Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozstaw rur ogrzewanie podłogowego a COP ?

kaszpir007

Recommended Posts

u mnie w domu bardzo dobrze ocieplonym wg projektu podłogówki wychodził rozstaw 10 cm w pomieszczeniu narożnym (i nie była to łazienka). bez projektu dałbym pewnie 15 cm. jaki z tego wniosek? że pomysł "10 cm w łazienkach, 15 cm w pozostałych pomieszczeniach" to nie jest dobre rozwiązanie.

Zasada 10/15 to dobra i sprawdzona zasada . Ale nie zwalnia wykonawcy z myślenia podczas wykonywania OP. Mamy narożne pomieszczenie np od strony północnej , lub narażonej na częste wiatry ( uwarunkowania lokalne) lub mamy przeszklenia na ścianie to zagęszczamy rurki od ścian , lub i tyle w temacie .Nawet jak będziesz miał super wyliczony projekt , to wcale nie jest gwarancja że będzie wszystko OK( poprawność wyliczeń , wykonawstwo) , pewne jest tylko że wydasz kasę na projekt , w moim przypadku większą niż za materiał na OP .

• Odpowiedzi 731
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy kiedykolwiek zjechałeś z tą temp. GZ poniżej tej którą potrzebuje twoja łazienka?

U mnie Tz łazienki jest dokładnie taka sama jak i reszty pomieszczeń , różnica jest tylko w temperaturze POWROTU . Pętla łazienki jest krótsza stąd zapewne powrót z niej ma większą temperaturę .Zgadnij jaki to ma wpływ na temperaturę ( wyższą) posadzki niż w pozostałych pomieszczeniach . Druga sprawa w łązience mam jednak kafle w pozostałych pomieszczeniach ( oprócz kuchni i korytarzyka) panela 10 mm.

Popatrz jakie cudo , Tz taka sama dla wszystkich pomieszczeń a temperatury różne .

u mnie w domu bardzo dobrze ocieplonym wg projektu podłogówki wychodził rozstaw 10 cm w pomieszczeniu narożnym (i nie była to łazienka). bez projektu dałbym pewnie 15 cm. jaki z tego wniosek? że pomysł "10 cm w łazienkach, 15 cm w pozostałych pomieszczeniach" to nie jest dobre rozwiązanie.

A mógłbyś wrzucić projekt ,jakie to pomieszczenie i dlaczego wymaga takiej większej mocy cieplnej ? Dl mnie to wygląda że ściemniasz i bijesz pianę .

Zagęszczenie rurek daje jednak wymierne oszczędności dzięki zejściu z Tz podłogówki , a zwłaszcza sprawdza się to ze współpracą z pc inwerter kiedy mamy możliwość ustawienia max temperatury zasilania podłogówki , zwłaszcza jeśli istnieje możliwość długotrwałej pracy pc z deltą GZ znacznie mniejszą niż 5*C

A jakie pomieszczenie determinuje u Ciebie Tz ?

I konkretnie, to z jakiej na jaką Tz udało ci się zejśc poprzez zagęszczenie rur w pozostałych pomieszczeniach ? ?

Edytowane przez fotohobby

Ani ja , ani żadne z pomieszczeń w domu nie jesteśmy zdeterminowani . Wyrzuciłem rotametry z belki rozdzielacza niepotrzebnie tylko robią opór przepływu , w moim przypadku okazały się zbędne .

I konkretnie, to z jakiej na jaką Tz udało ci się zejśc poprzez zagęszczenie rur w pozostałych pomieszczeniach ? ?

A o co Tobie chodzi?

U mnie Tz łazienki jest dokładnie taka sama jak i reszty pomieszczeń , .

ale w prostych układach to jest normalne i inaczej nie będzie. Tz dla całego układu będzie taka sama. I głowę sobie dam uciąć że gdybyś w pomieszczeniach gdzie masz rozstaw 15 cm zrobił 20 a niekiedy i 25 to nic w Tz by się nie zmieniło, jedynie byś w nich nieco zwiększył przepływy.

A o co Tobie chodzi?

Pisałeś wcześniej że dzięki takim rozstawom udało Ci się ładnie zjechać z Tz więc pytanie jest zasadne z jakiej do jakiej? Bo w/g mnie ona nawet nie drgnęłła.

Edytowane przez plusfoto

A mógłbyś wrzucić projekt ,jakie to pomieszczenie i dlaczego wymaga takiej większej mocy cieplnej ? Dl mnie to wygląda że ściemniasz i bijesz pianę .

żadne bicie piany. po prostu pomieszczenie jest w narożniku, o stosunkowo wielkiej powierzchni okna w stosunku do podłogi, sąsiaduje z chłodniejszym wiatrołapem, a na podłodze są panele, a w przyszłości może drewno (okładzina w postaci ceramiki to 50% większa moc przy tym samym rozstawie i Tz). dodatkowo instalacja jest obliczona na 22°C wewnątrz.

generalnie po OZC widać, że np. pomieszczenia na piętrze u mnie mają znacznie mniejsze obciążenie niż pomieszczenia na parterze i łazienki.

Ani ja , ani żadne z pomieszczeń w domu nie jesteśmy zdeterminowani . Wyrzuciłem rotametry z belki rozdzielacza niepotrzebnie tylko robią opór przepływu , w moim przypadku okazały się zbędne .

A o co Tobie chodzi?

Jakiej marki masz rozdzielacze, czym zaślepiłeś otwory po rotamerach?

Też zastanawiam się nad takim posunięciem.

ale w prostych układach to jest normalne i inaczej nie będzie. Tz dla całego układu będzie taka sama. I głowę sobie dam uciąć że gdybyś w pomieszczeniach gdzie masz rozstaw 15 cm zrobił 20 a niekiedy i 25 to nic w Tz by się nie zmieniło, jedynie byś w nich nieco zwiększył przepływy.

Pisałeś wcześniej że dzięki takim rozstawom udało Ci się ładnie zjechać z Tz więc pytanie jest zasadne z jakiej do jakiej? Bo w/g mnie ona nawet nie drgnęłła.

Mniej rury w instalacji, to wiekszy jednostkowy przeplyw przez petle i mniejsza pow wymiany woda-wylewka. Zeby odebrac te sama moc MUSI wzrosnac Tz. Po prostu zacznie delikatnie rosnac Tp i to zacznie podbijac Tz, az delta wylewka-woda bedzie na tyle wyzsza, ze strumien ciepla bedzie identyczny przy mniejszej pow. wymiany.

Czy Ty takiej prostej zaleznosci nie potrafisz sobie uzmyslowic?

Jesli to Cie przerasta, ro chociaz zakrec na godzine 1/3 petli podlogowki i zerknij co sie stanie z temperaturami.

Tzn pytasz kolege, czy zrobil najpierw rzadko rurki w podlodze, sprawdzil, potem zdemolowal wylewke, dal gesciej i jeszcze raz sprawdzil jaka wtedy jest Tz?

Hm... pewnie tak wlasnie zrobil, tylko nie zapisal tej Tz przy rzadkich rurkach, wiec wybacz, ale nie poda.

Ale za to Ty podaj jaka miales Tz przy zageszczeniu rurek. Tylko konkretnie. :)

Mniej rury w instalacji, to wiekszy jednostkowy przeplyw przez petle i mniejsza pow wymiany woda-wylewka. Zeby odebrac te sama moc MUSI wzrosnac Tz. Po prostu zacznie delikatnie rosnac Tp i to zacznie podbijac Tz, az delta wylewka-woda bedzie na tyle wyzsza, ze strumien ciepla bedzie identyczny przy mniejszej pow. wymiany.

Czy Ty takiej prostej zaleznosci nie potrafisz sobie uzmyslowic?

Jesli to Cie przerasta, ro chociaz zakrec na godzine 1/3 petli podlogowki i zerknij co sie stanie z temperaturami.

Pyxis już raz ustaliliśmy to i doszliśmy do porozumienia - nie rozdrapuj od nowa :rolleyes:

Pamiętaj o wyrazach które są kluczem do tego zagadnienia - wszystkie rozstawy

A ja piszę o niektórych a nie o wszystkich.

Wow! 50% wieksza moc! Ja pierdziule, a skad ta "50% wieksza moc" sie bierze w tej ceramice? To jakis rodzaj cieplejszego ciepla? :D

robisz z siebie błazna. zajrzyj do dokumentacji dowolnego producenta osprzętu OP, np. http://www.purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/planowanie-i-montaz.htm. weźmy przykład - średnia temp. wody w rurach 35°C, Twew 22°C. ceramika - 62 W/m2, drewno - 40 W/m2.

empirycznie - po kilku godzinach pracy ogrzewania u mnie w domu podłoga w łazience jest odczuwalnie ciepła, podłoga w małym pokoju przy tym samym rozstawie - zimna. temperatury zadane osiągnięte. pomiar marketowym pirometrem - 2°C różnicy na korzyść łazienki. ze względu na niskie obciążenie cieplne domu podłoga ma w zasadzie zbliżoną temperaturę do powietrza. jeśli 1°C różnicy między podłogą a powietrzem to 11 W/m2, temperatura podłogi w pokoju wynosi 23°C (temperatura powietrza 22°C), temperatura podłogi w łazience 25°C (temperatura powietrza 22.5-23°C), to co to oznacza?

Wow! 50% wieksza moc! Ja pierdziule, a skad ta "50% wieksza moc" sie bierze w tej ceramice? To jakis rodzaj cieplejszego ciepla? :D

Dla przykładu:

podłoga na gruncie

powierzchnia grzejnika podłogowego = 10m2

temp. wewnętrzna=20 oC

Tz=35 oC

dT= 5 oC

izolacja pod = 20 cm styropian 0,032

grubosc wylewki = 6,5 cm

Wykonczenie posadzki:

1) gres 1 cm na kleju ceramicznym 0,5 cm

moc = 622 W

2) panel 8 mm na tekturze 3 mm

moc = 452 W

3) parkiet lity dąb 15 mm na kleju 4 mm

moc = 421 W

Jezeli masz wątpliwosci do poprawnosci obliczen to radze sie zwrócic do dr inż. Michała Strzeszewskiego z PW oraz dr Piotra Wereszczynskiego równiez z PW i firmy Sankom celem przekonania ich ze mylą sie i to bardzo.

Edytowane przez asolt

...jeśli 1°C różnicy między podłogą a powietrzem to 11 W/m2, temperatura podłogi w pokoju wynosi 23°C (temperatura powietrza 22°C), temperatura podłogi w łazience 25°C (temperatura powietrza 22.5-23°C), to co to oznacza?

Masz racje, przy ceramice (okladzinie o mniejszym oporze cieplnym) strumien ciepla (moc) przekazywana do pomieszczenia bedzie wyzsza, niz przy panelach o wyzszym oporze cieplnym. Ta sama pow. wymiany, a roznica temperatur wieksza. Tutaj ja dalem doopy. Wyszedlem z ilosci dostarczonej energii do pomieszczenia, a przy podlogowce (zwlaszcza przy grzaniu akumulacyjnym) czas oddawania ciepla przez wylewke w pomieszczeniach z rozna okladzina nie jest jednakowy. Mea culpa. :)

A o co Tobie chodzi?

Widzę, że muszę pisac prościej...

Jakie pomieszczenie ma u Ciebie największe obciążenie cieplne ? To pomieszczenie ustala (determinuje) Tz

Jaki wpływ na Tz miało u Ciebie zagęszczenie rur w pomieszczeniach, które maja mniejsze obciążenie cieplne ?

Chciałem jescze zapytać o przepływy w pętlach w danych pomieszczeniach, no, ale tego mi już nie powiesz.

Ale za to Ty podaj jaka miales Tz przy zageszczeniu rurek. Tylko konkretnie. :)

Jeśłi zagęszczałem w sypialniach i salonie do 15, czy 10cmcm, to Tz, ani nie drgnęła.

Dopiero, (co jest logiczne, ale Garażowiec nie rozumie), kiedy zagęściłem do 7,5cm w łazience Tz spadła o 2C.

Tzn pytasz kolege, czy zrobil najpierw rzadko rurki w podlodze, sprawdzil, potem zdemolowal wylewke, dal gesciej i jeszcze raz sprawdzil jaka wtedy jest Tz?

To na jakiej podstawie pisze, że mu Tz spadła ? Skoro nawet tego nie policzył ?

Jeśłi zagęszczałem w sypialniach i salonie do 15, czy 10cmcm, to Tz, ani nie drgnęła.

Dopiero, (co jest logiczne, ale Garażowiec nie rozumie), kiedy zagęściłem do 7,5cm w łazience Tz spadła o 2C.

Ale Ty to sobie w programiku jakims "zageszczales". Jesli bys to zrobil w rzeczywistosci, przy urzadzeniu grzewczym o stalej mocy, to Tz by spadla. Czy bys chcial, czy nie.