asolt 12.04.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Asolt Nikt do Ciebie pretensji (oprócz Pyxisa, (ale on nie jest stroną), nie ma. Policzyłeś to wg oczekiwań klienta. Z lektury forum wynika, że większość użytkowników podłogówki weryfikuje swoje oczekiwania co do komfortu cieplnego. Z deklarowanych 20-21 robi się z reguły 22-23. Sam zaliczam się do tej grupy. Nie mówię o kablarzach i innych odmianach COP=1, bo u nich z reguły - choć oczywiście nie zawsze, komfort cieplny jest jakby inaczej definiowany. I oczywiście dla komfortu ostatnio modne stało się instalowanie powietrznych PC. Życie weryfikuje oczekiwania, choć ja osobiście uważam, że ozsądne zwiększenie Tz, nie będzie się wiązać z radykalnym zwiększeniem kosztów. Walkę za wszelką cenę o każdą kWh - najlepiej w II taryfie lub bicie rekordów w minimalizacji zużycia energii, uważam za nonsens. Pozdrawiam Pratchawiec - Podniesienie temp. wewn. o 1 oC to wzrost zapotrzebowania na ciepło ok 6-7 % czyli dla 2 oC to bedzie ok 13-14%. Nie są to wartosci az tak wielkie zeby nie spac po nocach z tego powodu. Masz rację ze skoro inwestor nie ma pretensji, to problemu nie ma. Problem ma za to Pyxis, tyle tylko ze z własnym sobą a dokladniej to ze swoją psycho. To mozna leczyc ale pewnosci wyzdrowienia niestety nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Walkę za wszelką cenę o każdą kWh Tylko o to chodzi, ze to za "wszelka cene" oznacza w praktyce (odejmujac koszty "projektu") raptem moze kilka stowek na materialy. Jak na "wszelka cene" nie wydaje mi sie to straszna inwestycja i jakims nonsensem, tym bardziej, ze na rachunkach na pewno ta kase odzyskamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.04.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Nie lubie kopac lezacego, wiec tego nie skomentuje. Dlatego wlasnie sens takich obliczen dla domkow jest delikatnie mowiac watpliwy, a jak widac po przykladzie plusfoto, dla pomp ciepla wresz SZKODLIWY. Plusfoto jest zadowolony, ty twierdzisz ze nie, wiesz co zawiera moj projekt i ile kosztuje lepiej niz ja. Uwazasz ze twoje zdanie to prawda i tylko prawda, jezeli poprawisz tym sobie sampoczucie to ok. Dalsza dyskusja jest zbyteczna bo o czym z megalomanem mozna "polemizowac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) No to Asolt "policzyl" koledze. A tak powaznie - nie rozumiesz mechanizmow obnizania Tz dla instalacji z pompa ciepla. U ciebie to jeden grzyb, bo na kotle podniesiesz Tz o 5K i juz. Sprawnosc kotla sie praktycznie nie zmieni. Przy pompach jest inaczej i warto, zebys sobie z tego zdawal sprawe. Mechanizmem obniżania Tz nie jest dodawanie rur w tych pomieszczeniach, w których i tak musza być potem przykręcone . Ja też za jedem z priorytetów postawiłem sobie niską Tz. Okazało się, ze wyznacza mi ją łazienka z rozstawem co 10cm i drabinką. W pozostałych pomieszczeniach Z NADDATKIEM wystarczył rozstaw 15 i 20cm. Gdybym tam także zrobił co 10cm to Tz by nie drgnęła... W praktyce TYLKO pętla w łazience jest otwarta na 100%, pozostałe na 70-80% czyli praktyka potwierdza moje obliczenia Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Masz rację ze skoro inwestor nie ma pretensji, to problemu nie ma. Ooo, coz za frywolne "indywidualne" podejscie do klienta! Zreszta klienta, ktory jeszcze nie mieszka w domu z ta "zaprojektowana" instalacja. Problem ma za to Pyxis, tyle tylko ze z własnym sobą a dokladniej to ze swoją psycho. To mozna leczyc ale pewnosci wyzdrowienia niestety nie ma. No tak, jak ktos sie z Twoja rzekoma zajebistoscia w kwestii proejktu podlogowki nie zgadza i chyba jasno pokazuje dlaczego, to musi byc umyslowo chory. To taki koronny argument? To Ty tez pomysl o jakiejs terapii za wczasu, bo za rok czy dwa plusfoto Cie moze choojami obrzuci, chociaz moze byc mu glupio, bo przeciez sam w Ciebie "wdepnal". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 W praktyce TYLKO pętla w łazience jest otwarta na 100%, pozostałe na 70-80% czyli praktyka potwierdza moje obliczenia Czyli jaka jest u Ciebie Tz przy -5*C na zewnatrz i przy jakiej temp. w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.04.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Mechanizmem obniżania Tz nie jest dodawanie rur w tych pomieszczeniach, w których i tak musza być potem przykręcone . Ja też za jedem z priorytetów postawiłem sobie niską Tz. Okazało się, ze wyznacza mi ją łazienka z rozstawem co 10cm i drabinką. W pozostałych pomieszczeniach Z NADDATKIEM wystarczył rozstaw 15 i 20cm. Gdybym tam także zrobił co 10cm to Tz by nie drgnęła... W praktyce TYLKO pętla w łazience są otwarte na 100%, pozostałe na 70-80% czyli praktyka potwierdza moje obliczenia Nie ma sensu tego dalej tłumaczyc, Pyxis wie ze tak jest w istocie, celem kontynuacji tej dyskusji jest po prostu zaszkodzenie mi deprecjacja mojej pracy. Nie wiem z czego to wynika, czy ze zlosliwosci, zawisci czy tez z innych powodów, moze zwykle trollowanie go cieszy, niektórych to nakreca. Wątek sie mocno rozrósł, Pyxis nic nowego i modrego nie napisał, przy okazji dał zatrudnienie modowi, w miedzyczasie z płaczem go błagał aby nie wycinac jego watpliwych madrosci. Cóz taka specyfika tego forum, jedni są posyłani na wieczne wakacji inni tylko czekają aby zajac ich miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Nie ma sensu tego dalej tłumaczyc, Pyxis wie ze tak jest w istocie, celem kontynuacji tej dyskusji jest po prostu zaszkodzenie mi deprecjacja mojej pracy. Nie wiem z czego to wynika, czy ze zlosliwosci, zawisci czy tez z innych powodów, moze zwykle trollowanie go cieszy, niektórych to nakreca. Wątek sie mocno rozrósł, Pyxis nic nowego i modrego nie napisał, przy okazji dał zatrudnienie modowi, w miedzyczasie z płaczem go błagał aby nie wycinac jego watpliwych madrosci. Cóz taka specyfika tego forum, jedni są posyłani na wieczne wakacji inni tylko czekają aby zajac ich miejsce. Ty chyba jednak zyjesz w innym Siwecie Asolt. Pisales wczoraj, ze moje posty napedzaja Ci klientow, a na pewno Ci nie szkodza. Zmienilo sie cos od wczoraj? Co ja moge nowego napisac oprocz tego, co kazdy znajacy fizyke dobrze wie. Szkoda tylko, ze Ty tego nie wiesz. Ale skoro plusfoto jest zadowolony.... Ja mam do Ciebie tylko jeden postulat. Jak bedziesz liczyl podlogowke dla pompiarza, to policz mu jak tak, jak by chcial miec w domu 26*C a nie 20. Tylko tyle. Nie wazne, ze nie rozumiesz dlaczego, ale tak zrob. OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Czyli jaka jest u Ciebie Tz przy -5*C na zewnatrz i przy jakiej temp. w domu? Grubo poniżej 30 stopni zapewne. Z uwagi na to, że chcę, aby kocioł grzał tuż przed naszą pobudką, powrotem z pracy i wieczornym prysznicem, wyznaczyłem mu okna czasowe, w których ma się uruchamiać. Przy -5C grzeje około 7-8h dziennie z temperaturą 33C Można powiedzieć, że jest to odpowiednik grzania akumulacyjnego pompą. W domu mam ustawione na 21.8C w strefie dzienniej, i wyregulowane na 23-23.5 w łazience i 21 w sypialni. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.04.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 To Ty tez pomysl o jakiejs terapii za wczasu, bo za rok czy dwa plusfoto Cie moze choojami obrzuci, chociaz moze byc mu glupio, bo przeciez sam w Ciebie "wdepnal". Jeszcze nikt mnie obrzucił takimi okresleniami, do których to okreslen jak widze masz zamilowanie i tylko grozba banu ogranicza ciebie w poprawnej pisowni tych wulgaryzmów, mozna i tak. Jezeli chodzi o plusfoto to znasz przyszłosc i potrafisz przwidziec jego zachowanie. Mozesz byc pewny ze on i inni na pewno by napisali jezeli jezeli by mieli powody do (to wpisz sam stosowne okreslenie) do mnie. Z tymi pretensjami jestes sam na placu boju, pomimo ze nic dla ciebie nigdy nie wykonywałem, nigdy nie widziałes wyników mojej pracy a do powiedzenia i to czasem chamskiego masz najwiecej. Uwazasz ze to normalne, czy hejt to twoje drugie imie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.04.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Pisales wczoraj, ze moje posty napedzaja Ci klientow, a na pewno Ci nie szkodza. Zmienilo sie cos od wczoraj? Co ja moge nowego napisac oprocz tego, co kazdy znajacy fizyke dobrze wie. Szkoda tylko, ze Ty tego nie wiesz. Ale skoro plusfoto jest zadowolony.... Ja mam do Ciebie tylko jeden postulat. Jak bedziesz liczyl podlogowke dla pompiarza, to policz mu jak tak, jak by chcial miec w domu 26*C a nie 20. Tylko tyle. Nie wazne, ze nie rozumiesz dlaczego, ale tak zrob. OK? Bo tak jest, nie szkodzisz mi pod wzgledem ilosci klientów i pod zadnym innym, a swoje postulaty zachowaj dla siebie i skorzystaj z nich. Tyle tylko ze ty nic nie liczysz, ty wszystko wiesz bez liczenia, moze jakas awersja do jakichkolwiek obliczen? tylko dlaczego sie tym tak publicznie obnosic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 12.04.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Ktoś tu na forum podawał swoje obserwacje;przyrost Tz o 1*przynosił przyrost temp. wewn. o 0,3.Z grubsza dostrzegam taką zależność w moim domu. Wniosek, a bardziej domniemanie, bo obserwacji zbyt mało;Jak plusfoto podniesie u siebie Tz z 27 na 33 może osiągnąć temp. komfortu ok.22* zamiast 20-u.COP mu wtedy przybierze rozmiary normalne, a i zużycie nieco podskoczy.Zacznie normalnie grzać CWU. I będzie jak u wszystkich. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.04.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Pyxis krzywa jest tak wysoko podniesiona tylko i wyłącznie z tego powodu iż grzeję wyłącznie w II taryfie i to nawet nie w pełnym wymiarze godzin. Luty około 6 godzin na dobę a marzec około 4 co i tak daje mi przyzwoitą temp w domu nie spadającą poniżej 20 stopni. Gdybym chciał wykorzystać w pełni drugą taryfę to obawiam się że przy tej krzywej w domu miał bym piekło. Obstawiam że spokojnie mógłbym ją obniżyć o 4 stopnie w całym zakresie jak nie więcej a temperatura wtedy w domu nawet nie drgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.04.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Mało tego to już widzę że obliczenia są lekko przeszacowane (zresztą Asolt o tym wspomina często) bo z obliczeń wynika że aby utrzymać tem. 18 stopni w domu w marcu przy średniej temp na zew. 4 stopnie powinienem wpompować do domu 36kW/ doba czyli grzać 4 godziny z mocą 9 a ja mam w domu 20 stopni. Dla 22 w domu teoretycznie pompa powinna chodzić 7 godzin a obstawiam że 5,5 to bedzie max Więc nie obawiam się że mi mocy braknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Przy -5C grzeje około 7-8h dziennie z temperaturą 33C No to sam widzisz, ze ta walka o jak nijnizsza Tz wyszla Ci tak srednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Mało tego to już widzę że obliczenia są lekko przeszacowane (zresztą Asolt o tym wspomina często) bo z obliczeń wynika że aby utrzymać tem. 18 stopni w domu. No tak, na 18*C w domu wiosna, to masz "lekko przeszacowane". Zgadzam sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.04.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Jeszcze nikt mnie obrzucił takimi okresleniami,.... Tzn jakimi? Konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 12.04.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 No to sam widzisz, ze ta walka o jak nijnizsza Tz wyszla Ci tak srednio Czy ty przy -5 zasilasz swoją instalację np 28*? Jeśli tak to mistyfikacje Hipki z Twoim termometrem miały jakieś podstawy merytoryczne. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.04.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 No tak, na 18*C w domu wiosna, to masz "lekko przeszacowane". Zgadzam sie. u mnie pierwszy sezon (wylewki ponad pół roku przed rozpoczęciem tego sezonu, po drodze jeszcze mocne wygrzewanie i wentylowanie) łyknął około 3400 kWh. Dom pusty, temperatura wewnętrzna około 16-17°C. Drugi sezon - dom zamieszkały, temperatura 22°C, zużycie 2863 kWh. tak więc zużycie może spaść po zamieszkaniu pomimo wzrostu temperatury wewnętrznej, szczególnie we współcześnie budowanych domach z coraz lepszą izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.04.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Tzn jakimi? Konkretnie. Krótka pamiec czy cos innego? "moze choojami obrzuci" Nie uzywasz zbyt wykwintnego słownictwa i przenosisz to innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts