Pyxis 11.04.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Wg jakiego standartu? tworzysz jakies nowe standarty? Dalej zgadujesz i przypuszczasz, nie wazne czy prawdziwe czy nie, byle tylko postawic na swoim. Ort, Asolt, ort. Standardowo, w znaczeniu srednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.04.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Ort, Asolt, ort. Standardowo, w znaczeniu srednio. Skąd takie dane? szkoda pytac i tak wiadomo. Srednio ja i mój pies mamy po 3 nogi, cóz wynika ze sredniej? ano nic, tym bardziej ta srednia nie ma zadnego potwierdzenia, podaj opracowania, statystyki (te najbardziej poządane) dotyczącej te sredniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.04.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Skąd takie dane? szkoda pytac i tak wiadomo. Srednio ja i mój pies mamy po 3 nogi, cóz wynika ze sredniej? ano nic, tym bardziej ta srednia nie ma zadnego potwierdzenia, podaj opracowania, statystyki (te najbardziej poządane) dotyczącej te sredniej. Moj przekaz byl taki (tlumaczac na "Twoje"), ze Twoj pies ma standardowo 2 "nogi" wiecej niz Ty. Jednemu to cos powie - inny zupelnie niezrozumie Coz, ludzie sa rozni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.04.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 U mnie za marzec wyszło 4,5 TZ była w okolicy 29 stopni... A jakie masz Tz jak jest zima? Tak na dworze -5*C. Po 3h pracy pompy. Ale tak szczerze, jak na spowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 11.04.2017 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Popatrz w jego dziennik, ostatnia strona.Przecież on jeszcze nie mieszka. Temp. wewnątrz jak sam deklaruje - docelowa 19*.Na CWU prawie nic. Stąd cudaczne temperatury zasilania i strzeliste COP-y. Pozdrawiam Ptatchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.04.2017 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 otóż to. Zapodaj te 22-23C, CWU...niech no się okaże, że w kilku miejscach w których nikt by się nie spodziewał są poważne mostki termiczne....i wszystko można o kant......pisałem to już wcześniej, ale powtórzę - gdybym robił projekt i potem wg projektu, to miałbym problem - w kilku pomieszczeniach na pewno.Nie można zapominać o czynniku ludzkim i pomysłowości budowlańców - mam wrażenie, że wielu z was piszących tutaj o tym czynniku zapomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.04.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) A jakie masz Tz jak jest zima? Tak na dworze -5*C. Po 3h pracy pompy. Ale tak szczerze, jak na spowiedzi. Wystarczy narysować krzywą -15/36 i 15/27 i z niej czytamy -5/33. Pamiętaj również że grzane jest tylko w II taryfie w godzinach nocnych i z regóły pompa chodziła około 6 godzin na dobę Popatrz w jego dziennik, ostatnia strona. Przecież on jeszcze nie mieszka. Temp. wewnątrz jak sam deklaruje - docelowa 19*. Napisałem również iż pomimo usilnych moich starań nie udało mi się zejść poniżej 20 stopni pomimo iż były noce w marcu gdy pompa chodziła po 2,5 godziny. Średnia za marzec bez CWU to około 4 godzin na dobę. P.S. Jedynie teraz w kwietniu doszedłem do wniosku iż ogrzewanie pustego budynku jest zbędne i ogrzewanie było włączone do dziś II - słownie dwa razy po 3 godziny - a temperatura wewnątrz na obecną chwilę 18,5 dół oraz 18,2 góra. Na CWU prawie nic. Stąd cudaczne temperatury zasilania i strzeliste COP-y. Pozdrawiam PtatchawiecA co ma wspólnego z rozstawem rurek i COP oraz Tz CO - bo o tym chyba dyskutujemy - grzanie CWU? Zresztą możesz z mojego zużycia wyliczyć wszystko zarówno parametry dla CO jak i CWU. I takie pytanie na koniec zarówno do Ciebie jak i JTKirk. Czy prawdą jest to co wszyscy piszą i głoszą -również wy że największe zużycie jest w I sezonie grzewczym a potem to może być już tylko lepiej.? I po drugie - czy jak zamieszkam to dojdą jeszcze jakieś zyski bytowe czy nie? Bo już zaczynam się gubić. Ja zakładam iż II i kolejne sezony już będą może niewiele ale jednak ciut lepsze, oraz dodatek zysków bytowych pozwoli mi przy utrzymaniu na tym samym poziomie ogrzewania na wzrost temp w pomieszczeniach o około 1 do 2 stopni. A jeśli nie to mam w zapasie jeszcze około 4 godzin II taryfy. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Nie wazne jaki masz teraz COP ale to, ze mogl bys miec jeszcze nieco wyzszy. Już raz przyznałeś, że dołożenie rur w pomieszczeniach, w których nawet przy rozstawie 20cm pętle są przykręcone nie będzie miało wpływu na Tz , a nadal powtarzasz swoją mantrę o lepszym COP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 12.04.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 plusfoto Jak zamieszkasz to prawdopodobnie będziesz chciał mieć w domu temperaturę komfortowa, tak 22-23. Wtedy będziesz musiał podnieść temp. zasilania.COP Ci spadnie, bo cudów nie ma.Zresztą przypomnij sobie wyniki ze stycznia. Nie grzałeś wówczas wody, nie trzymałeś w domu 22-23, a znacznie mniej COP wyszedł Ci, o ile dobrze pamiętamok. 3,1. Tak w dolnych granicach normy. Jeśli miałeś dobrze wysuszony dom, nie zauważysz radykalnej różnicy między I następnymi sezonami grzewczymi.Wylewki i tynki, jak wynika z twojego dziennika robiłeś ponad 2 lata temu.Co tam jeszcze ma się dosuszać?Zyski słoneczne bywają, zimą częściej ich nie ma.Zyski bytowe zauważysz w weekend, Na co dzień będą pomijalne, chyba że stale jesteście w domu. Tak więc sądzę, że niezależnie od jakości Twojej instalacji przyjąłeś założenia zbyt optymistyczne. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.04.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak więc sądzę, że niezależnie od jakości Twojej instalacji przyjąłeś założenia zbyt optymistyczne. Pozdrawiam Pratchawiec Nie twierdzę że nie. Ale biorąc pod uwagę fakt iż obecnie przy temp w bloku przy kaloryferach w okolicy 22 stopni 23 stopni czuję już lekki dyskomfort to przy podłogówce w nowym domu w temp 21 max 22 będę miał podobny klimat. Wystarczy mi więc podnieść ją średnio o około 1 - 1,5 stopnia. Ile z tego dadzą zyski bytowe i kolejne sezony grzewcze - nie mam pojęcia ale myślę że niewiele więcej będzie musiała pompa się męczyć jak obecnie aby zapewnić mi komfort. Co do stycznia to praktycznie branie go pod uwagę jest bezcelowe ponieważ był to praktycznie I pełny miesiąc od uruchomienia pompy (22 grudnia) i było w nim wiele "eksperymentów." - jak to przy nowej zabawce. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Już raz przyznałeś, że dołożenie rur w pomieszczeniach, w których nawet przy rozstawie 20cm pętle są przykręcone nie będzie miało wpływu na Tz , a nadal powtarzasz swoją mantrę o lepszym COP... No bo gdzies musza byc te pomieszczenia, ze zageszczenie rurek jednak cos da i wplynie na obnizenie Tz. Jesli by tak nie bylo, to mogl bys zagescic WSZEDZIE o ten sam czynnik i tez by Tz spadla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.04.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 plusfoto Jak zamieszkasz to prawdopodobnie będziesz chciał mieć w domu temperaturę komfortowa, tak 22-23. Podłogówka plusfoto nie była liczona na 22 oC tylko na mniej, gdyby była policzona na 22 to rozstawy były by inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Wystarczy narysować krzywą -15/36 i 15/27 i z niej czytamy -5/33. Pamiętaj również że grzane jest tylko w II taryfie w godzinach nocnych i z regóły pompa chodziła około 6 godzin na dobę:rolleyes. Czyli jak widac "zgadlem" z tymi 33*C na zasilaniu. Przepros Asolt! I to przy obecnej krzywej grzewczej w niezamieszkalym domu (sic!) z temperaturami bardziej garazowymi, bo na nie bedziesz chcial miec w domu 20*C.. Jesli do pompy ciepla masz rozstawy 20-25cm (i to pod grzanie akumulacyjne w tanim pradzie!), to ktos tu ostro spierd... robote i to Ty za to bekniesz wyzszymi rachunkami. A mogles miec na zasilaniu 28*C..... Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Podłogówka plusfoto nie była liczona na 22 oC tylko na mniej, gdyby była policzona na 22 to rozstawy były by inne. A pod grzanie akumulacyjne byla liczona? A co bedzie, jak sie za rok czy 2 przekona, ze 22 albo 23*C to jest to, co by chcial miec w domu? Co wtedy mu powiesz? Ze "liczyles" dla innych temperatur i ma marznac? To po chooj to wogole 'liczyc"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 No bo gdzies musza byc te pomieszczenia, ze zageszczenie rurek jednak cos da i wplynie na obnizenie Tz. Jesli by tak nie bylo, to mogl bys zagescic WSZEDZIE o ten sam czynnik i tez by Tz spadla. Właśnie - GDZIEŚ. Czyli nie na "hurra", wszędzie, tylko tam gdzie ma to sens. A żeby wiedzieć, gdzie ma to sens, trzeba policzyć. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.04.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 A pod grzanie akumulacyjne byla liczona? A co bedzie, jak sie za rok czy 2 przekona, ze 22 albo 23*C to jest to, co by chcial miec w domu? Co wtedy mu powiesz? Ze "liczyles" dla innych temperatur i ma marznac? To po chooj to wogole 'liczyc"? Takie było zyczenie inwestora i tak policzyłem, zawsze pytam jaka temperatura wewnetrzna jest planowana i do niej sie stosuję. Jezeli bedzie potrzebna wyzsza zawsze mozna podniesc Tz. Wracając do obliczen to zawsze sa podane warunki brzegowe jezeli ich nie mam to prostu nie liczę, nie umiem przepowiadac przyszłosci i nie wiem co inwestor po paru latach zechce zmienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Właśnie - GDZIEŚ. Czyli nie na "hurra", wszędzie, tylko tam gdzie ma to sens. A żeby wiedzieć, gdzie ma to sens, trzeba policzyć. I tyle. No to Asolt "policzyl" koledze. A tak powaznie - nie rozumiesz mechanizmow obnizania Tz dla instalacji z pompa ciepla. U ciebie to jeden grzyb, bo na kotle podniesiesz Tz o 5K i juz. Sprawnosc kotla sie praktycznie nie zmieni. Przy pompach jest inaczej i warto, zebys sobie z tego zdawal sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.04.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) I takie pytanie na koniec zarówno do Ciebie jak i JTKirk. Czy prawdą jest to co wszyscy piszą i głoszą -również wy że największe zużycie jest w I sezonie grzewczym a potem to może być już tylko lepiej.? I po drugie - czy jak zamieszkam to dojdą jeszcze jakieś zyski bytowe czy nie? Bo już zaczynam się gubić. Ja zakładam iż II i kolejne sezony już będą może niewiele ale jednak ciut lepsze, oraz dodatek zysków bytowych pozwoli mi przy utrzymaniu na tym samym poziomie ogrzewania na wzrost temp w pomieszczeniach o około 1 do 2 stopni. A jeśli nie to mam w zapasie jeszcze około 4 godzin II taryfy. 1 rok (od 1.10 - 30.09 następnego roku) - 5027kwh ,62% 2 - 4975kwh, 70% 3 - 4831kwh, 73% 4 - 4291kwh, 80% 5 - 4498 kwh, 81% 6 - 4667kwh, 82% 7 - od 1.10.2016 - 2.04.2017 - 4258kwh, 74% - za cały rok będzie w okolicy 4700-4800 dom był IMHO dobrze wietrzony i wygrzany wcześniej, przed zamieszkaniem utrzymywana temperatura 22,5-23C] zużycie widać jakie jest - ale też wiele można wyczytać z % zużycia w taniej taryfie Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Takie było zyczenie inwestora i tak policzyłem, zawsze pytam jaka temperatura wewnetrzna jest planowana i do niej sie stosuję. Jezeli bedzie potrzebna wyzsza zawsze mozna podniesc Tz. Nie lubie kopac lezacego, wiec tego nie skomentuje. Wracając do obliczen to zawsze sa podane warunki brzegowe jezeli ich nie mam to prostu nie liczę, nie umiem przepowiadac przyszłosci i nie wiem co inwestor po paru latach zechce zmienic. Dlatego wlasnie sens takich obliczen dla domkow jest delikatnie mowiac watpliwy, a jak widac po przykladzie plusfoto, dla pomp ciepla wresz SZKODLIWY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 12.04.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Asolt Nikt do Ciebie pretensji (oprócz Pyxisa, (ale on nie jest stroną), nie ma. Policzyłeś to wg oczekiwań klienta.Z lektury forum wynika, że większość użytkowników podłogówki weryfikuje swoje oczekiwania co do komfortu cieplnego. Z deklarowanych 20-21 robi się z reguły 22-23.Sam zaliczam się do tej grupy.Nie mówię o kablarzach i innych odmianach COP=1, bo u nich z reguły - choć oczywiście nie zawsze, komfort cieplny jest jakby inaczej definiowany. I oczywiście dla komfortu ostatnio modne stało się instalowanie powietrznych PC. Życie weryfikuje oczekiwania, choć ja osobiście uważam, że ozsądne zwiększenie Tz, nie będzie się wiązać z radykalnym zwiększeniem kosztów.Walkę za wszelką cenę o każdą kWh - najlepiej w II taryfie lub bicie rekordów w minimalizacji zużycia energii, uważam za nonsens. Pozdrawiam Pratchawiec - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts