Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozstaw rur ogrzewanie podłogowego a COP ?

kaszpir007

Recommended Posts

Ale Ty to sobie w programiku jakims "zageszczales". Jesli bys to zrobil w rzeczywistosci, przy urzadzeniu grzewczym o stalej mocy, to Tz by spadla. Czy bys chcial, czy nie.

Nikt już takich klamotów nie sprzedaje. Albo za jakiż czas przestanie sprzedawać.

Garażowiec też ma inwenter jak zdecydowana większość tych, co teraz budują domy i myślą o PC - w większości będą to powietrzne PC

A ja przy niższej Tz nie dogrzałbym łazienki

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 731
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wow ...

Z prostego pytania jakie zadałem zrobiła się niekończąca się dyskusja ..

Ja zdecydowałem że daje co 10cm w łazienkach i 15cm w reszcie domu. Jutro hydraulik ma układać.

W obecnym domu w 2010r hydraulik kładł podłogówkę bez żadnego schermatu , wyliczeń. Z tego co pamiętam (to co mówił) że co 20-25cm a w łazienkach trochę gęściej , tyle ile z tego prawdy nie wiem , bo robił dla dewelopera więc się bym nie zdziwił że "oszczędzał" na materiale aby odbić sobie na koszcie robocizny.

W domu mam panele 8mm jak i gres. Nie oczuwam różnicy i jak dla mnie temperatura jest zbliżona w całym domu. W łazience jest taka sam temepratura , zapewne z powodu tego że wcale nie jest tak ułożone gęściej ...

Rotametry mam rozkręcone na max , bo i tak nie ma jak sterować , bo za małej średnice rur w reszcie instalacji i za mały przepływ i nie ma jak regulować ...

Być może są jakieś minimane różnice temperatur w pomieszczeniach , ale jeśli są to są jakieś malo wyczuwalne.

Dlatego jestem zdziwiony i nie widzę żadnego sensu bawić się w robienie projektu podłogówki , bo zapaewne razezm z tym projektem trzeba rozbić OZC i tanie to nie będzie a korzyści z tego prawie zerowe , bo chyba że po to się pochwalić wynikiem teoretycznym.

Ja nie widzę sensu robienia projektu podłogówki.

Podłógówka naprawdę duuużo wybacza i naprawdę trzeba by się postarać aby źle działała i nie moża było by osiągnąć komfortu cieplnego.

Robienie OZC też w większosci mija się z celem.

Są bezpłatne programy którymi można wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło (np. HeatMaster). być może są pewne niedoskonałości i pewna tolerancja dokładności , ale to nie apteka.

Mi wyszło że mój dom przy temp 22stopniach będzie miał zapotrzebowanie na ciepło 3KW.

Ale i tak nie kupię przecież pompy ciepła 3KW i nie znam nikogo kto by taką kupił.

Jak ktoś kupuje pompę to myśli o grzaniu w taniej taryfie , więc potrzeba mocniejszej pompy i raczej tak jak Arturo kupi pompę 9KW albo minimum 7KW , więc co mu da wtedy te OZC ???

Nawet jeśli powiedzmy są jakieś pomieszczenia gdzie można by dać rozstaw rur co 20-25cm to ile zyskam przy cenie rury 2,35zł za mb ?

A jesli kiedys okazę się że zamiast panelu chce drewno i wszystkie te wyliczenia szlak trafi ?

Ale jeśli ktoś potrzebuje projektu to czemu nie ...

Edytowane przez kaszpir007

Nikt już takich klamotów nie sprzedaje. Albo za jakiż czas przestanie sprzedawać.

Garażowiec też ma inwenter jak zdecydowana większość tych, co teraz budują domy i myślą o PC - w większości będą to powietrzne PC

No mam inwerter ale nie protezę p-w

To że TY nie dogrzejesz łazienki przy niższej temperaturze jeszcze nic nie znaczy , A ta nisza temperatura to jaka masz na myśli ?.

Zapewne. Nawiązujesz do "klamotów" to jest OK, jak ja nawiązuję to już nie OK.... Dobra.

Ja tylko zwróciłem uwagę, że nie ma sensu pochylać się nad zagadnieniem urządzeń o stałęj mocy, skoro jest/będzie to zjawisko marginalne i raczej nie dotyczy współczesnych inwestorów

Ja mam klamota, choojowo polozona podlogowke, nie mam porjektu ani OZC i zarazem niskie rachunki...

... a Ty bys niegogrzal lazienki. :D

To że TY nie dogrzejesz łazienki przy niższej temperaturze jeszcze nic nie znaczy , A ta nisza temperatura to jaka masz na myśli ?.

Nie pisałem,że masz p-w.

Jeśli nawet nie przeliczałeś obciążenia cieplnego pomieszczeń, nie masz przepływomierzy, to w sumie trudno z Toba o czymkolwiek rozmawiać.

Podłogówka Ci działa, bo tak ułożona działa zawsze, tylko nie pisz,że zagęszczając do poziomu 10/15cm we wszystkich pomieszczeniach poza łazienką osiągnąłeś spadek Tz.

Bo może nawet 15/20 ogrzałoby te pomieszczenia przy tej samej Tz, którą wyznacza np łazienka

To znaczy co?

Ty będziesz dokładnie w tej samej sytuacji i żadne zaklinanie rzeczywistości nic tu nie pomoże.

Ja mam klamota, choojowo polozona podlogowke, nie mam porjektu ani OZC i zarazem niskie rachunki...

... a Ty bys niegogrzal lazienki. :D

W każdym domu, w którym to łazienka wyznacza Tz, spadek Tz spowoduje niedogrzanie łazienki.

Na szczęście są inwentery :)

Tak. A ten cudowny inwerter rozdzieli przepływy w rurze do rozdzielacza, do sekcji łazienek nr2 i nr3 poda czynnik 37,9*C a do reszty sekcji już 34,6*C. Cudownie.

Cofnij się dwie strony, przeczytaj na spokojnie i nie pisz głupot, bo jeszcze ktoś pomyśli, że tak się da bez mieszacza...

Edytowane przez fotohobby

Nie mam czasu na ciągłe śledzenie forum i czytanie strona po stronie, ale powiedz w czym pomoże inwerter przy 100% podłogówki???

Inwerter ma zalety gdy jest mała stała czasowa: mała ilość wody w obiegu + mała masa grzejnika.

Gdy jest podłogówka i do tego chęć grzania w taniej taryfie zalety inwertera się kończą a zaczyna opowieść pod tytułem "jak oszukać inwerter"...

Jak sie do termosu 106m2 zainstaluje kociol 12kW i ma sie potencjalne problemy z dogrzaniem lazienki, to zadne wynalazki nie pomoga. ;)

Nie kompromituj się... Ten kocioł na 1.9-12kW

Nie mam żródła o "stałej mocy"

I nie mam żadnego "potencjelnego problemu"