Zigobar 09.04.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Zigi, a nie pomyliło Ci się- opór hydrauliczny się zmniejszy ( czyli wzrośnie przepływ) przy zmniejszeniu powierzchni grzejnej. Pzdr Odcięcie części sekcji spowoduje wzrost oporów (wbrew teoriom głoszonym przez niektórych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.04.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 (...) Opory wzrosną, tak jak pisze Zigobar. Delta mu się zmniejszy. Pyxis ma PC z tego co pamiętam 12 kW ON-OFF, nie inwerter i obiegówkę o stałym wydatku. (...) Delta GZ wzrośnie, ponieważ zmaleje przepływ całkowity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Ok- przyjmuję do wiadomości i poczytam sobie nt Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 09.04.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 To może inaczej : jeśli mamy stały przepływ na dwóch kondygnacjach budynku i zakręcimy jeden poziom, to opór hydrauliczny na pracującej części będzie nadal ten sam. Nie! Będzie wielokrotnie większy (przy obiegówce bez aut. regulacji przepływu). Może zmienić się dostępna moc z pompy wodnej- i tu jest pytanie , czy właśnie ten "nadmiar mocy" nie poprawi trochę przepływu ( przy nie zmiennym oporze ) ? Pzdr No oczywiście, przepływ się zwiększy - na tyle, na ile pozwolą zwiększone opory przepływu. Dokładnie jak w eksperymencie Pyxisa. PS Dotyczy tylko pompy bez regulacji prędkości obrotowej Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 A pamiętasz jakie to były temperatury GZ? I dla porównania - jakie maksymalne temperatury GZ występowały podczas mrozów, gdy PC grzała obydwa poziomy? Zmniejszając powierzchnię grzejnika zwiększyłeś równocześnie opory przepływu, co dodatkowo zwiększyło Tz. Dokladnie nie pamietam, ale cos w okolicach 8K. Tak, oczywiscie, ze zwiekszylem, ale delta nie wzrosla az tak dramatycznie jak Tz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Pyxis Ty jednak dalej nie rozumiesz dlaczego tak się stało w przypadku Twojego eksperymentu. A problem z nierównomiernym ogrzewaniem kondygnacji świadczy wręcz p-ko twojej koncepcji równo rozłożonych gęsto rurek. Nie same rurki .... Liczy się również zrównoważenie obiegów. Dołóż sobie odpowiedni zawór, Broń Boże nie sprzęgło czy bufor. Pozdrawiam Pratchawic Nie, nie. Tak to nie dziala. Niestety naprawde silny wiatr wychladza mi mocniej pieterko. W normalnych warunkach na pieterku jest nieco cieplej niz na parterze. Taka specyfika samgo domu pewnie (wiekszosc nawuetrzakow mam na dole). Musi tak ostro wiac ze 2 dni, zeby to zaczelo sie ujawniac. To sa sporadyczne epizody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Ok- przyjmuję do wiadomości i poczytam sobie nt Pzdr Naprtowadze Cie: Opor przeplywu rosnie z kwadratem predkosci. Zobacz równanie Darcy-Weisbacha dla przepywu cieczy w przewodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 09.04.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Delta GZ wzrośnie, ponieważ zmaleje przepływ całkowity. Przy stałym wydatku pompy przepływ przez nie odciętą wiązkę zwiększy się. Sumaryczny - dla całego układu zmniejszy się. Masz rację. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Sensu może i nie ma ale Pyxis ma rację co ciężko mi przyznać Teraz można przytaczać różne przykłady ale prawa fizyki będą działały zawsze tak samo, Jeśli w sypialni mam rozstaw co 20cm i skręcony przepływ na 66%, to jaki w tym sens dawać co 10cm i skręcać przepływ na 50%, czy jeszcze mniej ? W mrozy nada będę potrzebował Tz=33C, żeby ogrzać łazienkę do 23C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Jeśli w sypialni mam rozstaw co 20cm i skręcony przepływ na 66%, to jaki w tym sens dawać co 10cm i skręcać przepływ na 50%, czy jeszcze mniej ? W mrozy nada będę potrzebował Tz=33C, żeby ogrzać łazienkę do 23C Nie koniecznie bedziesz musial ograniczac przeplyw. Przy spadku Tz moc tez poleci w dol. Zageszczenie dotyczy calej podlogowki. W lazience tez trzeba dac gesciej (dolozyc drabinke). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Jak zagęszczę z 20 do 10cm w sypialni,, gdzie chcę mieć 20-21C to TZ nie spadnie.Jeśli zrobię to w pomieszczeniu o największym obciążeniu cieplnym (u mnie łazienka), to owszem, ale tam mam już co 10cm i drabinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 To nie jest tak, ze robisz gesciej tu, albo tam, albo jeszcze gdzies. Dajesz gesciej, spada Tz, ale nie licz, ze bedziesz mial w domu 21*C a w lazience 25*C. Tu podgrzanie lazienki jest mozliwe o 1,5-2*C poprzez rozkrecenie na maxa na rozdzielaczu. U siebie, zeby osiagnac efekt cieplej lazienki zagescilem tam na tyle, na ile hydra mogl ulozyc rurki. W praktyce to wyszlo kolo 10cm. W reszcie pomieszczen mam co 15cm, z tym ze pod scianami zewnetrznymi jest nieco gesciej. W kuchni w polnocnym narozniku domu tez dali ciut gesciej. W sypialni w tej chwili mam przykryzowane do 1 l/min, zeby nie bylo za cieplo, bo nie lubie i walcze o to z moim zonkilem, bo ona by mogla miec jak w lazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 To nie jest tak, że dam gęściej w sypialni, (gdzie nawet przy rozstawie co 20 musze przykręcać przepływ) i spadnie mi Tz.Żeby mieć w łazience temperaturę podbitą o 1.5-2K mam tam rozstaw 10cm, przepływ na full i choćbym nie wiem co robił z rozstawem w sypialni, te 33C przy -20 mieć muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Pociesz sie tym, ze jak mial bys rzadziej rurki, to bys musial mie 35*C na zasilanu przy -20. Z drugiej strony, jak bys nie ruszajac lazienek (bo gesciej sie nie dalo) zagescil w reszcie domu, mial bys wtedy na zasilaniu 31*C. Wada bylaby temparatura lazienki tylko nieco wyzsza od reszty pomieszczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Naprtowadze Cie: Opor przeplywu rosnie z kwadratem predkosci. Zobacz równanie Darcy-Weisbacha dla przepywu cieczy w przewodach. To sobie sprawdzam (wg Wiki) : dP=lambda x L/D x u2/2g gdzie : \Delta p – spadek ciśnienia [Pa], (czyli nasz opór hydrauliczny) {\displaystyle \Delta h} {\displaystyle \Delta h} – wysokość strat ciśnienia [m], {\displaystyle \lambda } \lambda – współczynnik oporu zależny od liczby Reynoldsa Re i chropowatości względnej rury [bezwymiarowy], {\displaystyle L} L – długość przewodu[a] [m], {\displaystyle D} D – średnica (ew. zastępcza) przewodu [m], {\displaystyle \rho } \rho – gęstość płynu [kg/m3], {\displaystyle u} u – prędkość płynu [m/s], {\displaystyle g} g – przyspieszenie ziemskie[1] [m/s2]. Jeśli zmienimy długość przewodu L o połowę , to opór odpowiednio spadnie -tak wynika z równania. Załóżmy tym razem ,że w układzie jest pompa elektroniczna-zadziałały głowice termostatyczne i odcięły kilka grzejników- wtedy zmniejszy się prędkość obrotowa pompy (i przepływ w układzie) , aby skompensować mniejszy opór hydrauliczny z zachowaniem dP. Czy coś mi umknęło ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 09.04.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Nic, jeśli zmiana długości, o której piszesz polega na zmniejszeniu. Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Z drugiej strony, jak bys nie ruszajac lazienek (bo gesciej sie nie dalo) zagescil w reszcie domu, mial bys wtedy na zasilaniu 31*C. Wada bylaby temparatura lazienki tylko nieco wyzsza od reszty pomieszczen. Ale ja CHCĘ mieć w sypialni 20.5-21C, a w łazience 23C Skoro, przy temperaturze zewnętrznej -20C i rozstawie rur co 10cm (plus drabinka) aby dogrzać ŁAZIENKĘ do 23C (a tak chcę) potrzebuję Tz=33C, to nic mi nie da dokładanie rurek w SYPIALNI Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.04.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Ale ja CHCĘ mieć w sypialni 20.5-21C, a w łazience 23C Skoro, przy temperaturze zewnętrznej -20C i rozstawie rur co 10cm (plus drabinka) aby dogrzać ŁAZIENKĘ do 23C (a tak chcę) potrzebuję 33C, to nic mi nie da dokładanie rurek w SYPIALNI No oczywiscie, ze nie. Jedyne wyjscie, to dac w lazience odpowiednio gesciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 No oczywiscie, ze nie. Jedyne wyjscie, to dac w lazience odpowiednio gesciej. No właśnie, a rozmaitej maści instalatorzy, czy właściciele firm twierdzą (nie patrząc na obciążenia cieplne poszczególnych pomieszczeń), że trzeba "wszędzie po 10cm", to TZ spadnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Nic, jeśli zmiana długości, o której piszesz polega na zmniejszeniu. Pratchawiec Pratchawiec , jeśli pompa obiegowa będzie utrzymywać stałą prędkość w systemie i inne parametry będą stałe , a zmniejszy się o połowę długość rurek- to opór musi spaść (dP). Tak wynika ze wzoru-oczywiście jest jeszcze kwestia realnej wartości (nie podstawiałem innych wartości- ale raczej to nie jest wpływ "trzepotu motyla") pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts