Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozstaw rur ogrzewanie podłogowego a COP ?

kaszpir007

Recommended Posts

Imrahil

Ty masz ekstremalną izolację.

Nie mieścisz się w kręgu użytkowników typowych, a o takich tu deliberujemy.

Można zbudować i eksploatować dom nawet 1-litrowy.

Czy to będzie komfortowe?

Był tu kiedyś na forum j-j, jeśli dobrze pamięta nick.

Docieplał klimat świeczką, bo jakoś mało przytulnie było, choć temp. wewn. była niby OK.

Pozdrawiam

Pratchawiec

• Odpowiedzi 731
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak, na 18*C w domu wiosna, to masz "lekko przeszacowane". Zgadzam sie. :D
Ale w czym rzecz? w cytacie umknęło ci wyrażenie "w marcu" oraz że "powinno być 18 a było 20". Rozumiem że ty w kwietniu nic nie grzejesz i masz 22. W marcu też nie grzałeś czy jednak trochę pompa chodziła ? bo o ten miesiąc chyba chodzi. marzec

Edytowane przez plusfoto

No to sam widzisz, ze ta walka o jak nijnizsza Tz wyszla Ci tak srednio

Dodanie kilkuset metrów w sypialniach , kuchni, salonie ie by w tym względzie nie poprawiło....

:) To musisz sobie w końcu przyswoić...,

Mógłbym popracować nad łazienką, dajac tam co 7cm ale w moim przypadku to bez sensu...

Gdybym grzał pompą akumulacyjnie, mając do dyspozycji 12h to miałbym Tz w granicach 30C.

Masz mniej ?

Edytowane przez fotohobby

u mnie pierwszy sezon (wylewki ponad pół roku przed rozpoczęciem tego sezonu, po drodze jeszcze mocne wygrzewanie i wentylowanie) łyknął około 3400 kWh. Dom pusty, temperatura wewnętrzna około 16-17°C. Drugi sezon - dom zamieszkały, temperatura 22°C, zużycie 2863 kWh. tak więc zużycie może spaść po zamieszkaniu pomimo wzrostu temperatury wewnętrznej, szczególnie we współcześnie budowanych domach z coraz lepszą izolacją.

W mnie w 3cim sezonie mieszkania zuzycie wzroslo. Wiec?

Dodanie kilkuset metrów w sypialniach , kuchni, salonie ie by w tym względzie nie poprawiło....

Gdybym grzał pompą akumulacyjnie, mając do dyspozycji 12h to miałbym Tz w granicach 30C.

Masz mniej ?

Zawsze by poprawilo. Do tego juz doszlismy. Praw fizyki nie zmienisz.

Spojrzalem na swoje zapisy z nocy z 1 na 2 marca tego roku (to tak jeszcze dla kolegi plusfoto tez info) .

Po 3h grzania (1:03 w nocy) Tz/Tp = 31,5/25,9*C. Na wyskalowanych termometrach na rurach tuz za pompa ciepla. Przewymiarowana pompa w slabo docieplonym domu z WG i 22,5*C wewnatrz.

Wiesz co by bylo, jak mial bym rurki "wg projektu"? :)

Krótka pamiec czy cos innego?

"moze choojami obrzuci"

Nie uzywasz zbyt wykwintnego słownictwa i przenosisz to innych.

No bo moze Cie obrzucic. Jest taka mozliwosc?

Czy myslales, ze bedzie mowil do zonki: "Oj niedobry Asolt, niedobry", albo "Po siusuka byl nam ten projekt?". Ja mysle, ze uzyje mocniejszych slow.

Strasznie sie pogubiłes....

Raz potwierdzasz, że dołożenie rur w sypialniach, gdzie nawet przy 20cm jest przykręcony przepływ nie wpłynęłoby na Tz, która wyznacza obciążenie łazienki, a teraz piszesz, że ten zabieg poprawiłby sytuację.

To jakaś zabawa w trolling ?

A wzioles pod uwage, ze pewnych rzeczy po prostu nie rozumiesz? Czy potrafisz sobie wyobrazic, ze zwiekszajac pow. wymiany grzejnika (dokladajac rury w podloge) taki grzejnik ma wieksza moc przy niezmiennej Tz. Jesli wszedzie w jednakowym stopniu dolozysz rury, to bedziesz mogl obnizyc Tz, zeby zredukowac moc do identycznej jak dla mniejszej ilosci rury. Nie ma tu znaczenia, czy masz skrecone na 80, 50, czy 30%.(Zeby byc precyzyjnym - nic sie nie zmieni tylko w jednym jedynym przypadku - gdy obecna Tp jest dokladnie rowna temperatorze wylewki).

Mam wrazenie, ze to Ty sie bawisz w trolla, bo jakos trudno mi uwierzyc, ze nie jestes w stanie pojac prostej rzeczy. Chyba, zejednak zle Cie wczesniej ocenilem.

Edytowane przez Pyxis
Poprawka Pratchawca

A wzioles pod uwage, ze pewnych rzeczy po prostu nie rozumiesz? Czy potrafisz sobie wyobrazic, ze zwiekszajac pow. wymiany grzejnika (dokladajac rury w podloge) taki grzejnik ma wieksza moc przy niezmiennej dT. Jesli wszedzie w jednakowym stopniu dolozysz rury, to bedziesz mogl obnizyc Tz,.

Ale ja nie piszę, że WSZĘDZIE mam dokładać rury, no ileż można Ci kłaść do głowy??

Mam łązienkę policzoną i zrobioną dla danej TZ i mam tam rozstaw 10cm+drabinkę.

I to mi daje akceptowalną dla mnie Tz.

Dla tej akceptowalnej Tz wychodzi mi,że w sypialni mogę mieć rozstaw 30cm, żeby ją ogrzać do 21C.

Dla świętego spokoju daję co 25cm.

Tz się nie zmienia.

Są tacy "fachoffcy" co twierdzą, że jak dam w tej sypialni również co 10cm to mi Tz spadnie.

Ale nie spadnie, nie może, bo nie dogrzałbym łazienki.

Rozumiesz już ?

Dlatego jeśłi będą okłądnie takie same domy, w jednym instalacja policzona i ułożona na 10, 15, 20cm i drugi, gdzie jest wszędzie 10cm i będą miały DOKŁADNIE taką samą Tz, bo będzie w nich jedno pomieszczenie (nejpewniej tam, tam, gdzie będzie po 10cm), które będzie wyznaczać minimalną Tz.

Natomiast inwestor w pierwszym domu zaoszczędzii - xx metrów rury, mniejsze rozdzielacze, mniejsza szafka. A koszty eksploatacji te same.

Edytowane przez fotohobby

Spojrzalem na swoje zapisy z nocy z 1 na 2 marca tego roku (to tak jeszcze dla kolegi plusfoto tez info) .

Po 3h grzania (1:03 w nocy) Tz/Tp = 31,5/25,9*C. Na wyskalowanych termometrach na rurach tuz za pompa ciepla. Przewymiarowana pompa w slabo docieplonym domu z WG i 22,5*C wewnatrz.

Wiesz co by bylo, jak mial bym rurki "wg projektu"? :)

No to wcale nie tak różowo. Tej nocy najniższa zanotowana to +3 stopnie, czyli w okolicach twojego DZ. U mnie wtedy pewnie było podobnie 31 - 32, a pompa pracowała między 23.45 a 03.00 i wystarczyło.

Edytowane przez plusfoto

A wzioles pod uwage, ze pewnych rzeczy po prostu nie rozumiesz? Czy potrafisz sobie wyobrazic, ze zwiekszajac pow. wymiany grzejnika (dokladajac rury w podloge) taki grzejnik ma wieksza moc przy niezmiennej dT. Jesli wszedzie w jednakowym stopniu dolozysz rury, to bedziesz mogl obnizyc Tz, zeby zredukowac moc do identycznej jak dla mniejszej ilosci rury. Nie ma tu znaczenia, czy masz skrecone na 80, 50, czy 30%.(Zeby byc precyzyjnym - nic sie nie zmieni tylko w jednym jedynym przypadku - gdy obecna Tp jest dokladnie rowna temperatorze wylewki).

Mam wrazenie, ze to Ty sie bawisz w trolla, bo jakos trudno mi uwierzyc, ze nie jestes w stanie pojac prostej rzeczy. Chyba, zejednak zle Cie wczesniej ocenilem.

Chyba jesteś w błędzie.

Taki grzejnik przy niezmienionej dT będzie miał taką samą, moc.

Na pewno natomiast zwiększy mu się sprawność oddawania energii, co może być korzystne wyłącznie przypadku, gdy zależ Ci na czasie.

W przypadku Twojej instalacji, gdzie dysponujesz przewymiarowanym źródłem ciepła w - w dodatku ON OFF, to może mieć sens.

W przypadku prawidłowo policzonej podłogówki i prawidłowo dobranej PC, a zwłaszcza inwertera, nie ma.

Analogicznie jak z wężownicą w zbiorniku CWU.

Pozdrawiam

Pratchawiec

No to wcale nie tak różowo. Tej nocy najniższa zanotowana to +3 stopnie, czyli w okolicach twojego DZ. U mnie wtedy pewnie było podobnie 31 - 32, a pompa pracowała między 23.45 a 03.00 i wystarczyło.

No i prawidłowo

Przez te ok. 3 godz napompowała ok. 25 kWh ciepła.

Przy niewielkich stratach Twojego domu to wystarczyło dla utrzymania w nim docelowej temperatury.

Nie spojrzałeś zapewne wówczas na liczniki.

COP nie wynosił wówczas 6>.

Bliżej, jak sądzę 4.

Pozdrawiam

Pratchawiec

To ja mam takie pytanie odnosnie rozstawu rur.

Pierwotnie mial byc ekogroszek. Pozniej gaz ale bedzie pompa ciepla.

Projekt podlogowki zrobilem u kolegi Asolta.

Temperatury w pokojach dzieciecych dalem 20stopni. ( nie wiem czy dobrze)

Przyklad jednego pokoju.

Projekt zaklada rozstaw 20cm.

Moc 417W.

Pow 13.8m2.

Tz 35st.

dT=6K

Tpodlogi 23stopnie

I teraz pytanie. Jezeli te 20stopni w pomieszczeniu bedzie za niska temperatura to zwiekszajac przeplyw podniesie sie temperatura?

Ile maksymalnie moge taki przeplyw zwiekszyc przy Tz 35stopni.

Czy moze zmniejszyc rozstaw zeby zmniejszyc Tz??

Jestem na etapie rozkladania rur

Krakus84

Podłogówka była wymiarowana na ogrzewanie ekogrochem, jak sądzę po dT=6

Przy PC to z reguły powinno być 5*.

Różnica 20 %

Dodając do tego zmianę temp. docelowej z 20 na 22 (10 %) razem wychodzi ok. 30 %.

W mojej przybliżonej ocenie 15 cm nie będzie błędem a z pewnością zapewni docelową temperaturę, bez grzebania w ustawieniach PC

Pozdrawiam

Pratchawiec

Krakus84

Podłogówka była wymiarowana na ogrzewanie ekogrochem, jak sądzę po dT=6

Przy PC to z reguły powinno być 5*.

Różnica 20 %

Dodając do tego zmianę temp. docelowej z 20 na 22 (10 %) razem wychodzi ok. 30 %.

W mojej przybliżonej ocenie 15 cm nie będzie błędem a z pewnością zapewni docelową temperaturę, bez grzebania w ustawieniach PC

Pozdrawiam

Pratchawiec

Jezeli chodzi o dT to w drugim pomieszczeniu jest dT5

Temperatura otoczenia ta sama rozstaw tez.

Tz35

dT5

Tpodlogi 23.1

Pow16.1m2

Albo zageszczasz wszedzie, albo nigdzie. Napisalem Ci w jednym z pierwszych postow, ale nie dociera.

Pyxis

Pomyliłeś kategorie

Mocą, choćby największą nie ogrzejesz domu, ani niczego innego.

Niezbędna jest temperatura - czyli energia i jej przepływ.

Cóż z tego, że będziesz mógł na podłogówkę puścić Tz 22 i dT 5?

Będziesz miał podłogę co najwyżej 22* i to wtedy gdy dT zbliży się do zera.

W przypadku odbioru tego ciepła, będzie Ci po prostu zimno i podwyższysz Tz.

Redukując do absurdu; dążysz w kierunku energetycznego perpetuum mobile.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec
dopisek