Busters 29.03.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Rozdzielacz masz w kazdym "pokoju" ? Fajnie policzyles, ale jeszcze jakos ta rure trzeba doprowadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.03.2017 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Rozdzielacz masz w kazdym "pokoju" ? Fajnie policzyles, ale jeszcze jakos ta rure trzeba doprowadzic Przecież wiadomo że to są wyliczenia "teoretyczne" bo dojdzie jeszcze trochę na doprowadzenie pętli do rozdzielacza jak i na wiekszy rozstaw przy strefach "brzegowych" ... To nie apteka i wiadomo że wyniki są obarczone pewnym błędem. Wacham się pomiędzy wyborem rozdzielacza 10 ale wtedy były by 3 "wspólne" pętle (łazienka1+łazienka2) , wiatrołap+kotłownia , pralnia+przedpokój. Dzięki temu wszystkkie pętle były by zbliżonej długości a to chyba dobrze ??? Albo zakup rozdzielcza 12 i wtedy można by 2 wspólne pętle rozbić na pojedyncze , tylko czy ma to sens a jeśli tak to jakie wspólne pętle rozdzielić ? Tyle że wtedy długośc tych pętli będzie mocno różnic się od reszty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 30.03.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Skoro chcesz miec petle w sypialni o dlugosci ~110mb to pewnie ze tak. Masz racje to nie apteka i 20mb w ta czy w ta to bez roznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.03.2017 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Skoro chcesz miec petle w sypialni o dlugosci ~110mb to pewnie ze tak. Masz racje to nie apteka i 20mb w ta czy w ta to bez roznicy. Masz rację .. Dzielenie samej sypialni na 2 pętle według mnie nie było by najlepszym pomysłem. Ale tak naprawdę sypialnia i garderoba to jedno pomieszczenie , częściowo przedzielone ścianką , więc sądzę że po prostu hydraulik rozłoży po rowno rury i potraktuje te dwa pomieszczenia jakby było jednym i tyle i będą 2 równe pętle (albo oczywiście zbliżone). Ale to już zadanie hydraulika. Ja mu jedynie chce dać sugestie (rozstaw , ilość pętli ..) Rozmawiałem i stwierdziliśmy że damy rozdzielacz 12 , bo z łączniem łazienek byłby problem (z przejście pomiędzy pomieszczeniami) . Co do łącznia pętli nie widzi problemu (poza łazienkami) , salon też sugerował że trzeba będzie "podzielić" ale to już sam wiedziałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.03.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Witam Pętla 110 m na rurce PEX 16, nawet liczona z dobiegami, będzie sporym wyzwaniem dla pompy obiegowej.Licz się (ostrożnie ) tylko z powodu tej jednej rurki ze spadkiem ciśnienia rzędu co najmniej 20 kP - 2 m podnoszenia pompy. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.03.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 kiedyś przeczytałem, żeby nie przekraczać 100m dla 16. I nie zgodzę się z zacytowanym wyżej fragmentem, że to nie apteka i 20mb w tę czy tamtą nie robi różnicy. Jak zamiast 110 będzie 130 to już jest spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.03.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 A ja liczyłem. Nie opłaci się robić pętli dłuższych niż 80(Pex 16).Mocna lub wtórna pompa przepchnie wprawdzie wszystko, jednak kosztem znacznego przyrostu niezbędnej mocy. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 30.03.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Oczywiscie , moj post wyzej to byla ironia dla ignorancji kaszpira.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.03.2017 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) To może zamiast tych uszczypliwości i nic nie wnoszących wypowiedzi jakaś pomoc ? Tak jak pisałem , podałem jakie będą rozstawy i jaka wychdozi teoretyczna ilość rury w danym pomieszczeniu.Oczywiścielinie będą trochę dłuższe ,bo będą zagęszczone przy oknie jak i trzeba doliczyć długość do rozdzielacza. Rozdzielacz będzie na 12 pętli. Chciałbym połączyć wiatrołap z kotłownią oraz pralnię z przedpokojem. Reszty nie zamierzam łączyć. Czyli zamiast 4 miejsc w rozdzielaczu będą potrzebne 2 ... Projekt domu: http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2 Jak uważacie że rozdzielacz 12 obwodowy to stanowczo za mało , to poszukam 14 obwodowego i tyle ... Choć wolałbym pozostać przy 12 obwodowym , bo większy wybór ... Czekam na jakieś pomysły i sugestie ... Edytowane 30 Marca 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.03.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Nie bardzo wiem co chcesz udowodnić tym łączeniem pomieszczeń...??, że da się spieprzyć...?Na ogół w instalacjach nie istnieje coś takiego jak pętla korytarza czy przedpokoju bo tamtędy przebiegają dobiegi do przylegających pomieszczeń i nie ma gdzie jej ułożyć...Nie wiem co za problem tak podzielić obwody aby było oddzielnie w każdym pomieszczeniu i każda pętla miała odpowiednią długość...Zakładasz dwa rozdzielacze które mają sumarycznie odpowiednią ilość podejść a nie kombinujesz jak tu się zmieścić w jednym...Jak dla mnie to głupotą jest zakładanie że jakieś pomieszczenia mają/ mogą być chłodniejsze bo jak w normalnej eksploatacji zechcemy jednak mieć jednak cieplej w tych pomieszczeniach to możemy obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku ..., dobrym przykładem jest np wiatrołap, rypniemy sobie kilka zwoi na małej powierzchni tak od niechcenia a może okazać się że jednak przydałoby się trochę cieplej w tym pomieszczeniu i co wtedy...?, pokochać czy może dławić wszystkie cieplejsze pomieszczenia i szybować w kosmos z temperaturą zasilania ...?Chyba znacznie prościej jest dać większe zagęszczenie w pomieszczeniach z małą powierzchnią i ewentualnie lekko zdławić przepływ w razie takiej potrzeby niż odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.03.2017 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Nie bardzo wiem co chcesz udowodnić tym łączeniem pomieszczeń...??, że da się spieprzyć...?. Nie ... Nie znam się i nie mam pojęcia ... Gdybym się znał to nie zadawał bym pytań ... Dlatego mam nadzieję że ktoś kto ma doświadczenie i wiedzę pomoże mi co zrobić aby optymalanie było i tyle .. Jak trzeba jakieś pokoje rozdzielić na np. 2 pętle to ok. Jak trzeba będzie to kupię rozdzielacz 14 obiegowy i tyle ... Chodzi mi o to aby dobrze zrobić . Projekt domu podałem , wstępne wyliczenia przy rozstawie 15cm i 10cm też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 31.03.2017 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 dokładnie tak jak jasiek napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.03.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 NIE. Pompy ciepła z priorytetem ciśnienia na układzie chłodniczym mogą pracować z małym przepływem. Np. LG czy Mitsubishi pracują z przepływem o ponad połowę mniejszym niż np. Panasonic. 700L/h wystarcza LG (9kW) poniżej 720 l/h wyrzuca błąd przepływu. Dokumentacja pompy mówi jasno: "however, it is strongly recommended to set speed as Maximum." Na biegu maksymalnym pompa przy 200 kPa ma 4200 l/h. Zubadan (8kW) zakres przepływów: 620 - 1374 l/h Minimalny przepływ zalecany przez producenta, w pobliżu zadziałania flow switch'a zdecydowanie nie jest "wystarczającym" Gdzie wtedy jest margines błędu, np na stopniowo postępujące zabrudzenie filtra? Przypominam Ci, że swoim klientom najczęściej proponujesz układy CO w których są 3 pompy obiegowe. NIE . np. Panasonic i Daikin mają pompy 7biegowe, same potrafią dopasować bieg. No to mamy 2 producentów. Po raz kolejny przypomnę Ci, że Twoi klienci kupując jedną z wyżej wymienionych Pomp Ciepła wyrzucają pieniądze w błoto. Ponieważ pompy ciepła, które montujesz podgrzewają 200 litrowy bufor. A domy twoich klijentów ogrzewają najtańsze bezprzewodowe termostaty. W nawijaniu makaronu na uszy to TY nie masz sobie równych. NIE. Dobrze zrobiona podłogówka może działać z każdym źródłem ciepła. Im gorsza czyli np. rzadszy rozstaw rurek tym potem gorzej z doborem urządzenia. Jak rurki są rzadko to trzeba mieć mocną pompę ciepłą by dała radę nagrzać w taniej taryfie. No i tym mocniejszym parametrem trzeba grzać. Min. stąd wzięło się przekonanie że podłogówek nie kłaść w sypialniach, ponieważ kiedyś układano rurki co 35cm, ładowano w nie temperaturę 45st.C i spać się na tym nie dało. Dlatego układając rurki co 10cm możemy szybciej rozgrzać beton(akumulator) w taniej taryfie i niższym parametrem(lepszy COP). Chłodzenie też działa lepiej bo nie trzeba schodzić tak nisko z temperaturą a więc mniejsze szanse na przekroczenie punktu rosy. Jak ktoś przede wszystkim chce tanio zbudować, drożej użytkować to wtedy kombinuje żeby rurki jak najmniej czyli co 15cm-20cm, żeby nie było sprzęgła, pompek itd. ale to złudna oszczędność. Mniej rurek w podłodze, wiec wolniej grzejemy beton w podłodze, a więc nie wyrabiamy się w taniej taryfie i trzeba grzać w drogiej, już sporo drożej. Brak sprzęgła, to wolniejszy przepływ przez podłogówkę więc trzeba dać wyższy parametr żeby nagrzać beton. Brak sprzęgła, to brak możliwości sterowania osobno górą i dołem, na dole zimno więc poma się włącza i grzeje dół, i niepotrzebnie góra która jest ciepła itak. W ten sposób tracimy energię na grzanie nagrzanych pomieszczeń. Brak sprzęgła a chłodzenie, bez sprzęgła chłodzimy górę i dół, Tylko po co jak tylko góra najczęściej jest nagrzana(albo tylko dół). A chłodząc szybko górę gdzie posadzka jest cieńsza szybciej i taniej chłodzimy. A do tego chłodząc górę itak schłodzimy dół ponieważ zimne powietrze itak opadnie na dół. Jeżeli priorytetem jest TANIOŚĆ, to nie oczekujmy luksusu w postaci zawsze cieplejszej łazienki. Moi klienci często kontaktują się ze mną przed położeniem podłogi i wtedy doradzam jak zrobić tak zęby łazienkę mieć zawsze ciepłą, i kosztuje to w sumie pewnie jakieś 800zł więcej a można sobie ustawiać temperaturę jak się chce. Tyle że trzeba to zrobić wcześniej bo potem już lipa. Nie widzę powyżej żadnego nawiązania do moich wypowiedzi - powstrzymam się od komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 01.04.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 LG (9kW) poniżej 720 l/h wyrzuca błąd przepływu. Dokumentacja pompy mówi jasno: "however, it is strongly recommended to set speed as Maximum." Na biegu maksymalnym pompa przy 200 kPa ma 4200 l/h. Zubadan (8kW) zakres przepływów: 620 - 1374 l/h Minimalny przepływ zalecany przez producenta, w pobliżu zadziałania flow switch'a zdecydowanie nie jest "wystarczającym" Gdzie wtedy jest margines błędu, np na stopniowo postępujące zabrudzenie filtra? Przypominam Ci, że swoim klientom najczęściej proponujesz układy CO w których są 3 pompy obiegowe. No to mamy 2 producentów. Po raz kolejny przypomnę Ci, że Twoi klienci kupując jedną z wyżej wymienionych Pomp Ciepła wyrzucają pieniądze w błoto. Ponieważ pompy ciepła, które montujesz podgrzewają 200 litrowy bufor. A domy twoich klijentów ogrzewają najtańsze bezprzewodowe termostaty. W nawijaniu makaronu na uszy to TY nie masz sobie równych. Nie widzę powyżej żadnego nawiązania do moich wypowiedzi - powstrzymam się od komentarza. Hej, Jak zatem w inny sposób rozwiązać grzanie piętra i parteru osobno ? Jak nie za pomocą dodatkowych pompek i termostatów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.04.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Hej, Jak zatem w inny sposób rozwiązać grzanie piętra i parteru osobno ? Jak nie za pomocą dodatkowych pompek i termostatów ? Zastanawiam się po co mi rozwiązanie które przynosi więcej strat niź korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 01.04.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Hej, Jak zatem w inny sposób rozwiązać grzanie piętra i parteru osobno ? Jak nie za pomocą dodatkowych pompek i termostatów ? Witam Zrównoważyć obiegi. W razie potrzeby, lub na wszelki wypadek, wstawić odpowiedni zawór. CNC dalej nie rozumie jak działa instalacja hydrauliczna. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 02.04.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Przypominam Ci, że swoim klientom najczęściej proponujesz układy CO w których są 3 pompy obiegowe. Witam, W mojej instalacji, ktora wlasnie wykonuje samodzielnie na rurce PERT/EVOH/PERT. Mam teraz dylemat. Dom bedzie mial 2 rozdzielacze po 12 obwodow, jeden na kazde pietro i dodatkowo jeden rozdzielacz 2 obwodowy na garaz. Firma TECE, zaprojektowala rozdzielacze bez pomp obiegowych (stal nierdzewna), natomiast instalator, ktory ma sprawdzic poprawnosc instalacji, szczelnosc etc... twierdzi, ze powinienem miec w kazdym z 3 rozdzielaczy pompy obiegowe... Kazda z petli ma dlugosc okolo 90~100m. Tym wszystko ma grzac pompa 12kW, zastanawiam sie nad TCAP lub LG. Ktora wersja jest prawidlowa? Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Piencu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 02.04.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Nie ma jednej wersji prawidłowej.Na dzieńdobry; jaka rurka? 16,17 może 20?Jakie dobiegi do rozdzielaczy.Jaka obiegówka w PC. To trzeba policzyć. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 02.04.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Nie ma jednej wersji prawidłowej. Na dzieńdobry; jaka rurka? 16,17 może 20? Jakie dobiegi do rozdzielaczy. Jaka obiegówka w PC. To trzeba policzyć. Pozdrawiam Pratchawiec a co Ty chcesz liczyć? czy pompką 130W popchniesz przez 2600m rury nawet fi20 wodę z prędkością 1500l/h No proszę .... Nawmawiasz inwestorowi głupot który liczy na to że uzyska tu fachową pomoc i sprawdzi czy ktoś z TECE nie chce go naciągnąć, a tu zaraz będziesz mu wymyślał jakieś cudowne rozwiązania, których nigdy nie sprawdziłeś w praktyce bo nic sam nigdy nie podłączyłeś. Kolego Piencu przykro mi to przyznać ale tutaj ciężko znaleźć dobrą odpowiedź bo jak jak wyrażę swoją opinię i opowiem jak ja to robię na setkach instalacji to zaraz znajdzie ktoś kto ma np. 4000wpisów i będzie obalał tą teorię twierdząc iż jego rozwiązanie nigdzie nie poparte w praktyce jest znacznie lepsze niż moje sprawdzone testowane i działające. Ale itak Ci napiszę, sprzęgło hydrauliczne 100L osobne pompki obiegowe pod każdy rozdzielacz osobne termostaty na każdy rozdzielacz(łącznie 3 po każdym na poziom i jeden w garażu) przydało by się bardziej zamiast tego garażu zrobić łazienki na osobnym rozdzielaczu, bo to czy w garażu będzie 15st.C czy 18st.C to mało znaczące,ale czy w łazience będzie 20st.C czy 24st.C to już znacznie bardziej istotne, a żeby to kontrolować trzeba by wydzielić łazienki na osobny obieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.04.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 CNC - miałeś podjechać bo wydaje Ci się to mało wiarygodne. Nie mogłeś OK. Ale nie opowiadaj ponownie że ma pchać wodę z prędkością 1500l/h. W starych Panasonicach tak było w nowych nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts