Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miłowonki 3

Recommended Posts

Czas chyba założyć wątek :)

Pomysł na dom mam od dawna ale w tak zwanym międzyczasie, spróbowaliśmy wynalazku pt, mieszkanie w kamienicy w centrum miasta z ogródkiem. Tym, co biorą tą alternatywę domu pod uwagę, mówię " jeżeli chcesz mieć dom, to to nadal nie jest dom!" Masz sąsiadów, odgłosy miasta, parkingowego, który czatuje na Twoich gości z mandatem, a na ogródek wychodzisz a termosem a nie z kubkiem kawy.... Po remoncie/budowie (w sumie nasz remont był nawet gorszy od budowy) i niezbyt uczciwym wykonawcy, po 5 latach, stanęliśmy przed możliwością zakupu działki w pięknej okolicy oddalonej ok 10 min jazdy samochodem od centrum miasta (i naszej pracy).

Długo oglądaliśmy projekty i ostatecznie padło na Miłowonki 3. Bardzo nam odpowiadało rozmieszczenie pomieszczeń. Wprowadziliśmy kilka drobnych zmian i miesiąc temu staliśmy się posiadaczem tego projektu.

Edytowane przez laurap

Projekt który wybraliśmy, to Dom w Miłowonkach 3 pracowni Archon

rzut-parteru-projekt-dom-w-milowonkach-3__706.jpg

rzut-poddasza-projekt-dom-w-milowonkach-3__707.jpg

Ustawienie względem stron świata: front domu ustawiony na wschód

Chcemy zaprowadzić zmiany jedynie na parterze. Mamy 4-osobową rodzinę, więc dla mnie ważne jest abyśmy mieli dwie łazienki. W bazowym projekcie łazienka na dole jest za mała aby mógł się tam znaleźć wygodny prysznic. Ponadto nie potrzebujemy aż 5 pokoi. W związku z tym wymyśliliśmy aby pokój na dole zlikwidować. Dzięki temu możemy powiększyć salon, w jego miejscu zrobić łazienkę, a w pozostałym hollu ustawić pojemną szafę garderobianą na nasze buty, okrycia wierzchnie itd.

Likwidujemy również jedno okno (zachód) w salonie. Nie lubię jak mi zachodzące słońce świeci na telewizor/laptop itd. Salon z jadalnią ma i tak dosyć przeszklenia.

Zmieniamy też układ spiżarni - w powstałej wnęce zmieści mi się lodówka side by side. To jest bardzo ważna kwestia, w naszym mieszkaniu zabrakło mi 8 cm :p Spiżarnię potrzebuję jedynie na słoiki i zapasy. Teraz mam dużą i właściwie po czasie robi się z tego graciarnia.

Likwidujemy również balkon przy naszej sypialni. Balkon od strony frontu/drogi nie będzie używany.

Bez tytułu.jpg

piętro.jpg

Postanowiliśmy również (po długich dyskusjach), że rezygnujemy z kominka, robimy rekuperację i stawiamy na PC PW. Dzięki temu pozostaje nam jeden komin (kotłownia/garaż). Zostawiamy go również asekuracyjnie. W całym domu ogrzewanie podłogowe.

Dom będziemy budować z pustaków Porotherm na piance Dryfix. Fundamenty murowane.

Dach z dachówką ceramiczną (tu jeszcze toczą sie dyskusje). Mi podoba się betonowa bałtycka z Braasa a mąż marzy o płaskiej. Co do koloru tylko jesteśmy zgodni.

Izolacja:

Fundamenty 18 cm EPS, Poddasze izolowane 30 cm wełną, ściany jeszcze nie wiemy: styropian grafitowy bądź wełna.

Edytowane przez laurap

Tu rezerwuję sobie miejsce na zdjęcia z etapów budowy :)

Tymczasem na "osiedlu" stoją już domy dewelopera, zaczyna też budowę jeden prywatny inwestor. Myślę, że w tym roku domy zaczną powstawać jak grzyby po deszczu. Póki co napawamy się pięknym widokiem dziewiczych terenów.

25.03.2017

działka.jpg

Widzę same pozytywne zmiany! Zanim przeczytałem komentarz, a patrząc na same rzuty, dokładnie to samo miałem zaproponować. :D Subuję i oczywiście będę zglądać i podglądać, głaskać i takie tam inne. ;)

O proszę! Mam pierwszego w życiu subskrybenta :p Miło mi :)

Dom jeszcze nie stoi, a córa dzisiaj poprosiła mnie o wymiary swojego pokoju bo będzie go w Simsach urządzać. Nie tylko matka się wkręciła w temat :p

• 6 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 8 months później...
  • 2 years później...