Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowa za toaletą-wężyk ciepła woda niezbrojony

SolarSolar

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar obudować ściankę narożna na której jest toaleta ale nie wiem jak się za to zabrać ..szer ścianki 77 a kafelki maja 45,5+-

Powiem od razu że kafelki mam tylko na podłodze a sciany sa pomalowane.

Czyli na szerokośc wejdą 2 niecałe kafle ...

Poszukuję wężyka niezbrojonego do ciepłej wody niezbrojony na zaciski(mam kabinę z jakiegoś marketu z hydromasazami i 1 taki wężyk mi pękł...) długość jakieś 50 cm,wężyk ma zapewne 1/2 cala w żadnym markecie ani sklepie jakim byłem nie mają czegoś takiego

Dziękuję za pomoc.

Daj chociaż zdjęcie tego pękniętego wężyka, bo nie wiadomo czy szukasz szlaucha do ogrodu czy przewodu do rybek akwariowych.

Co do pierwszej części nie pomogę Ci pomóc, bo nie mam pojęcia jak to wygląda i co chcesz tam wyrzeźbić.

Mimo wszystko trzymam kciuki i podpowiem Ci, że jak robisz zabudowę na zasadzie geberita, to użyj profili do płyt GK i samych płyt też ;).

Możesz zrobić tak:

- środkiem zabudowy przyklej całe płytki z góry na dół, po bokach wstaw docięte kawałki, krawędzią ciętą do ścian - idealnie będzie, jak dotniesz lub doszlifujesz krawędź od tyłu kafli (przód szkliwiony zostawiasz prosty- będzie widoczny) tak, aby pasowała do kąta zabudowa-ściana.

Coś takiego:

kafle.jpg

W takim rozwiązaniu listwy są zbędne, szparę przy ścianie wypełniasz akrylem lub silikonem sanitarnym pod kolor.

lub

- na każdy poziom docinasz dwie płytki (fuga na środku zabudowy), oryginalna krawędź na środku, docinane po bokach. Szlifowanie pod kątem jak w poprzednim wariancie.

Moim zdaniem estetyczniej będzie w wariancie pierwszym.

Jeśli kafelkujesz też poziomą półkę na górze zabudowy, to wstaw tam kafelkę tylko na fudze silikonowej (bez kleju) - w razie potrzeby będziesz mógł si dostać do zabudowy. Połączenie przód/góra zabudowy doszlifuj podobnie jak boki.

Rozumiem, że ten wężyk to osobny temat - zapytaj w sklepie instalacyjnym o oryginalny wąż do tego celu. Obejmy kupisz bez problemu

Edytowane przez przemo1

Co do zabudowy kibla, środkiem cała płytka, bokami docinane, ranty najlepiej w 45% przyszlifować, najtaniej i najlepiej szlifierka kątowa i tarcza scierna np. saitek albo germa flek gramatura 60-80, w naroża wewnętrzne żaden akryl tylko silikon w kolorze fugi chyba że łącznie płytka - sciana malowana to akryl.

Co do zabudowy kibla, środkiem cała płytka, bokami docinane, ranty najlepiej w 45% przyszlifować, najtaniej i najlepiej szlifierka kątowa i tarcza scierna np. saitek albo germa flek gramatura 60-80, w naroża wewnętrzne żaden akryl tylko silikon w kolorze fugi chyba że łącznie płytka - sciana malowana to akryl.

To samo napisałem - nie poprawiaj mnie bez sensu, tylko czytaj ze zrozumieniem.

Jak już sobie daliście po razie, to pomóżmy Koledze z tymi płytkami.

Ode mnie pomoc będzie taka, że powiem Ci, że sam tego nie zrobisz. Skoro pytasz się jak masz ułożyć płytkę aby było ładnie, to nie widzę opcji abyś samodzielnie wyszlifował ją pod kątem 45 stopni w narożach. Oczywiście trzymam kciuki za Ciebie, ale przelicz siły na zamiary, bo glazurnictwo tylko z pozoru jest łatwe.