ? Edytowane 23 Marca 2017 przez kasiamirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 24.03.2017 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 24.03.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Te termostaty to tam potrzebne, jak umarłemu kadzidło.Potwierdzone to już wielokrotnie, najprostsza instalacja działa najlepiej. Wywaliłbym termostaty, a temperaturę ustawiałbym rotametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 24.03.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 A czym masz napędzaną tę podłogówkę? Kocioł z pogodówką? Jak masz wszędzie zawory (i to skręcone albo zamykane termostatami) to chyba powinien być bypass w rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.03.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Cześć. Poniżej wkleje zdjęcie z moją skrzynka z podłogowka. Mam ogrzewanie podłogowe po całości. Dodatkowo w każdym pokoju mam termostat w którym mogę ustawić dowolna temperaturę pomieszczenia. Nie wiem dlaczego ale np dziś w każdym z pokoi była temp 23 stopnie a na termostatach temp zadania 17 stopni. Wszystko fajnie zawory w skrzynce są zamknięte więc defekto nie powinno być ciepłej. Mimo wszystko dotykając rurki od podłogowki są one ciepłe. Nie wiem w czym jest problem, bo zainwestowalem w termostaty aby zaoszczędzić a wyglada na to że nic mi to nie daje. Mam 10 głowic w tym 7 automatycznych i 3 ręcze przykręcone ma maxa. Któs pomoże? Doradzi ? [ATTACH=CONFIG]384905[/ATTACH] Ja reguluje, a w zasadzie już nie bo ustawiłem raz i spokój, rotametrami. Wszystko działa jak należy. Nie mam żadnych termostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.03.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Przydałby się jeszcze do tego jakiś dobry sterownik z programem który wyliczałby ilość oddawanego ciepła z uwzględnieniem bezwładności Żeby nad tym zapanować należałoby uprościć tą instalacje. Wywalić termostaty i ustawić wszystko rotametrami. Widocznie masz błędne ustawienia na kotle, pobaw się krzywą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 24.03.2017 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Termostaty już są to niech będą. Trochę kosztowało. Ogólnie chyba wiem w czym problem. Na kotle miałem ustawione że bez żadnego sterownika. Teraz ustawiłem sterownik standard i będę obserwować co się dzieje. Pięć defro komfort Eco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.03.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 jak 37C w podłogęidzie to nie dziwne ze w domu 23C. u mnie 32C w największe mrozy zapewnia 23C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 24.03.2017 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 jak 37C w podłogęidzie to nie dziwne ze w domu 23C. u mnie 32C w największe mrozy zapewnia 23C Dlaczego wówczas regulatory pokojowe tego nie zatrzymały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.03.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Może masz niewłaściwe napędy . Ja kiedyś tak miałem . Powkładałem monety 2 groszowe i pomogło . Ponadto możesz mieć tak mocną pompkę ,że ciśnienie otwiera zaworki. Takie zjawisko występuję czasem w grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.03.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Te termostaty to tam potrzebne, jak umarłemu kadzidło. Potwierdzone to już wielokrotnie, najprostsza instalacja działa najlepiej. Wywaliłbym termostaty, a temperaturę ustawiałbym rotametrami. Bzdura. Da się różnicować temp.za pomocą termostatów przy wodnej podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 25.03.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Bzdura. Da się różnicować temp.za pomocą termostatów przy wodnej podłogówce. Oczywiście że się da, tylko na co rządek termostatów, jak można wyregulować to rotametrami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.03.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) Oczywiście że się da, tylko na co rządek termostatów, jak można wyregulować to rotametrami? Wcale nie rządek.Mam 6 pętli w salonie,jeden termostat i jeden elektrozawór ,zamiast 6 zmostkowanych siłowników. Rotametrami reguluje się przepływy,termostaty zamykają siłowniki kiedy temp zadana zostaje osiągnięta.Zerknij na termostaty Etherma Touch Mini,zobaczysz co potrafią.Też miałem pozostać jedynie przy rotametrach. Edytowane 25 Marca 2017 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 25.03.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 To nie ma szans dzialac. Termostaty są zamknięte A przepływ na rotametrach jest...zobaczczy siłowniki sądobrze dokrecone ewentualnie zdejmij siłownik i ręcznie zamknij pętlę. Powinien rotametr zareagować. Możesz spróbować jak kolega wspominał o podlozeniu monety. Byc moze silownik nie pasuje do zaworu w rozdzielaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 26.03.2017 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 To nie ma szans dzialac. Termostaty są zamknięte A przepływ na rotametrach jest...zobaczczy siłowniki sądobrze dokrecone ewentualnie zdejmij siłownik i ręcznie zamknij pętlę. Powinien rotametr zareagować. Możesz spróbować jak kolega wspominał o podlozeniu monety. Byc moze silownik nie pasuje do zaworu w rozdzielaczu Dzięki. Będę próbować i dam znać jak się sprawa przedstawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts