bobrow 15.04.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Nie za bardzo wiem, czy napisales tego posta we wlasciwym watku, bo sensu toto nie ma. Jesli to jednak sie odnosi do posta z policzona roznica zuzycia dla roznych Tz, to przeczytaj tego posta jeszcze raz. No chyba, ze zapomniales o co pytales. Teraz widać jak "kręcisz koteczku"- jednym razem odnosisz się ogólnie do tematu , w innym przypadku (kiedy Ci pasuje ) wciskasz konkretną instalację. Temat jest ogólny- dlatego ogólnie można przedstawić różne warianty. Przy konkretnym przykładzie nie odniosłeś się do konkretnych kosztów Twojego zysku 350kWh za 80pln. Różnica po 30 cm w rozstawie jest nie dyskusyjna - a realny spór idzie o mniejsze odległości ( wiesz o tym , ale urabiasz wpis tak jak Pratchawiec prawił- Twoim wierzchem do góry...) Hello- konrety na przykładach pociśnij Uparciuszku... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.04.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 A pomiedzy pokojami na tej samej kondygnacji? Wiem do czego dążysz. Powinienem poświęcić komfort w łazience i dołożyć tam jakiś dodatkowy grzejniczek (dmuchawkę) a zagęścić w pozostałych pomieszczeniach aby grzać przy niższej Tz.. Tylko wtedy oszczędności z tej niższej Tz zjadło by to dodatkowe źródło dogrzewania a miałbym dodatkowy mebel który może się n.p. popsuć. Czyli nie dość że na dzień dobry instalacja będzie droższa to dojdzie jeszcze zakup grzejniczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.04.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Przecie na PC nie mam, miec ne będę. Jakbym planował, to bym 7.5 zrobił I to mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.04.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Teraz widać jak "kręcisz koteczku"- jednym razem odnosisz się ogólnie do tematu , w innym przypadku (kiedy Ci pasuje ) wciskasz konkretną instalację. Temat jest ogólny- dlatego ogólnie można przedstawić różne warianty. Przy konkretnym przykładzie nie odniosłeś się do konkretnych kosztów Twojego zysku 350kWh za 80pln. Różnica po 30 cm w rozstawie jest nie dyskusyjna - a realny spór idzie o mniejsze odległości ( wiesz o tym , ale urabiasz wpis tak jak Pratchawiec prawił- Twoim wierzchem do góry...) Hello- konrety na przykładach pociśnij Uparciuszku... Pzdr Pieprzysz jak pokrecony. Policzylem Ci wlasnie ogolnie. Dla jakiegostam "okraglego" zapotrzebowania domu na cieplo i dla jakis przykladowych Tz, zeby dojsc w wyniku to wartosci PROCENTOWTCH. W obliczeniach ani razu nie pojawiaja sie u mnie jakiekolwiek przeliczenia na koszty. Ty je wprowadziles - moze masz problem z rozumieniem "procentow". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.04.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Wiem do czego dążysz. Nie wiesz. To jaka jest ta roznica pomiedzy pokojami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.04.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Nie wiesz. To jaka jest ta roznica pomiedzy pokojami? Wszystkie pozostałe są w granicach 33 do 40W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.04.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Wszystkie pozostałe są w granicach 33 do 40W Wiec za mocno bys sie nie pomylil dajac u siebie w pokojach co 15cm a w lazience co 8-10cm? Bo jak rozumiem rozstawy masz podobne w roznych pokojach? Nie jest tak, ze w jednym masz 15cm a w innym 30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.04.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Wiec za mocno bys sie nie pomylil dajac u siebie w pokojach co 15cm a w lazience co 8-10cm? Bo jak rozumiem rozstawy masz podobne w roznych pokojach? Nie jest tak, ze w jednym masz 15cm a w innym 30? W łazience tak jest jak piszesz, w salonie i wiatrołapie po 30, w kuchni 25 a w sypialni 20 bo będą panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.04.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Pieprzysz jak pokrecony. Policzylem Ci wlasnie ogolnie. Dla jakiegostam "okraglego" zapotrzebowania domu na cieplo i dla jakis przykladowych Tz, zeby dojsc w wyniku to wartosci PROCENTOWTCH. W obliczeniach ani razu nie pojawiaja sie u mnie jakiekolwiek przeliczenia na koszty. Ty je wprowadziles - moze masz problem z rozumieniem "procentow". Misiu- robisz się niegrzeczny ( chamowaty/prostacki) i agresywny ( czyżbyś miał ochotę na szybkiego bana ... ) Nie pisz do mnie ,że "pieprzę" - zadałem proste i celowe pytanie , to tak odpowiedz ! Konkrety tak bolą ? Za moment , zapewne znowu zamieścisz "falliczne" tekściki (tudzież fotki czy filmiki z nagimi facecikami) - muszę Cię rozczarować : na mnie to nie działa ( może jakieś fajne panienki ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.04.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 ....a może lepiej będzie nie prowokować.Kolegę Pyxis-a prosimy o zwracanie uwagi na język wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.04.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Cześć Tomek ,fajnie , że się odezwałeś- mam tylko nadzieję ,że nie zalecasz tylko nie drażnić Pyxisa...Pzdr PS Kontrargumenty w dyskusji nie traktuję jako "drażnienie" oponenta- jak zapewne zauważyłeś ,pierwszy nie kąsam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.04.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Zdjęcie pamiętam, ale nie uważam za stosowne wyciąganie tego faktu jako argument w sporze. Oczywiście, że u kolegi w poście nie powinny pojawić się wspomniane przez Ciebie słowa....Nikogo nie faworyzuję, kolegę Pyxis-a znam o wiele dłużej niż Ty i pewne akcje staram się wyprzedzić. Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.04.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) TomekNo , wiesz - będąc kopanym , chcielibyśmy mieć coś do "ataku".Nie obrażam delikwenta- a nie chciałbyś , aby forumowicze uważali , że Pyxisowi można więcej od innych.Pamięć czynów negatywnych traktuję jako ostrzeżenie , by nie iść tą drogą...Pzdr PSTy jesteś Moderatorem i zrobisz jak uważasz -wydaje mi się jednak , że kiedy niektórym brakuje argumentów w dyskusji , to zaczynają być agresywny.Pixisa nie "wylewam z całym jego szlamem"-staram się uwzględnić jego argumenty .Problem polega na tym , że 100% musi być po jego stronie- nie potrafi znieść kompromisów , nawet kiedy nie przedstawi swoich argumentów... Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.04.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 W łazience tak jest jak piszesz, w salonie i wiatrołapie po 30, w kuchni 25 a w sypialni 20 bo będą panele. Duzy rozstrzal rozstawow jak na tak mala roznice w zapotrzebowaniu. Skoro lazienka ma 50W/m2 a pokoje w granicach 30W/m2, to czy ten rozstaw nie powinien byc chociaz w przyblizeniu wielokrotnoscia zapotrzebowania? W lazience 8-10cm a w reszcie pomieszczen 15-20cm? Intryguje mnie jeszcze to zageszczenie rurek "bo beda panele". Ten w sumie niewiele ponad centymetr "czegos" na wylewce bedzie az tak swietnym izolatorem, ze spora czesc ciepla z wylewki (1/3) pojdzie w grunt pod domem zamiast do pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 15.04.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Podsumowując preferencje Pyxisa Zbudować dom tylko średnio, a wg aktualnych standardów, wręcz byle jak ocieplony, PC nadrobi braki w izolacji.Wstawić doń przewymiarowaną PC, z takimż DZ, Na pewno wydolą.Wstawić zbiornik CW którego nie da się sensownie zasilać posiadaną PC. Tu nie widzę jasnej motywacji.Bez jakiegokolwiek liczenia a nawet oszacowania zagęścić rurki w w wylewce "po równemu" - najwyżej się poskręca. Swój dom, z tego co sam na forum napisał, zbudował realizując je w praktyce. Co wyszło? Twór genialnie zrównoważony, oszczędny, komfortowy o lata świetlne przewyższający wszystkie inne budowane przez nielotów intelektualnych lub zwyczajnych wyrobników, którzy coś tam z chytrości i braku wyobraźni liczyli lub przynajmniej szacowali.Że mają ciepło?Zagęszczając rurki też by mieli.Że puszczają w te rurki wodę o temp. zgodnej z obliczeniami?A po co to liczyć? Puszcza się na kilka godzin 12 kW na full w taniej taryfie i hula że Ho, Ho. Tz w takim wypadku jest oczywiście najniższa, bo to jest J e g o dom. P Y X I S-a !!!!!! Mimo, że deklarowałem co innego, odpuszczam.Nie chce mi się bić piany.Swoje stanowisko wyraziłem dostatecznie jasno kilka-kilkanaście stron wstecz, a o spiralach -, może nawet z niedługo ginekologicznych, gadać już mi się nie chce. Jeszcze raz serdecznie i świątecznie pozdrawiam. Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.04.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Moze jako "klamre" napisze to, co wiekszosc ludzi majacych kiedys fizyke w szkole i tak wie, bo byc moze chcac temat uproscic wprowadzam tylko zamet. Od razu napisze, ze kolega boberek moze tego nie czytac. Szkoda czasu. Za nagrzewanie wylewki odpowiada fizyczne zjawisko przewodnictwa cieplnego. Cieplo z wody plynacej w rurkach zostaje przekazane wylewce przez scianke rurki. Sa wzory fizyczne opisujace to zjawisko (rownanie Fouriera). Dla ustalonego przeplywu ciepla przez sciankę cylindryczna rury, przyjmuje taka stosunkowo prosta postac: Q - to natezenie przeplywu ciepla (ilosc ciepla wymienonego w jednostce czasu). To nasza moc [W] Od czego ta moc zalezy: A no od paru rzeczy, z tym, ze kilka z nich jest niezmiennych, bo my rozpatrujemy caly czas jeden i ten sam model rurki w podlodze czyli logarytm naturalny z ilorazu srednic bedzie taki sam. Taka sama tez bedzie "lambda" rurki (wspolczynnik przewodzenia ciepla - bo rura caly czas taka sama). (Pytanie do kolegi Pratchawca: Czy zmieni sie nieco wartosc liczby "pi"? ). Zostaja nam wiec w wzorze dwie warosci od ktorych ta moc zalezy. Jest to roznica temperatury wody w rurce i wylewki ("delta" T) oraz dlugosc rury (L). Tylko te dwie wartosci pozwalaja nam manipulowac moca i tylko od nich ta moc zalezy. Obie te wartosci sa w pierwszej potedze, wiec zaleznosc jest liniowa. Zeby Q [W] nam sie nie zmienilo (stala moc podlogi dla danego pomieszczenia), to po zwiekszeniu dlugosci rury, mozemy obnizyc roznice temperatury woda-wylewka. To prosta proporcja znana ze szkoly podstawowej. Wiecej rury = nizsza Tz. Oczywiscie mozna z tym dyskutowac do woli (jak ktos udowodni, ze to nie prawda dostanie pewnie nobla). Mozna to tez przeglosowac. Jak kto woli. Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Pyxis Oczywiscie ln z ILORAZU srednic a nie ich roznicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.04.2017 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Nie wiem czego się uczepiliście Pyksia.Przecież żadnej głupoty nie ogłasza, nie trzeba nawet znajomości fizyki tylko trochę umieć kojarzyć fakty...Im większa powierzchnia wymiany ciepła wymiennika, tym mniejsza delta T przy tej samej mocy. Toż to oczywiste jak dwa plus dwa równa się cztery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.04.2017 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Nie wiem czego się uczepiliście Pyksia. Przecież żadnej głupoty nie ogłasza, nie trzeba nawet znajomości fizyki tylko trochę umieć kojarzyć fakty... Im większa powierzchnia wymiany ciepła wymiennika, tym mniejsza delta T przy tej samej mocy. Toż to oczywiste jak dwa plus dwa równa się cztery. Tego nie neguję- pytam tylko o koszty zagęszczenia. Wstępnie określił zyski na 15% w COP ( dla 5K) - co przy małym ciepłym domku może dać ok 100pln rocznie. Jeśli to jest uzasadnione ekonomicznie -oko mi nie drgnie by tak zrobić. Tylko gnida pyszczy , a nie odpowiada na konkretne pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.04.2017 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Asolt- może Ty udzielisz odpowiedzi .W takim przeciętnym domku np 150 m2 w nie mroźnej strefie , jaka wyjdzie różnica w cenie (tj metrach rury i innych elementów -same zakupowe, może bez robicizny) dla Tz =30 i 35 st ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.04.2017 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Pyxio , A słyszałeś o takim powiedzeniu : "Jak Ci trzy osoby mówią , że jesteś pijany- to powinieneś się położyć" To forum nie jest "axis mundi"- ale nikt tu z Tobą się nie zgadza , jedynie ja próbowałem bronić niektórych rzeczowych ( jak na Ciebie) argumentów. A Ty do mnie fikasz ... Coś z beretem jednak masz nie halo... Czyli co, jednak glosujemy poprawnosc rownania Fouriera zaprezentowanego wczesniej? Ja deje glos za, a ty przeciw, wiec poki co rownanie wygrywa 1:0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts