Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozstaw rur ogrzewanie podłogowego a COP ?

kaszpir007

Recommended Posts

I jeszcze jedno. Zasada w wersji H jest jedna - ustawiasz max przepływ u mnie jest to 15,5 l/min bo na tyle są ustawione rotametry, deltę oraz krzywą i zapominasz o pompie. A jak to dalej działa to przypuszczam że gdy pompa osiągnie zakładaną deltę to obniża bieg pompki przez co wzrasta znów delta I tak do oporu aż osiągnie minimalny dopuszczalny przepływ dopiero wtedy do gry wkracza inwerter redukując jej moc. Co do przyrządów pomiarowych to w wersji H jest to w gratisie. Adres podeślę jutro na priv.

• Odpowiedzi 731
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

LG czy Mitsubishi to delta 10st.C a nawet więcej i działa ok, bo tam jest priorytet ciśnienia a nie delty czy też temperatury powrotu.

Zatem dla osiągnięcia zbliżonej wydajności cieplnej jak dla delty 5* i przepływu 1400 l/h obie sprężarki muszą pracować z podobną mocą.

Gdzie zatem oszczędność czy efektywny wzrost wydajności?

Na poborze energii przez obiegówkę.

Wracamy do punktu wyjścia

Pozdrawiam

Pratchawiec

Plusfoto

Wydaje mi się, że błądzisz.

Inwerter pracuje cały czas.

Tym sposobem ograniczasz moc cieplną pompy, co znakomicie sprawdza się w stosunkowo łagodnych warunkach i niskim zapotrzebowaniu na energię.

Pozostaje druga kwestia; COP.

Twoje wyniki za luty, które pozwoliłem sobie skomentować nie napawały otymizmem

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7426147&viewfull=1#post7426147

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec

moc pompy obiegowej powinna być dostosowana do optymalnej pracy danej PC w danym układzie grzewczym.

Przy automatycznej regulacji tematu praktycznie nie ma , ale przy stałym przepływie pompy obiegowej Twoje twiedzenie będzie słuszne dla min (lub wyraźnie mniejszych) mocy PC.

Idąc tym kierynkiem należy stosować bufory i małe moce na pompkach w PC i wtórnej ( u mnie na 2 biegu PC jest ok 45W+ wtórna średnio 18W , a bez bufora na PC trzeba wybrać bieg o mocy 130W)-a już przecież wiemy kiedy stosować bufor /sprzęgło...

Pzdr

Pratchawiec

moc pompy obiegowej powinna być dostosowana do optymalnej pracy danej PC w danym układzie grzewczym.

Przy automatycznej regulacji tematu praktycznie nie ma , ale przy stałym przepływie pompy obiegowej Twoje twiedzenie będzie słuszne dla min (lub wyraźnie mniejszych) mocy PC.

Idąc tym kierynkiem należy stosować bufory i małe moce na pompkach w PC i wtórnej ( u mnie na 2 biegu PC jest ok 45 W+ wtórna średnio 18W , a bez bufora na PC trzeba wybrać bieg o mocy 130W)-a już przecież wiemy kiedy stosować bufor /sprzęgło...

Pzdr

Jeśli dobrze zrozumiałem masz wątpliwości co do wymaganej mocy obiegówki.

Moja PC jak i większość omawianych w pobliskich wątkach ma fabrycznie przewidziany przepływ nominalny - optymalny dla delty 5 w wysokości 1548 l/h.

Osiąga wówczas w warunkach testowych 7/35 moc ok. 9 kW. Przy -15-tu zresztą też.

Bufory lub sprzęgła w kontekście wydajności pompy obiegowej należy stosować wówczas, gdy fabryczna pompa integralna nie może podołać oporom instalacji grzewczej dla przewidzianych w niej przepływach cząstkowych jak i przepływie sumarycznym. .

Stąd mój postulat, by projektować je i wykonywać optymalnie.

Można jak CNC dać sprzęgło lub bufor, pompki wtórne, kilkadziesiąt pętli z rozstawem co 10 cm i jakoś będzie działać. Że drogo i nieefektywnie?

Można jak i szereg innych świadomych instalatorów czy użytkowników.

Całkowite opory mojej instalacji, przy przepływie ok. 1540 l/h to ok. 500 mb = 5m podnoszenia pompy. Mógłbym je zmniejszyć o ok 80-90 mb, gdybym nie stosował ciepłomierza i dodatkowego zaworu T do klimakonwektora.

Obecnie moja obiegówka zużywa 62 W, mogłaby zejść do ok. 40 W gdybym zrobił bajpasy dla wspomnianych wyżej elementów.

Projektując instalację uwzględniałem jej skuteczność grzewczą dla określonych parametrów jak i generowane opory.

Stąd np wybór rurek 18 mm, dających redukcję oporu o ok 35 % w stosunku do PEX 16, co bezstratnie pozwalało mi na stosowanie znacznie dłuższych obiegów, racjonalne wykorzystanie dobiegów oraz wyrównanie ich długości.

Gdybym chciał zmniejszyć przepływ, zresztą czyniłem w tym kierunku eksperymenty, doprowadziłbym do proporcjonalnego obniżenia wydajności PC. przy niezmiennym dążeniu układu do utrzymania delty 5.

Zmniejszenie przepływu, co oczywiste prowadzić musi do:

a/ zmniejszenia mocy PC przy stałej delcie

b/ zwiększenia delty przy stałej mocy

Energetycznie nie ma tu żadnych zysków, sprężarka w obu wypadkach wykona taką samą pracę, pomijając subtelne zyski (straty?) na przemianach fazowych w obiegu chłodniczym.

Pompa obiegowa wykona tej pracy mniej, ale..

kosztem znacznego zwiększenia ceny samej pompki jak i koniecznością komplikacji układu sterującego.

W moim przypadku gra, jak sądzę nie warta świeczki.

Można było prościej; na czas zatrzymania pracy sprężarki zmniejszyć automatycznie, powiedzmy do 1/3 - 1/4 przepływ, bowiem w tym stanie jest on potrzebny wyłącznie do monitorowania temperatury powrotu.

Jeszcze jedno; nie porównuj oporów instalacji grzejnikowej z oporami podłogówki, jak i mocy tak używanych pompek.

Gdybym miał sprzęgło, instalację (bez ciepłomierza i dodatkowego zaworu T) opędziłbym dwoma małymi obiegówkami o łącznej wymaganej mocy nie wyższej niż 30 W.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec,

zasadniczo zgadzam się z tym co teraz napisałeś- chodziło mi tylko o Twoje stwierdzenie , że samo obniżenie przepływu pompy spowoduje tylko zmniejszenie zużycia energii pompy obiegowej.

Moim zdaniem takie założenie jest słuszne jeśli nie tracimy możliwości uzyskania mocy znamionowej- chyba , że na tym nam nie zależy.

Napisałem o buforze warunkowo- oczywiście nie uważam , że zawsze trzeba montować bufor...

PC inwerterowa powinna mieć możliwość uzyskiwania swojej pełnej mocy ( szczególnie w okresach przejściowych)- to wcale nie jest tak , że tylko wg KG

Pzdr

Plusfoto

Wydaje mi się, że błądzisz.

Inwerter pracuje cały czas.

Obawiam się że nie, bo wyraźnie nawet słyszę jak w momencie gdy delta zaczyna oscylować około 5 stopni że pompka zwalnia i delta idzie lekko w górę i tak cyklicznie do pewnego momentu. W tym czasie praktycznie sprężarka pracuje na stałej częstotliwości - na dzień dzisiejszy jest to około 40Hz. Oczywiście zaczyna z wysokiego c ale gdzieś po 10 - 15 min stabilizuje się na tym poziomie. Dopiero potem zaczyna zwalniać. Co do wyników za luty to odpisałem Ci iż wydaje mi się iż jest nieźle jak na temp panujące w nim. 459kWh zużytych, 1433 wyprodukowane = 3,12. Co do mocy z jaką pracowała to masz czarno na białym - pompa w lutym pracowała 167 godzin razem z CWU tyle że dla potrzeb CWU pracowała około 3 - 4 godzin przyjmijmy że 3.5, wyprodukowała 1433 CO co daje srednią moc 8,76

P.S. Pamiętaj również o tym że u mnie w COP wliczona jest praca dokładnie wszystkich prądożerców związanych z pompą.

Edytowane przez plusfoto

Obawiam się że nie, bo wyraźnie nawet słyszę jak w momencie gdy delta zaczyna oscylować około 5 stopni że pompka zwalnia i delta idzie lekko w górę i tak cyklicznie do pewnego momentu. W tym czasie praktycznie sprężarka pracuje na stałej częstotliwości - na dzień dzisiejszy jest to około 40Hz. Oczywiście zaczyna z wysokiego c ale gdzieś po 10 - 15 min stabilizuje się na tym poziomie. Dopiero potem zaczyna zwalniać. Co do wyników za luty to odpisałem Ci iż wydaje mi się iż jest nieźle jak na temp panujące w nim. 459kWh zużytych, 1433 wyprodukowane = 3,12. Co do mocy z jaką pracowała to masz czarno na białym - pompa w lutym pracowała 167 godzin razem z CWU tyle że dla potrzeb CWU pracowała około 3 - 4 godzin przyjmijmy że 3.5, wyprodukowała 1433 CO co daje srednią moc 8,76

P.S. Pamiętaj również o tym że u mnie w COP wliczona jest praca dokładnie wszystkich prądożerców związanych z pompą.

Cześć

jeśli dobrze rozumiem , to w T-capie H wybieram wstępnie bieg pompy wodnej dla wymaganego przepływu (dla uzyskania max mocy grzewczej) dla danego systemu grzewczego.

Natomiast kiedy jest mniejsze zapotrzebowanie na moc -PC zmniejsza obroty (czyli przepływ) na pompie wodnej.Jeśli tak jest -to świetny pomysł .U mnie już od dłuższego czasu CO pracuje na Vpc=2 , a pompa wtórna (z elektroniczną regulacją przepływu) na ok 3 m podnoszenia (max 22W ,średnio 18W)-właściwie w moim przypadku jest podobnie , strona wtórna dostosowuje przepływ do potrzeb układu - a strona pierwotna pracuje na bardzo niskich oporach w instalacji (PC-buforek) z min prędkością pompy obiegowej (2 bieg z 7 dostępnych)

pzdr

Cześć

jeśli dobrze rozumiem , to w T-capie H wybieram wstępnie bieg pompy wodnej dla wymaganego przepływu (dla uzyskania max mocy grzewczej) dla danego systemu grzewczego.

Nawet nie bieg a konkretny przepływ. Regulacja jest płynna co około 0,2 - 0,3 l/min. Ustawienie max przepływu większego niż sumaryczny na rotametrach jest bez sensu bo i tak w CO więcej nie pójdzie a pompka pracując na wyższych obrotach nie dość że się będzie męczyć to jeszcze by pożerała więcej prądu. Obserwowałem to na początku zaraz po 1 uruchomieniu gdzie max przepływ był ustawiony na 25,5 l/min. Do tego jeszcze potrafiła dość głośno hałasować.

Edytowane przez plusfoto

Nawet nie bieg a konkretny przepływ. Regulacja jest płynna co około 0,2 - 0,3 l/min. Ustawienie max przepływu większego niż sumaryczny na rotametrach jest bez sensu bo i tak w CO więcej nie pójdzie a pompka pracując na wyższych obrotach nie dość że się będzie męczyć to jeszcze by pożerała więcej prądu.

Ok-czyli zadajesz wymagany max przepływ i od tej wartości (w dół) PC moduluje obroty pompki obiegowej ? Pewnie tylko podczas defrostu wkręcają się wyższe obroty.

Dajcie spokój. Są 3 możliwości kim jest Kaizen:

1. Farbowany lis

2. Ma w czymś interes

3. Nie ma co robić i myśli że coś wie.

Wiedzy on nie ma, wszystkim wmawia że źle i drogo, jego najtańsze jest najlepsze.

Przez 1,5 m-ca przeszło 1300 postów - bez wartości po co?

skłaniam się ku 3

jak to po co? - by nieść oświaty kaganek :p

a tak swoją droga - ja mam rozstaw co 10cm

to było 8 lat temu i zwyczajnie bałem się, że może być problem przy PC. I w sumie dobrze, że zrobiłem te 10, bo biorąc pod uwagę błędy które narobiłem podczas budowy, przy 15 parametry pracy na pewno byłyby gorsze.

kolega budując w podobny okresie sam policzył sobie OZC a potem na tej podstawie rozstawy. Momentami wychodziło mu co 50cm (w piwnicy bodajże) Dał co 30. W całym domu chyba 15, a w łazienkach chyba 10 (ale nie jestem pewny).

kaszpir - daj tak jak ci ktoś pisał - 10-20-15 i będzie ok. Chyba że nie jesteś pewny tego co masz ;) w sensie takim, że lepiej mieć mniej ocieplenia dobrze i pewnie wykonanego niż więcej - ale zrobionego byle jak i z błędami

a tak swoją droga - ja mam rozstaw co 10cm

to było 8 lat temu i zwyczajnie bałem się, że może być problem przy PC. I w sumie dobrze, że zrobiłem te 10, bo biorąc pod uwagę błędy które narobiłem podczas budowy, przy 15 parametry pracy na pewno byłyby gorsze.

kolega budując w podobny okresie sam policzył sobie OZC a potem na tej podstawie rozstawy. Momentami wychodziło mu co 50cm (w piwnicy bodajże) Dał co 30. W całym domu chyba 15, a w łazienkach chyba 10 (ale nie jestem pewny).

kaszpir - daj tak jak ci ktoś pisał - 10-20-15 i będzie ok. Chyba że nie jesteś pewny tego co masz ;) w sensie takim, że lepiej mieć mniej ocieplenia dobrze i pewnie wykonanego niż więcej - ale zrobionego byle jak i z błędami

Od tego trzeba zacząć a nie pierdololo o COPach sropach inwerterach, modulacjach pompek...

Cały układ grzewczy podłogowy ma być maksymalnie uniwersalny...

10-15cm rozstawu jest bardzo uniwersalnym rozwiązaniem i nie widzę sensu aby cokolwiek zmieniać...

JASIEK

Wytłumacz dlaczego układ grzewczy ma być maksymalnie uniwersalny, skoro z założenia przeznaczony jest do konkretnego domu, w konkretnych warunkach klimatycznych.

Chyba, że za uniwersalność rozumiesz możliwość hodowli, oczywiście hobbystycznej konopii, lub urządzenia w nim np. dużej łaźni rzymskiej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

JASIEK

Wytłumacz dlaczego układ grzewczy ma być maksymalnie uniwersalny, skoro z założenia przeznaczony jest do konkretnego domu, w konkretnych warunkach klimatycznych.

Chyba, że za uniwersalność rozumiesz możliwość hodowli, oczywiście hobbystycznej konopii, lub urządzenia w nim np. dużej łaźni rzymskiej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Ten "konkretny dom" jest dopiero w budowie i w większości przypadków inwestor tak naprawdę g... się zna...

Większość prac jest wykonywana przez wszelakiej maści wykonawców którzy swoją usługę wykonują na zasadzie " bo my tak robimy"...

Na etapie wykonywania systemu grzewczego rzadko kiedy właściciele są zdecydowani co do samych podłóg czy nawet stopnia ich zasłonięcia przez jakieś meble ( co zresztą często się zmienia w trakcie"życia" budynku...)

Często i gęsto zdarza się że preferowane temperatury w poszczególnych pomieszczeniach w trakcie omawiania są zupełnie inne niż te w normalnej eksploatacji...

To samo dotyczy petli długosci 11 m w wc, znowu proszę o przykład owego udziwnienia, nie stosuję tak małych pętli, ale skoro twierdzisz ze tak to poprzyj konkretnym przykładem, w zasadzie nie stosuję pętli ponizej 25 m, cóz złego w pętli 25-30 m.

No ja mogę poprzeć konkretnym przykładem... mój projekt, najmniejsza pętla 17m, nie jest to 11, ale piszesz, że nie stosujesz petli poniżej 25m.

Ja robiłem co 10cm łazienki ile weszło,garaż 30cm.Mam pytanie jak to jest z przepływami,na pc jest napisane 1,4m3/h na rotametrach przeplywy na jednym rozdzielaczu 2 na drugim 2,5.W sumie ok 1150 mb pex16.W pc sa pompki grundfos 15-60 do co i dz sa zabezpieczone zaklejone na 3 biegu czyli 120w.

Przepływy takie moga być czy obiegówka mogłaby pracować np na 2 biegu =80w. Sterowanie pogodowe więc pracuje na okrągło.

Jesli chodzi o rozstaw rur to zdecydowałem że dam co 15cm we wszsytkich pomieszczeniach niezależnie czy gres czy panele a w łazienkach co 10cm.

W obecnym starszym domu z raczej słabszym ociepleniem mam po co 20cm wszędzie (jak nie co 25cm , bo robił mi hydraulik na zlecenie dewelopera) i nie narzekam. W domu chodzę w krótkim rękawku a temp max jaka poszła w podłogę to chyba 35 stopni ..

Wykonałem sobie wyliczenia ilości materiału na dane pętle (pomieszczenia) i wyszlo mi takie cos:

Rozstaw co 15cm - zużycie 6,5m na m2 , rozstaw co 10cm zużycie - 10m na m2.

Pokój 1 - 3,5m2 x 6,5 = 23mb

Pokój 2 - spiżarnia 1,4m2 (tam nic nie będzie raczej albo jakaś pętelka z salonu aby coś tam grzało , ale nawet w projekcie nie było tam podłogówki ani żadngo grzania a temp przewidziana 16 stopni)

Pokój 3 (jadalnia) - 11,2m2 x 6,5 = 73mb

Pokój 4 (salon) - 25m2 x 6,5m2 = 162mb (tutaj muszą być 2 pętle po 80mb)

Pokój 5 - 10,1 x 6,5 = 66mb

Pokój 6 - 10,1 x 6,5 = 66mb

Pokój 7 - 13,3 x 6,5 = 86mb (sypialnia duża)

Pokój 8 - 9,1 x 6,5 = 59mb (garderoba przylegająca do sypialni)

Pokój 9 - 6,9m2 x 6,5 = 44mb (przedpokój)

Pokój 10 - 3,1m2 x 6,5 = 20mb (pralnia)

Pokój 11 - 5,5m2 x 10 = 55mb (łazienka 1)

Pokój 12 - 3m2 x 10 = 30mb (łazienika 2)

Pokj 13 - 4,9m2 x 6,5 = 31mb (kotłownia/pomieszczenie gospodarcze)

Rura bedzie fi16 (pert/evoh/pert) , z tego co patrzyłem max dozwolony to do 120mb , ale oczywiście chce aby wyszly krótksze pętle.

Salon trzeba podzielić na 2 pętle , bo na jednej pętli odpada (162mb) , pomyślałem aby połączyć wiatrołap (23mb rury) z kotłownią ( 31mb rury) , wtedy uzyskałbym pętle 54mb oraz aby połączyć pralnię 20mb z przedpokojem 44mb czyli razem ta pętla miała by 64mb,

Można by też połączyć łazienki 30mb + 55mb czyli 85mb , ale sam nie wiem czy lepiej łazienek nie zostawić w spokoju , bo jednak różne wielkości , w jednej okno w drugiej nie i temperatura może się lekko różnić ...

Wtedy pętle miały by od około 60mb do max 86mb

Wyszło mi że jak zastosuję łączenie pętli , to starczy rozdzielcza 10 a jak zostawię łazienki w spokoju to rozdzielcza 11 (czyli 12).

Dzięki łączeniom pętli uzyskam zbliżonej wielkości pętle , oczywiście będą trochę większe , bo zapewne przy oknach i ścianch zewnatrznych będzie zagęszczony rozstaw + potrzebna rura na dojście do rozdzielacza.