Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozstaw rur ogrzewanie podłogowego a COP ?

kaszpir007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 731
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Apropos mieszacza: przy pompie ciepła mieszacz to ZŁO. Mieszacz ZABIJA COP. Permanentnie!!!

Zgadzam się. Co do kwestii braku inwentera - to Pyxis uważa, że przy pompie on/off zagęszczając rury w pomieszczeniach mniej obciążonych cieplnie, uzyskamy spadek Tz w całym układzie.

Zwróciłem mu uwagę, że po pierwsze takie pompy odchodzą juz do lamusa, a po drugie, jeśli spadnie Tz, to pomieszczenia o większym obciążeniu pozostaną niedogrzane.

Zgadzam się. Co do kwestii braku inwentera - to Pyxis uważa, że przy pompie on/off zagęszczając rury w pomieszczeniach mniej obciążonych cieplnie, uzyskamy spadek Tz w całym układzie.

Zwróciłem mu uwagę, że po pierwsze takie pompy odchodzą juz do lamusa, a po drugie, jeśli spadnie Tz, to pomieszczenia o większym obciążeniu pozostaną niedogrzane.

Ale to Ty rozwazasz hipotetyczna sytuacje, gdzie zageszczasz wszedzie oprocz lazienki. Ja Ci odpowiadam, jak sie zachowa instalacja.

Ale to Ty rozwazasz hipotetyczna sytuacje, gdzie zageszczasz wszedzie oprocz lazienki. Ja Ci odpowiadam, jak sie zachowa instalacja.

No to po co tak robić ? Jeśli już wg Twojej teorii spadnie Tz, to pomieszczenie o najwyższym pozostanie niedogrzane.

Dokładać rur w salonie, sypialniach po to, by nie dogrzać łazienki ?

No, jeśli to ma być Twój sposób na oszczędności....

Tak. A ten cudowny inwerter rozdzieli przepływy w rurze do rozdzielacza, do sekcji łazienek nr2 i nr3 poda czynnik 37,9*C a do reszty sekcji już 34,6*C. Cudownie.

No będzie cudownie i nie chodzi tu o inwerter

Poda wszędzie taką samą temperaturę, tyle że przy mniejszym rozstawie ta delta, a w konsekwencji ilość dostarczonej energii spadnie wreszcie sekcji -powiedzmy z 5* do 3-4.

I wylewka nad tymi rzadszymi pętlami zagrzeje się mniej niż tam gdzie ułożono najgęściej - najczęściej w łazienkach.

Kropka

Pozdrawiam

Pratchawiec

No to po co tak robić ? Jeśli już wg Twojej teorii spadnie Tz, to pomieszczenie o najwyższym pozostanie niedogrzane.

Dokładać rur w salonie, sypialniach po to, by nie dogrzać łazienki ?

No, jeśli to ma być Twój sposób na oszczędności....

A kto Ci kaze zrobic tylko czesc "roboty". Masz zagescic wszedzie. :)

A potem kręcić rotametrami, żeby zmniejszyć przepływy, tam gdzie będzie za ciepło.

Czyli wszędzie poza łazienką.

Znakomita i racjonalna recepta.

Żywcem od CNC .

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec

Nikt już takich klamotów nie sprzedaje. Albo za jakiż czas przestanie sprzedawać.

Garażowiec też ma inwenter jak zdecydowana większość tych, co teraz budują domy i myślą o PC - w większości będą to powietrzne PC

nie byłbym tego wcale taki pewny

czas pokaże, ale tutaj zawsze bardzo istotna będzie cena. A i pewnie trwałość urządzenia - tak napisał wihi

A potem kręcić rotametrami, żeby zmniejszyć przepływy, tam gdzie będzie za ciepło.

Czyli wszędzie poza łazienką.

Jak spadnie Tz, to nigdzie nie bedziesz musial niczym krecic.

Dziwne, ze przez tyle czasu tego nie zalapales. Jako chyba jeden z ostatnich, bo fotohobby to juz teraz pali chlopina glupa tak dla zasady.

Zrozum jedno. Ktoś (Garażowiec) ztobił sobie w łazience 10 cm, albo i 8.

I to jest OK

A później obleciał jeszcze cały dom na 10/15cm i dumny pisze, że dzięki temu zagęszczeniu (10/15) obniżył Tz.

I Ty jeszcze go chwalisz, że "pozamiatał" wątek, mimo iż w sumie nie miadomo, czy te 10/15cm w reszcie domu na cokolwiek się przydało .

A ja się pytam - po co więc było dokladać te 10/15 w pozostałych pomieszczeniach ?

Jasne, że działa. Jasne, że Tz jest niewysoka - ale to zasługa tych 8cm w łazience, a nir 10/15 w salonie i sypialniach

Edytowane przez fotohobby

Jak spadnie Tz, to nigdzie nie bedziesz musial niczym krecic.

Dziwne, ze przez tyle czasu tego nie zalapales. Jako chyba jeden z ostatnich, bo fotohobby to juz teraz pali chlopina glupa tak dla zasady.

Ale Tz nie spadnie przy źródle ciepła o modulowanej mocy, a jeśli przyn on/off spadnie, to masz oszczędność kosztem tego, że nie zagrzejesz najbardziej obciążonego cieplnie pomieszczenia w domu - to logiczne.

Jeśli to akceptujesz - Twoja wola, niektórzy dla paru zł są gotowi się dać pokroić.

Musisz, chopku, przyjąć do wiadomości jedno - Twoja teoria sprawdza się może w baaardzo przeciętnie izolowanych domach z WG, pompą on-off i domownikami lubiącymi chłodne łazienki.

Tylko, że to już jest historia - nikt tak nie buduje, mało kto wsadza pompę bez inwentera, przeważnie ludzie lubią mieć 1.5C więcej w łazience.

I wszystkie Twoje porady poszły w .....

Edytowane przez fotohobby

Musisz, chopku, przyjąć do wiadomości jedno - Twoja teoria sprawdza się może w baaardzo przeciętnie izolowanych domach z WG, pompą on-off i domownikami lubiącymi chłodne łazienki.

No to przynajmniej 3 osoby opisujace tu swoje praktyczne doswiadczenia z kilku sezonow "naklamaly" ostro. Jakos im sie to sprawdza i nikt w zimnie nie siedzi. Do tego jest jeden z dobrze izolowana chalupa i inwerterem.

Moze Ty chlopino jakis inny watek czytujesz, a w tym sie udzielasz. :)

Te rzeczone 1,5*C wiecej w lazienkach, to ja teraz mam przy zageszczeniu 10cm (czyli 50% gesciej niz w reszcie chalupy)

Edytowane przez Pyxis

Kilkadziesiąt stron o niczym...:rolleyes:

Pyxis ma bardzo dużo racji a cała reszta próbuje udowodnić że " wie lepiej"...;)

Zgadzam się w 100%.

Duże zagęszczenie rurek w moim domu sprawia, że maksymalna zaobserwowana temp. zasilania wyniosła 34st.C przy dużych mrozach. Dodam, że nie ogrzewam w taryfie dziennej tylko maksymalizuje wykorzystanie taryfy nocnej co powinno teoretycznie podnieść temp zasilania.

Dla mnie koniec tematu.

Zgadzam się w 100%.

Duże zagęszczenie rurek w moim domu sprawia, że maksymalna zaobserwowana temp. zasilania wyniosła 34st.C przy dużych mrozach. Dodam, że nie ogrzewam w taryfie dziennej tylko maksymalizuje wykorzystanie taryfy nocnej co powinno teoretycznie podnieść temp zasilania.

Dla mnie koniec tematu.

Bo Twoje Twojsze?

Małe zagęszczenie rurek - 18 cm średnio w całym domu łącznie z dwoma łazienkami sprawia, że maksymalna zaobserwowana temp. zasilania wyniosła 34 st.C przy temp. zewn. -20.

Temp. wewnątrz nie niższa niż 22,2.

Krzywą mam całkowicie płaską: 15/30, +15/30

Moje jest mojsze i co mi zrobicie?

Pozdrawiam

Pratchawiec