Busters 28.03.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) Dobrze, a wiec pokolei. To moj ostatni post tutaj, bo jak dla mnie to masz problemy z rozumieniem tekstu. Sam dopiero co przechodzilem przez podlogowke to postaram sie jednak pomoc.. Znam te wypowiedzi , tylko ciagle nie rozumiem jednego i nikt mi na to nie odpowiedział czemu niektorzy sugeruja robić co 10cm jeśli najcieplejszymi pomieszczeniami w domu powinny być łazienki. Jeśli pętle będą podobnej wielkosci i miały takie samr rozstawy to w całym domu będzie zbliżona temperatora a wtedy aby zrobić aby łazienki były najcieplejsze trzeba by resztę pętli zdławić i to mocno. Czemu wiec zamiast tego nie dać 10cm na łazienki i 15cm na resztę ? Tego nie rozumiem ... Wiekszosc w tym ja sugeruja Ci zeby zrobic takie rozstawy jakie wymaga tego dane pomieszczenie. Narozny pokoj z panelami moze wymagac rozstawu co 10cm, natomiast inny np. poludniowy z plytkami 20cm. Nikt poza CNC (i Twoim hydraulikiem ktory niewiadomo co planuje) nie sugeruje robic wszedzie co 10cm, z tym, ze CNC robi instalacje z buforem i 2 pompkami, wiec u niego nie jest problemem przykrecanie petli kumasz? Przy buforze nie ma problemu z przeplywami Pewnie lepiej jest dac 10cm lazienki i 15cmreszte (niz wszedzie co 10) bo tym sposobem latwiej dostroisz lazienki, ale moga byc problemy z innymi pomieszczeniami (problemy w sensie, ze bedziesz musial duzo przykrecac i mozesz miec potem problemy z instalacja PC) U mnie nie będzie drewna na podłodze , będzie gres i panele (8mm) i wiem że dla gresu i paneili temperatura 30-35 stopnie nie jest problemem. Oczywiscie problemem to nie jest, ale tam gdzie sa panele pasuje dac mniejszy rozstaw bo one gorzej przekazuja cieplo.. kumasz? Nastepna rzecz pętle. Jesli instalaotr wykonana podłogówkę co 10cm , to nie ma szansy aby mały dom 108m2 udalo się zrobić na jednym rozdzielaczu i to nawet 14 pozycyjnym (podobno takie są , ja nie widziałem). Dodatkowo beda malutkie pętle po 20-30m2 jak i większe ... Czy to taki dobry pomysł ? Bo z tego co wyczytalem lepiej aby były one bardzo zbliżonej wielkości a takie mogę uzyskać jedynie przez łącznie pętli i pomieszczeń ... Ja mam 24 petle i nie widze w tym problemu. Jesli chcesz miec 1 rozdzielacz to tymbardziej zainwestuj w projekt, a noz wystarczy zrobic rozstawy co 20 a nawet 30cm. Ja w krotkich petlach problemu nie widze. U mnie laczenia pomieszczen nie ma, ale jesli pomieszczenia o podobnych zapotrzebowaniach i podobnych temp. beda polaczone to chyba ok Ja się "edukować" nie chce , bo instalcji ja nie będę kładł a hydraulik ... On zasugerował że daje przy pompie co 10cm ... To sie zdecyduj albo sie edukujesz albo ufasz hydraulikowi i wierzysz w jego doswiadczenie. Niech najlepiej potem zainstaluje pompe i wszystko ustawi. Edytowane 28 Marca 2017 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 28.03.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Wtrącę jedno ale... rozstaw "wychodzi" z zapotrzebowania na ciepło czyli potrzebnej mocy żeby w danym pomieszczeniu utrzymać np 20C przy -20 na zewnątrz.Założeniem jest tu stały przepływ ciepła 24h na dobę... Jak ktoś z góry zakłada grzanie w 2 taryfach to ważniejsza jest akumulacja wylewki. Przy grzaniu 8-10h raz na dobę będą różnice w temp. pomieszczeń, jedno się wychłodzi szybciej niż drugie... I całe liczenie w las.... Niemniej bez sensu jest oczywiście robienie wszędzie co 10cm, jak ktoś ma problem z ogarnięciem całości to warto zrobić projekt. Widziałem już rozdzielacz 20 sekcyjny. A jak komuś nie zależy na sterowaniu oddzielnie temp. poszczególnych pomieszczeń to co za problem jedną pętlą grzać dwa pomieszczenia jeśli tak wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.03.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Chciałbym jeszcze zauważyć iż źródło ciepła nie ma najmniejszego wpływu a przynajmniej nie powinno mieć na poprawne wykonanie podłogówki. Jej zadanie jest jedno - przy jak najmniejszym możliwym oporze oraz przepływie jak również przy możliwie najniższej temp. zasilania równomiernie rozprowadzić oraz oddać ciepło i zapewnić komfort użytkownikowi. Fizyka. Niska temperatura zasilania = dużemu przepływowi. Ciepło wytworzone przez pompę transportuje woda. Tą samą ilość ciepła przetransportuje mało wody o wysokiej temperaturze i dużo wody o niskiej temperaturze. Pompy ciepła to urządzenia niskotemperaturowe co czyni je jednocześnie urządzeniami, które wymagają dużych przepływów. Dlatego są inne niż piece gazowe, które mogą pracować na wysokiej temperaturze, o kotłach stałopalnych nie wspominając. Na palcach ręki można policzyć pompy ciepła, które działają na zmiennym przepływie. Najczęściej jest to stała wartość (bieg ustawiony na pompie), a przekazywana moc jest regulowana parametrem jakościowym (temperaturą wyjścia z pompy) Dlatego, jeśli chcesz by twój układ (źródło ciepła i podłogówka to układ - nie rozłączalny) działał optymalnie to podłogówkę trzeba dopasować do optymalnych parametrów pracy dla źródła ciepła. Te optymalne parametry, dla których moc źródła deklaruje producent podawane są w DTR. Wszelkie nieprawidłowości w tym doborze skutkują instalacjami które nie współgrają ze sobą optymalnie. Konieczna wtedy staje się separacja (sprzęgło) lub wspomaganie wbudowanej pompy obiegowej dodatkowymi pompami. Każdy taki dodatkowy (niepotrzebny) element, który pobiera prąd lub oddaje ciepło tam gdzie nie trzeba to STRATY. PS. Z pompą ciepła bardzo ciężko jest wykonać instalacje, która zapewni w łazienkach wyższą temperaturę. Projektowa temp wew. (spore straty) i stosunek powierzchni okien, do powierzchni (mocy) podłogi daje małe pole do popisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.03.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 F PS. Z pompą ciepła bardzo ciężko jest wykonać instalacje, która zapewni w łazienkach wyższą temperaturę. Projektowa temp wew. (spore straty) i stosunek powierzchni okien, do powierzchni (mocy) podłogi daje małe pole do popisu. Dlatego praktycznie zawsze daję grzejnik drabinkowy w łazience dla uzupelnienia mocy, czasem dosc spory jezeli jest miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.03.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Wygląda na to iż masz nieaktualne informacje a tak przypuszczam że gdzieś za rok to na palcach jednej ręki będzie można policzyć pompy ze stałym przepływem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 28.03.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Pompy ciepła to urządzenia niskotemperaturowe co czyni je jednocześnie urządzeniami, które wymagają dużych przepływów. Dlatego są inne niż piece gazowe, które mogą pracować na wysokiej temperaturze, o kotłach stałopalnych nie wspominając. NIE. Pompy ciepła z priorytetem ciśnienia na układzie chłodniczym mogą pracować z małym przepływem. Np. LG czy Mitsubishi pracują z przepływem o ponad połowę mniejszym niż np. Panasonic. 700L/h wystarcza Na palcach ręki można policzyć pompy ciepła, które działają na zmiennym przepływie. NIE . np. Panasonic i Daikin mają pompy 7biegowe, same potrafią dopasować bieg. Dlatego, jeśli chcesz by twój układ (źródło ciepła i podłogówka to układ - nie rozłączalny) działał optymalnie to podłogówkę trzeba dopasować do optymalnych parametrów pracy dla źródła ciepła. NIE. Dobrze zrobiona podłogówka może działać z każdym źródłem ciepła. Im gorsza czyli np. rzadszy rozstaw rurek tym potem gorzej z doborem urządzenia. Jak rurki są rzadko to trzeba mieć mocną pompę ciepłą by dała radę nagrzać w taniej taryfie. No i tym mocniejszym parametrem trzeba grzać. Min. stąd wzięło się przekonanie że podłogówek nie kłaść w sypialniach, ponieważ kiedyś układano rurki co 35cm, ładowano w nie temperaturę 45st.C i spać się na tym nie dało. Dlatego układając rurki co 10cm możemy szybciej rozgrzać beton(akumulator) w taniej taryfie i niższym parametrem(lepszy COP). Chłodzenie też działa lepiej bo nie trzeba schodzić tak nisko z temperaturą a więc mniejsze szanse na przekroczenie punktu rosy. Wszelkie nieprawidłowości w tym doborze skutkują instalacjami które nie współgrają ze sobą optymalnie. Konieczna wtedy staje się separacja (sprzęgło) lub wspomaganie wbudowanej pompy obiegowej dodatkowymi pompami. Każdy taki dodatkowy (niepotrzebny) element, który pobiera prąd lub oddaje ciepło tam gdzie nie trzeba to STRATY. Jak ktoś przede wszystkim chce tanio zbudować, drożej użytkować to wtedy kombinuje żeby rurki jak najmniej czyli co 15cm-20cm, żeby nie było sprzęgła, pompek itd. ale to złudna oszczędność. Mniej rurek w podłodze, wiec wolniej grzejemy beton w podłodze, a więc nie wyrabiamy się w taniej taryfie i trzeba grzać w drogiej, już sporo drożej. Brak sprzęgła, to wolniejszy przepływ przez podłogówkę więc trzeba dać wyższy parametr żeby nagrzać beton. Brak sprzęgła, to brak możliwości sterowania osobno górą i dołem, na dole zimno więc poma się włącza i grzeje dół, i niepotrzebnie góra która jest ciepła itak. W ten sposób tracimy energię na grzanie nagrzanych pomieszczeń. Brak sprzęgła a chłodzenie, bez sprzęgła chłodzimy górę i dół, Tylko po co jak tylko góra najczęściej jest nagrzana(albo tylko dół). A chłodząc szybko górę gdzie posadzka jest cieńsza szybciej i taniej chłodzimy. A do tego chłodząc górę itak schłodzimy dół ponieważ zimne powietrze itak opadnie na dół. PS. Z pompą ciepła bardzo ciężko jest wykonać instalacje, która zapewni w łazienkach wyższą temperaturę. Projektowa temp wew. (spore straty) i stosunek powierzchni okien, do powierzchni (mocy) podłogi daje małe pole do popisu. Jeżeli priorytetem jest TANIOŚĆ, to nie oczekujmy luksusu w postaci zawsze cieplejszej łazienki. Moi klienci często kontaktują się ze mną przed położeniem podłogi i wtedy doradzam jak zrobić tak zęby łazienkę mieć zawsze ciepłą, i kosztuje to w sumie pewnie jakieś 800zł więcej a można sobie ustawiać temperaturę jak się chce. Tyle że trzeba to zrobić wcześniej bo potem już lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.03.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Z łego co obserwuje u siebie to wersja H ma płynną regulację. Minimum jakie udało mi się ustawić bez wywalenia błędu 300l/h a max 2600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 28.03.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Witam I przy 300 /h zasilasz podłogówkę temp >35*?Jaką moc wtedy osiągasz?Jaką deltę? Z ciekawości pytam. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 28.03.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 CNC 1. Zmniejszenie przepływu wpływa głównie na ograniczenie poboru prądu przez obiegówkę.Być może w niewielkim stopniu również na efektywność przemian fazowych czynnika chłodniczego. Nie mam podobnie jak Ty dostatecznej wiedzy w tej mierze.W żaden sposób nie wpływa na swoistą koncentrację energii.2. Jeśli takimi teoriami karmisz swoich klientów, nie dziwią mnie już Twoje sukcesy marketingowe.3. Niczego nie zrozumiałeś, gorzej - nie nauczyłeś się z kilku ostatnich stron nin. wątku. Pozdrawiam Pratchawiec,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.03.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 CNC 1. Zmniejszenie przepływu wpływa głównie na ograniczenie poboru prądu przez obiegówkę. Być może w niewielkim stopniu również na efektywność przemian fazowych czynnika chłodniczego. Nie mam podobnie jak Ty dostatecznej wiedzy w tej mierze. W żaden sposób nie wpływa na swoistą koncentrację energii. 2. Jeśli takimi teoriami karmisz swoich klientów, nie dziwią mnie już Twoje sukcesy marketingowe. 3. Niczego nie zrozumiałeś, gorzej - nie nauczyłeś się z kilku ostatnich stron nin. wątku. Pozdrawiam Pratchawiec,, Cześć Pratchawiec , w pkt 1 jest nieścisłość -w poprzednim Twoim poście właściwie stwierdzasz , że przy małym przepływie będzie mniejsza moc "I przy 300 /h zasilasz podłogówkę temp >35*? Jaką moc wtedy osiągasz? Jaką deltę?" Co oczywiście jest prawdą (fizyka : Q=1.14xVxdT) , szczególnie dla T-capów z ich dążeniem do max dT=5K pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.03.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Nie napisałem że zasilam a jedynie że może pracować i nic się nie dzieje. Zasilam max 930 delta zadana 5 stopni i po około 40 minutach jest osiągana a potrafi pokazać chwilową produkcję na poziomie 11. Z reguły jest to między 8,5 a 9,5. Już wcześniej CNS się tym dziwił więc zapraszam go kilkukrotnie ale bez odzewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 28.03.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Nie napisałem że zasilam a jedynie że może pracować i nic się nie dzieje. Zasilam max 930 delta zadana 5 stopni i po około 40 minutach jest osiągana a potrafi pokazać chwilową produkcję na poziomie 11. Z reguły jest to między 8,5 a 9,5. Już wcześniej CNS się tym dziwił więc zapraszam go kilkukrotnie ale bez odzewu. jam masz przepływ 0.93m3/h i deltę 5st.c to masz 5,34kW. Ja się nie dziwiłem. ja nie wierzyłem. Więc gdzieś Ci sie coś nie zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.03.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Nie napisałem że zasilam a jedynie że może pracować i nic się nie dzieje. Zasilam max 930 delta zadana 5 stopni i po około 40 minutach jest osiągana a potrafi pokazać chwilową produkcję na poziomie 11. Z reguły jest to między 8,5 a 9,5. Już wcześniej CNS się tym dziwił więc zapraszam go kilkukrotnie ale bez odzewu. Jak zwiększysz przepływ , to zapewne jeszcze więcej MOCY ujrzysz... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.03.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) jam masz przepływ 0.93m3/h i deltę 5st.c to masz 5,34kW. Ja się nie dziwiłem. ja nie wierzyłem. Więc gdzieś Ci sie coś nie zgadza. Zgadza się -napisał przecież ,że kiedy zada dT=5K. Widać po prostu większą moc przy większej dT (czyli jest zadana dT=5 , ale do niej jeszcze układ nie doszedł i ma w danym momencie dT=np 7K) pzdr Edytowane 28 Marca 2017 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 28.03.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) CNC 1. Zmniejszenie przepływu wpływa głównie na ograniczenie poboru prądu przez obiegówkę. Być może w niewielkim stopniu również na efektywność przemian fazowych czynnika chłodniczego. Nie mam podobnie jak Ty dostatecznej wiedzy w tej mierze. W żaden sposób nie wpływa na swoistą koncentrację energii. 2. Jeśli takimi teoriami karmisz swoich klientów, nie dziwią mnie już Twoje sukcesy marketingowe. 3. Niczego nie zrozumiałeś, gorzej - nie nauczyłeś się z kilku ostatnich stron nin. wątku. Pozdrawiam Pratchawiec,, Myślisz że producenci pakują do pomp ciepła obiegówki po 130W i lepiej bo widziałem w pompa 8kW pompy obiegowe (195W) po to żebyś Ty kombinował jak ustawić ją na 30W i tym sposobem zaoszczędzić 100W na pompie obiegowej. To tak jak by próbować zmniejszyć ilość spalin w samochodzie zatykając rurę wydechową. Jak na siłę zmniejszasz przepływ przez pompę ciepła, czy to zmniejszając przepływ za pomocą biegów na pompie obiegowe czy też ładując pod pompę mega dużo podłogówki to bardziej szkodzisz pomagasz. To że Twoja widza ma braki np. z " przemian fazowych" nie upoważnia Cię do tworzenia teorii i wypisywania kategorycznych twierdzeń. Jak ograniczasz przepływ przez pompę ciepła, to zaoszczędzasz na obiegówce 100W a sprężarka przez niedostateczne wykroplenie czynnika w skraplaczu i pracę na parze ciągnie 500W więcej lub działa znacznie dłużej niż by mogła. Myślisz że jest lepiej a jest gorzej. Edytowane 28 Marca 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.03.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Cóż mogę jeszcze napisać. Chyba tylko tyle że wy liczyćie a ja widzę na własne oczy. Widocznie mam wadliwy egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 28.03.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Nie napisałem że zasilam a jedynie że może pracować i nic się nie dzieje. Zasilam max 930 delta zadana 5 stopni i po około 40 minutach jest osiągana a potrafi pokazać chwilową produkcję na poziomie 11. Z reguły jest to między 8,5 a 9,5. Już wcześniej CNS się tym dziwił więc zapraszam go kilkukrotnie ale bez odzewu. Pisałem kiedyś, że obieg Lindego ma się dobrze. Widocznie coś przegapiłem. A serio Jakimi przyrządami mierzysz opisywane parametry? Pozdrawiam Pratchawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 28.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Nie napisałem że zasilam a jedynie że może pracować i nic się nie dzieje. Zasilam max 930 delta zadana 5 stopni i po około 40 minutach jest osiągana a potrafi pokazać chwilową produkcję na poziomie 11. Z reguły jest to między 8,5 a 9,5. Już wcześniej CNS się tym dziwił więc zapraszam go kilkukrotnie ale bez odzewu. A gdzie koło Łodzi? w piątek jestem w Zduńskiej na montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 28.03.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 NIE. Pompy ciepła z priorytetem ciśnienia na układzie chłodniczym mogą pracować z małym przepływem. Np. LG czy Mitsubishi pracują z przepływem o ponad połowę mniejszym niż np. Panasonic. 700L/h wystarcza (...) Jeśli ten o ponad połowę mniejszy przepływ to przy grzewczej nominalnej, to oprócz wyższego skraplania co ma niby jeszcze dawać? Skoro już podajesz przepływ, to możesz i grzewczą - będzie przynajmniej wiadomo o jakiej delcie mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 28.03.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Jeśli ten o ponad połowę mniejszy przepływ to przy grzewczej nominalnej, to oprócz wyższego skraplania co ma niby jeszcze dawać? Skoro już podajesz przepływ, to możesz i grzewczą - będzie przynajmniej wiadomo o jakiej delcie mowa. LG czy Mitsubishi to delta 10st.C a nawet więcej i działa ok, bo tam jest priorytet ciśnienia a nie delty czy też temperatury powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts