Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozstaw rur ogrzewanie podłogowego a COP ?

kaszpir007

Recommended Posts

Mam 2 łazienki wewnątrz chałupy, tzn. nie mają okien. Nie mierzyłem ile w nich jest, ale nikt się nie skarżył że chłodno,

a mam zmarzluchy w domu. Nie było jakoś czasu latać z termometrem i się zastanawiać nad temperaturą.

Póki co wszystkie rotametry (21 pętli) mam odkręcone na pełen przelot, nie bawiłem się jeszcze w regulacje.

Pomysł z wymiennikiem ciepła chyba dobry, ale pytanie czy opłacalny. Wymiennik i orurowanie swoje kosztuje,

być może zużycie energii na elektryczną drabinkę przez x lat nie osiągnie kosztów takiego wynalazku :>

• Odpowiedzi 731
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pyxis jeszcze raz zapytam - co mi da zagęszczenie rurek w pomieszczeniach gdzie mam rozstaw 30 cm n.p. do 10 skoro w łazience już nic nie mogę zrobić bo zagęszczenie jest maksymalne i aby mieć tam wymaganą temp muszę zasilać podłogówkę 35 stopniami.? Zmniejszenie Tz przecież nie wchodzi w rachubę bo łazienka będzie niedogrzana. Tylko proszę nie pisz żebym kupił sobie farelkę albo inny wynalazek.:)

Pomysł z wymiennikiem ciepła chyba dobry, ale pytanie czy opłacalny. Wymiennik i orurowanie swoje kosztuje,

być może zużycie energii na elektryczną drabinkę przez x lat nie osiągnie kosztów takiego wynalazku :>

Zwłaszcza, że można oszacować mniej więcej kiedy ma być cieplej w łazience i kiedy ktoś może chcieć suszyć ręczniki ;) Ot chociażby rano 7:00-9:00 no i wieczorem np 19:00 - 22:00. Zwykła czasówka schowana w rozdzielni + kawałek osobnego przewodu dla gniazda drabinki.

Tylko coś mi się wydaje, że koszt czystego prądu i tak da o sobie znać po kieszeni nawet w tak niewielkiej ilości.

Kurde, z drugiej strony, ja dobrze to rozumiem, że taki grzejnik ma max 90W? :o

http://thomson24.pl/product-pol-109-Grzejnik-elektryczny-Napoli-475x540-elektryczny-suchy-suszarka-lazienkowa.html

Dobra, tu jest kilka mocniejszych nawet do 1,2kW http://www.grzejniki-sklep.com/produkt/grzejnik-lazienkowy-elektryczny-standard,590.html

Jak policzyć moc dodatkowego grzejnika jeżeli mamy np OZC 40kw/m/rok i wiemy, ze chcemy dogrzać łazienkę z 21 (bo tyle zapewni podłogówka o mocy kilkuset W) do temperatury 24'C (dT = 3'C) i powierzchni dla obliczeń 10mkw? Da się to prosto policzyć?

Pozdrawiam

Karol

NIE!

Znowu zwracam Ci uwagę, że nie rozumiesz o czym piszesz.

Ze raz znalazles, ze pomylilem sie piszac dT zamiast Tz, raczej nie uprawnia Cie do wyciagania takich daleko idacych wnioskow. :)

Sytuacja jest taka: Masz pompe ciepla z jakas obiegowka o jakiejs mocy i 10 petli podlogowki "z projektu". Dokladasz w podloge kolejne 5 petliukladzasz rurki niego gesciej.

Co sie dzieje: Sumaryczny opor hydrauliczny instalacji maleje, zwieksza sie przeplyw, rosnie tez powierzchnia wymiany (moc) GZ a wiec mozemy do dostarczenia tej samej ilosci energii obnizyc Tz w stosunku do opcji z mniejsza iloscia petli (przy pompie on/off tempera skraplania sama sie obnizy, jesli nawet nie bedziemy chcieli).

Z czyms sie nie zgadzasz?

Proszę o cytat o osiągnietym "absolutnym minimum", bo trochę się zagalopowałeś....

Przynajmniej kilka razy pisales, ze u Ciebie zageszczenie nic nieda i nie ma to sensu. Jak mam rozumiec wypowiedz w tym sensie?

Oczywiście, że jak zagęścimy wszędzie, toTz spadnie, ...

Dziekuje, takiej odpowiedzi oczekiwalem. Lakonicznej.

....sęk w tym, że wystarczy sprawdzić, czy koniecznie trzeba zagęszczać wszędzie, bo może się okazać, że wystarczy to zrobić w cześci pomieszczeń, a pozostałe mają jeszcze taki zapas, ze to, czy tam zagęscimy, czy nie, nie wpłynie na na poziom otrzymanej Tz.

U mnie to np pokoj komputerowy, pomieszczenie techniczne i sypialnia nawet przy zmianie w łaziwnce na 7cm i obniżeniu tym samym Tz nadal byłyby prawidłowo ogrzane.

Jest to mozliwe, ale czy to aby nie swiadczy o wadliwym projekcie podlogowki? Jakim cudem maja tak ogromny zapas mocy, skoro byly "liczone"?

Strasznie sie zamotales. :)

Pyxis

Popatrz jeszcze na temperaturę powrotu. Zapomniałeś o dT, która też się zmniejsza.

Energii w dalszym ciągu dostarczasz tyle samo, chyba że na kotle, czy wymienniku podniesiesz temp. zasilania

Zmniejsza się, wobec niższych oporów co najwyżej niezbędna moc pompy obiegowej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Przynajmniej kilka razy pisales, ze u Ciebie zageszczenie nic nieda i nie ma to sensu. Jak mam rozumiec wypowiedz w tym sensie?

Dziekuje, takiej odpowiedzi oczekiwalem. Lakonicznej.

Jest to mozliwe, ale czy to aby nie swiadczy o wadliwym projekcie podlogowki? Jakim cudem maja tak ogromny zapas mocy, skoro byly "liczone"?

Strasznie sie zamotales. :)

Cytat, czlowieko, wiesz co to znaczy cytat ? Moje słowa przytoczone pomiędzy takimi znakami: " "

Dawaj cytat i wtedy zobaczymy, jak wygląda Twoja umiejętność rozumienia tekstu pisanego....

Bo wygląda to beznadziejnie...

Wiesz, dlaczego sypialnia, kuchnia pokuj komputetowy mają taki zapas ?

Bo rozstaw wychodził 30-35cm, a uznałem, że to mogłoby spowodować powstanie stref cieplejszych i chłodniejszych, slowem dyskomfort przy stąpaniu bosą nogą (a tak preferujeny).

Proste ?

Ja mam do Was pytanie :D Glownie do Pyxisa.

Jaka bedzie roznica w COPIE dla 2 przypadkow:

Powierzchnia zalozmy 50m2, temp ogrzewania 20stopni

1. Przypadek: 200m rury przeplyw 100%

2. Przypadek 400m rury przeplyw skrecony na 50%

Pytanie nr 2:

Robie podlogowke z rozstawem co 10cm, ale w kilku pomieszczeniach mam 24stopnie zamiast planowanych 20.

Co robie? Skrecam przeplyw o 50%, co mi daje zageszczenie skoro i tak musze skrecic przeplyw?

Odnosnie wypowiedzi fotohobby do ktorej sie przyczepiles i zaznaczyles na czerwono. Przeciez fotohobby napisal logiczna rzecz ktorej nie zrozumiales.

Gdyby WSZEDZIE zmniejszyl rozstaw TZ by spadlo, ale jak ma zmniejszyc wszedzie skoro w lazience bardziej sie juz nie da?

Fotohobby gratuluje cierpliwosci pisac 6x to samo :D

1) Temperaturą zasilania podłogówki wyznacza nie rozstaw rurek, a straty budynku i zdolność akumulacji energii w przypadku zasilania nieciągłego ( I, II taryfy).

2) Rozstaw rurek może mieć wpływ na Tz wyłącznie w sytuacji, gdy jest za mały w stosunku do zapotrzebowania budynku na energię niezbędną do wyrównania jego strat cieplnych.

Wnioski;

a) Trzeba liczyć lub precyzyjnie szacować, czytaj - jednak liczyć,

b) Nie liczyć, licząc się z wyrzucaniem pieniędzy w błoto lub dofinansowaniem instalatorów typu CNC.

c) rozważyć czy pkt b) nie będzie korzystniejszy od pkt a) (dotychczas myślałem, że to 3 stówki).

Pozdrawiam

Pratchawiec

1) Temperaturą zasilania podłogówki wyznacza nie rozstaw rurek, a straty budynku i zdolność akumulacji energii w przypadku zasilania nieciągłego ( I, II taryfy).

2) Rozstaw rurek może mieć wpływ na Tz wyłącznie w sytuacji, gdy jest za mały w stosunku do zapotrzebowania budynku na energię niezbędną do wyrównania jego strat cieplnych.

Wnioski;

a) Trzeba liczyć lub precyzyjnie szacować, czytaj - jednak liczyć,

b) Nie liczyć, licząc się z wyrzucaniem pieniędzy w błoto lub dofinansowaniem instalatorów typu CNC.

c) rozważyć czy pkt b) nie będzie korzystniejszy od pkt a) (dotychczas myślałem, że to 3 stówki).

Pozdrawiam

Pratchawiec

Jeszcze moze byc pubkt d jak u mnie :p

d) wziac Asolta jako wykonawce i miec projekt w cenie :)

Pyxis

Popatrz jeszcze na temperaturę powrotu. Zapomniałeś o dT, która też się zmniejsza.

Energii w dalszym ciągu dostarczasz tyle samo, chyba że na kotle, czy wymienniku podniesiesz temp. zasilania

Zmniejsza się, wobec niższych oporów co najwyżej niezbędna moc pompy obiegowej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Kochany Paratchawcu - mysl jak pompiarz! W ferworze dyskusji zgubiles watek.

My nie walczymy o to, zeby w podloge dostarczyc wiecej energii, ale zeby ja pozyskac z WIEKSZA SPRAWNOSCIA. Chyba przyznasz, ze jesli spadnie Tz, to sprawnosc pompy ciepla wzrosnie. I to wcale nie tak sladowo: :)

http://szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg

Cytat, czlowieko, wiesz co to znaczy cytat ? Moje słowa przytoczone pomiędzy takimi znakami: " "

Dawaj cytat i wtedy zobaczymy, jak wygląda Twoja umiejętność rozumienia tekstu pisanego....

Bo wygląda to beznadziejnie...

Prosze:

Jeśli w sypialni mam rozstaw co 20cm i skręcony przepływ na 66%, to jaki w tym sens dawać co 10cm i skręcać przepływ na 50%, czy jeszcze mniej ?

W mrozy nada będę potrzebował Tz=33C, żeby ogrzać łazienkę do 23C

Wiesz, dlaczego sypialnia, kuchnia pokuj komputetowy mają taki zapas ?

Bo rozstaw wychodził 30-35cm, a uznałem, że to mogłoby spowodować powstanie stref cieplejszych i chłodniejszych, slowem dyskomfort przy stąpaniu bosą nogą (a tak preferujeny).

Proste ?

I tak zrobiles inaczej niz w projekcie. Tak jak uwazales, ze bedzie dobrze.

Taki projekt, ktory finalnie i tak olewamy, to o kant doopy rozbic. IMHO

Ja mam do Was pytanie :D Glownie do Pyxisa.

Jaka bedzie roznica w COPIE dla 2 przypadkow:

Powierzchnia zalozmy 50m2, temp ogrzewania 20stopni

1. Przypadek: 200m rury przeplyw 100%

2. Przypadek 400m rury przeplyw skrecony na 50%

Pytanie nr 2:

Robie podlogowke z rozstawem co 10cm, ale w kilku pomieszczeniach mam 24stopnie zamiast planowanych 20.

Co robie? Skrecam przeplyw o 50%, co mi daje zageszczenie skoro i tak musze skrecic przeplyw?

1) Twoje pytanie nie bardzo ma sens. Jak dolozysz rury (dolozysz kolejne petle do podlogowki), to sumaryczny przeplyw wzrosnie, ale przez pojedyncza petle raczej zmaleje. Jak ustawisz nizsza Tz, to nic nie bedziesz musial zmieniac, bo to zmniejszenie Tz zrownowazy wieksza pow. wymiany.

2) Jakim cudem masz takie rozstrzelenie temperatur? Nie planujesz szyb w oknach? NIE BEDZIE TAKIEJ SYTUACJI w normalnej chalupie. To bardzo nietrafnie dobrany przyklad. Regulacja przeplywu na rozdzielaczach jest sladowa, bo przy duzej ilosci petli tam nie leci 4l/min ale blizej 1,5l/min.

Odnosnie wypowiedzi fotohobby do ktorej sie przyczepiles i zaznaczyles na czerwono. Przeciez fotohobby napisal logiczna rzecz ktorej nie zrozumiales.

Gdyby WSZEDZIE zmniejszyl rozstaw TZ by spadlo, ale jak ma zmniejszyc wszedzie skoro w lazience bardziej sie juz nie da?

No, na razie to Ty sie przyczepiles do mojej. :) Ja tylko podkreslilem odpowiedz na pytanie ktore precyzyjnie zadalem.

Do rzeczy: Czyli osiagnol absolutne minimum Tz? Bardziej obnizyc sie juz nie da? Tak to rozumiesz?

Ja tez, ale jak mu to napisalem, to sie zapultal straszliwie, ze nie rozumiem co do mnie rozmawia.

Napisalem mu przeciez wyraznie: Jesli chce utrzymac taka temperature w lazience przy obnizeniu Tz, to moze dolozyc ogrzewanie scienne. Czy tez "sie nie da"?

Fotohobby gratuluje cierpliwosci pisac 6x to samo :D

No fotohobby rozumie z tego co pisze zdecydowanie wiecej niz Ty, ale jednak nie wszystko. Musze mu odpowieadac z kazdej strony walkujac to sami. Strzyzono, golono, strzyzono, go.... To dosyc meczace, ale jest swiatelko w tunelu - to co na czerwono podkreslilem. :D

Kochany Paratchawcu - mysl jak pompiarz! W ferworze dyskusji zgubiles watek.

My nie walczymy o to, zeby w podloge dostarczyc wiecej energii, ale zeby ja pozyskac z WIEKSZA SPRAWNOSCIA. Chyba przyznasz, ze jesli spadnie Tz, to sprawnosc pompy ciepla wzrosnie. I to wcale nie tak sladowo: :)

Ulubiony Pyxisie

Masz niewątpliwie rację;

1) COP Ci wzrośnie

2) będzie Ci za zimno

O większą sprawność pozyskania energii walczymy w kotle lub wymienniku PC a nie w rurkach, które służą jedynie do przekazania energii z kotła (PC) do wylewki,

Z jak najmniejszymi stratami.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pyxsis czemu nie chcesz zrozumieć tego że Tz ustawa nam pomieszczenie które ma największe straty i największe zapotrzebowanie. Co za tym idzie zmniejszenie rozstawu rurek w innych pomieszczeniach nic nie da a przynosi nam tylko straty w materiałach i robociźnie

Ulubiony Pyxisie

Masz niewątpliwie rację;

1) COP Ci wzrośnie

2) będzie Ci za zimno

No jak bedzie mi za zimno? No jak....? Sam napisales przed chwila, ze ilosc dostarczonej energii sie nie zmienie. Jak mam pompe 12kW, to ona tyle mniej wiecej mocy odda w podloge. Jak obnize Tz, to po prostu jej sprawnosc wzrosnie - bedzie miala ciut wyzsza moc grzewcza i nie nakreci tyle poboru energi ile przy wyzszej Tz. To tez przynajesz (cjhoc widze z trudem).

O większą sprawność pozyskania energii walczymy w kotle lub wymienniku PC a nie w rurkach, które służą jedynie do przekazania energii z kotła (PC) do wylewki,

Z jak najmniejszymi stratami.

Mam wrazenie, zey ktos sie podszyl pod Twoj profil na forum? :)

Jak myslisz, dlaczego COP podawany jest w odniesieniu do temperatur DZ i GZ (masz wyzej nawet sliczny wykresik))? Ja nie pisze, zeby zmienic zawor rozprezny czy wymienniki plytowe w pompie, bo taka" walke" o sprawnosc juz przeprowadzil producent. My mamy konkretne urzadzenie i nasza "walka" polega na zapewnieniu mu jak najkorzystniejszych parametrow pracy. Mozemy miec na GZ 35*C albo 30*C. Im wyzsza Tz tym mniejszy COP. Krrrrpoooppka! :)

Pyxsis czemu nie chcesz zrozumieć tego że Tz ustawa nam pomieszczenie które ma największe straty i największe zapotrzebowanie. Co za tym idzie zmniejszenie rozstawu rurek w innych pomieszczeniach nic nie da a przynosi nam tylko straty w materiałach i robociźnie

Moze czytaj ten watek nim zaczniesz mnie "uswiadamiac".

Napisalem wyraznie, ze zwiekszamy zageszczenie wszedzie. Jesli sie gdzies "nie da", to osiagnelismy absolutne minimum Tz.

Jesli w stosunkowo malutkiej lazience, gdzie masz malo podlogi dasz rurki co 10cm i to okazuje sie za malo, to jesli nie jest do przyjecia dla Ciebie obnizenie tam tempeartury zadanej, to dolozysz ogrzewanie scienne czy wieksza drabinke.To sa sytuacje z cyklu "da sie" i Tz spadnie.

Mam nadziej, ze cos Ci to rozjasni.