Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe + termostat - problem

kasiamirek1719513701

Recommended Posts

Cześć.

Poniżej wkleje zdjęcie z moją skrzynka z podłogowka.

Mam ogrzewanie podłogowe po całości. Dodatkowo w każdym pokoju mam termostat w którym mogę ustawić dowolna temperaturę pomieszczenia.

Nie wiem dlaczego ale np dziś w każdym z pokoi była temp 23 stopnie a na termostatach temp zadania 17 stopni.

Wszystko fajnie zawory w skrzynce są zamknięte więc defekto nie powinno być ciepłej. Mimo wszystko dotykając rurki od podłogowki są one ciepłe. Nie wiem w czym jest problem, bo zainwestowalem w termostaty aby zaoszczędzić a wyglada na to że nic mi to nie daje.

Mam 10 głowic w tym 7 automatycznych i 3 ręcze przykręcone ma maxa.

Któs pomoże? Doradzi ?

20170323_162047.jpg

Edytowane przez kasiamirek

Cześć.

Poniżej wkleje zdjęcie z moją skrzynka z podłogowka.

Mam ogrzewanie podłogowe po całości. Dodatkowo w każdym pokoju mam termostat w którym mogę ustawić dowolna temperaturę pomieszczenia.

Nie wiem dlaczego ale np dziś w każdym z pokoi była temp 23 stopnie a na termostatach temp zadania 17 stopni.

Wszystko fajnie zawory w skrzynce są zamknięte więc defekto nie powinno być ciepłej. Mimo wszystko dotykając rurki od podłogowki są one ciepłe. Nie wiem w czym jest problem, bo zainwestowalem w termostaty aby zaoszczędzić a wyglada na to że nic mi to nie daje.

Mam 10 głowic w tym 7 automatycznych i 3 ręcze przykręcone ma maxa.

Któs pomoże? Doradzi ?

[ATTACH=CONFIG]384905[/ATTACH]

Ja reguluje, a w zasadzie już nie bo ustawiłem raz i spokój, rotametrami. Wszystko działa jak należy. Nie mam żadnych termostatów.

Przydałby się jeszcze do tego jakiś dobry sterownik z programem który wyliczałby ilość oddawanego ciepła z uwzględnieniem bezwładności :)

Żeby nad tym zapanować należałoby uprościć tą instalacje. Wywalić termostaty i ustawić wszystko rotametrami.

Widocznie masz błędne ustawienia na kotle, pobaw się krzywą...

Gość TwojPan
Te termostaty to tam potrzebne, jak umarłemu kadzidło.

Potwierdzone to już wielokrotnie, najprostsza instalacja działa najlepiej. Wywaliłbym termostaty, a temperaturę ustawiałbym rotametrami.

Bzdura.

Da się różnicować temp.za pomocą termostatów przy wodnej podłogówce.

Gość TwojPan
Oczywiście że się da, tylko na co rządek termostatów, jak można wyregulować to rotametrami?

Wcale nie rządek.Mam 6 pętli w salonie,jeden termostat i jeden elektrozawór ,zamiast 6 zmostkowanych siłowników.

Rotametrami reguluje się przepływy,termostaty zamykają siłowniki kiedy temp zadana zostaje osiągnięta.Zerknij na termostaty Etherma Touch Mini,zobaczysz co potrafią.Też miałem pozostać jedynie przy rotametrach.

Edytowane przez TwojPan

To nie ma szans dzialac. Termostaty są zamknięte A przepływ na rotametrach jest...zobaczczy siłowniki sądobrze dokrecone ewentualnie zdejmij siłownik i ręcznie zamknij pętlę. Powinien rotametr zareagować. Możesz spróbować jak kolega wspominał o podlozeniu

monety. Byc moze silownik nie pasuje do zaworu w rozdzielaczu

To nie ma szans dzialac. Termostaty są zamknięte A przepływ na rotametrach jest...zobaczczy siłowniki sądobrze dokrecone ewentualnie zdejmij siłownik i ręcznie zamknij pętlę. Powinien rotametr zareagować. Możesz spróbować jak kolega wspominał o podlozeniu

monety. Byc moze silownik nie pasuje do zaworu w rozdzielaczu

Dzięki. Będę próbować i dam znać jak się sprawa przedstawia