Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie fixa

Recommended Posts

TO ze szyna kolejowa jest sztywna jak diabli, to nie znaczy, że można na niej pojechać. Ty potrzebujesz fachowca / konstruktwa w zakresie stolarki. A nie chcesz zapłacić za tą wiedzę kupująć gotowe rozwiązanie i chcesz to ominąć. Napiszę prościej: popatrz na zdjęcie przekroju okna drewnianego i zobaczysz jak jest osadzona szyba, jak jest przygotowane miejsce pod silikon, sposob montazu listew przyszybowych, odprowadzenie wody poza okno (bo drewno zamaczane przez cieknącą wodę szybko przegnije). Po prostu potrzebujesz wyszystkiego.
Gotowe rozwiązanie ma jedną zasadniczą wadę. Jest bardzo drogie. Moim zdaniem cena nijak ma się do tego co jest oferowane. Nie buduję domu na pokaz tylko dla siebie i dla żony. Wydanie 20% wartości domu na okno kłóci się ze zdrowym rozsądkiem. Rozumiem, że wg większości z was nikt, poza fabryką dobrego okna nie zrobi ale moje doświadczenia są inne. Pozwólcie więc, że zrobię po swojemu. Chciałem porady, co do umocowania pakietów szybowych. Nic więcej.

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gotowe rozwiązanie ma jedną zasadniczą wadę. Jest bardzo drogie. Moim zdaniem cena nijak ma się do tego co jest oferowane. Nie buduję domu na pokaz tylko dla siebie i dla żony.Wydanie 20% wartości domu na okno kłóci się ze zdrowym rozsądkiem. Rozumiem, że wg większości z was nikt, poza fabryką dobrego okna nie zrobi ale moje doświadczenia są inne. Pozwólcie więc, że zrobię po swojemu. Chciałem porady, co do umocowania pakietów szybowych. Nic więcej.

Panowie biorący udział w dyskusji

Uszanujcie to co wytłuszczone

Fakt że nóż się otwiera jak takie głupoty się słyszy ale klient chce - niech ma

Szklarz nie ma tu nic do rzeczy. Skoro twój "sprzedawca okien" nie podejmował tematu tego okna to on pewnie nie pomoże. Swoją drogą jeżeli to okno ma wyglądać estetycznie to nie powinno mieć podziału poziomego w dolnej części. Ale to nie jest takie proste bo niewielu producentów wkładów szybowych może wykonać "szybę" o wysokości 4m i niewiele zgrzewarek może zgrzać taką ramę.

Może rozważyć podmurowanie trochę od dołu?

Dziękuję Wojtek. Również za brak zbędnych komentarzy. "Mój" sprzedawca, przyszedł, popatrzył, stwierdził, że robota dziwna i tyle go widziałem. Nawet porządnej oferty nie zrobił. Szklarz akurat jest dosyć ogarniętym fachowcem ale z gatunku tych, którym trzeba powiedzieć - ma być tak. Dopiero jak stwierdzi, że dobrze nie będzie to się odezwie. Pogadam z nim jak wróci. Podział chyba jednak muszę zachować, bo 4m okna to jakaś abstrakcja. Podmurówka miała być i to dosyć wysoka ale żona chce mieć okno do podłogi. :(

Gotowe rozwiązanie ma jedną zasadniczą wadę. Jest bardzo drogie. Moim zdaniem cena nijak ma się do tego co jest oferowane. Nie buduję domu na pokaz tylko dla siebie i dla żony. Wydanie 20% wartości domu na okno kłóci się ze zdrowym rozsądkiem.

1. Zakładasz budżet 250tys. na budowę domu? To chyba stan surowy?

2. Rozumiem, że samochód też sam sobie zbudujesz bo producenci chcą "nijaką" kwotę za 2T stali o wartości 1600zł na złomowisku?

Chcesz zobaczyc jak sie mocuje pakiety to to użyj gógle. Przy okazji zwróć uwagę na odwodnienie. Szkice nie są żadną tajemnicą.

Przy okazji dowiedziałeś się od nas, że w wielu miejscach ocena sytuacji się różni.

Ja też uważam, że przeciętna usługa nie jest warta swojej ceny, bo sam mogą ją zrobic niemal gratis.

Panowie biorący udział w dyskusji

Uszanujcie to co wytłuszczone

Fakt że nóż się otwiera jak takie głupoty się słyszy ale klient chce - niech ma

Rozumiem, że świadomy klient, to taki, który na żądanie wyciąga z kieszeni 60 tyś i z uśmiechem mówi proszę bardzo Panie OknoHouse. Niech pan mi zrobi okno. Ja akurat myślę na co wydaję pieniądze a, że to nie po twojej myśli, no cóż...

1. Zakładasz budżet 250tys. na budowę domu? To chyba stan surowy?

2. Rozumiem, że samochód też sam sobie zbudujesz bo producenci chcą "nijaką" kwotę za 2T stali o wartości 1600zł na złomowisku?

Dom ma mieć niecałe 90m2 powierzchni użytkowej. Planuję na niego około 300 tyś i myślę, że się w tej kwocie zmieszczę. Co do samochodu, to mam dosyć drogi i nie jest to jakiś citroen. Kupiłem go w salonie i uważam, że warto było. Co do okna uważam, że nie warto. Edytowane przez ppar

Chcesz zobaczyc jak sie mocuje pakiety to to użyj gógle. Przy okazji zwróć uwagę na odwodnienie. Szkice nie są żadną tajemnicą.

Przy okazji dowiedziałeś się od nas, że w wielu miejscach ocena sytuacji się różni.

Ja też uważam, że przeciętna usługa nie jest warta swojej ceny, bo sam mogą ją zrobic niemal gratis.

No już trochę inaczej. Ja oczekuję pomocy w realizacji mojego pomysłu a nie potępiania tego w czambuł, na zasadzie - nikt tak nie robi. Znacie się na tym, wymyślcie coś, by było dobrze. Ramą się nie przejmujcie. Będzie wystarczająco solidna.

Chcę Ci uświadomić że masz coś takiego jak Projekt budowy i każdą istotną zmianę należy odnotować w dzienniku budowy. Musi to być zaakceptowane i potwierdzone przez Kierownika Budowy . Budynek mieszkalny to nie szopka . W razie wypadku spowodowanego np. niestabilnością osadzenia ram czy pakietów okiennych możesz ponieść tego konsekwencje finansowe i karne. Myślisz że prokuratora będzie interesowało że w/g Ciebie wydanie 20% wartości domu na okno kłóci się ze zdrowym rozsądkiem?? Niedawno miałem ciekawą dyskusję z kolegą który ma designerskie schody bez poręczy a często odwiedzają go znajomi z dziećmi. Adwokaci czekają na takie owce - nic tylko strzyc ( sami się proszą ).

a teraz by coś klientowi uświadomić

Szyby

Bardzo orientacyjny koszt gołych nie hartowanych około 13 tyś netto + 23% VAT

Nie zapominaj inwestorze że kształty inne są za dużymi dopłatami, najwięcej zabulisz za szybę górną środkowa

Do tego teraz dochodzi hartowanie obustronne - ok 8 tyś netto + 23 % VAT

Lilczą to po stawkach jakie otrzymują producenci a nie klient indywidualny który płąci zawsze więcej

Nie jesteś producentem - na 99% zaplata za dostawę z fabryki na budowę + HDS do wyładunku - i także 23% VAT

Tak lekko licząc same szyby zamiast tych Twoich 10 tyś będą Cię kosztować ok 25

No chyba że zamiast hartowanki zdecydujesz się na gilotynę ze zwykłych szyb, że zamiast 6mm weźmiesz 4mm

Do tego koszt dobrej klejonki, robocizny stolarza, dźwigu i pajączka, i upierdliwość samego wykonania

O możliwości popełnienia podstawowych błędów z racji nieznajomości tematu nie wspomnę

Realnie zabulisz ok 40 tyś za całość

Choć znając podejście - nie zabulę 20% wartości chałupy - będziesz ciął koszty gdzie tylko popadnie i bez wyobraźni, bo przecież szkło samo nie pęka to jak może pęknąć na wysokości

Dooooość

Ciebie i tak nic nie przekona więc milknę

Bo tak naprawdę nawet nie poznałeś realnie ceny jaką może zaproponować Ci jakiś dostawca ciesząć się że jeden już ci odmówił realizacji

Edytowane przez Ok**se

Chcę Ci uświadomić że masz coś takiego jak Projekt budowy i każdą istotną zmianę należy odnotować w dzienniku budowy. Musi to być zaakceptowane i potwierdzone przez Kierownika Budowy . Budynek mieszkalny to nie szopka . W razie wypadku spowodowanego np. niestabilnością osadzenia ram czy pakietów okiennych możesz ponieść tego konsekwencje finansowe i karne. Myślisz że prokuratora będzie interesowało że w/g Ciebie wydanie 20% wartości domu na okno kłóci się ze zdrowym rozsądkiem?? Niedawno miałem ciekawą dyskusję z kolegą który ma designerskie schody bez poręczy a często odwiedzają go znajomi z dziećmi. Adwokaci czekają na takie owce - nic tylko strzyc ( sami się proszą ).
Prokuratura... Chyba nie zasnę.

a teraz by coś klientowi uświadomić

Szyby

Bardzo orientacyjny koszt gołych nie hartowanych około 13 tyś netto + 23% VAT

Nie zapominaj inwestorze że kształty inne są za dużymi dopłatami, najwięcej zabulisz za szybę górną środkowa

Do tego teraz dochodzi hartowanie obustronne - ok 8 tyś netto + 23 % VAT

Lilczą to po stawkach jakie otrzymują producenci a nie klient indywidualny który płąci zawsze więcej

Nie jesteś producentem - na 99% zaplata za dostawę z fabryki na budowę + HDS do wyładunku - i także 23% VAT

Tak lekko licząc same szyby zamiast tych Twoich 10 tyś będą Cię kosztować ok 25

No chyba że zamiast hartowanki zdecydujesz się na gilotynę ze zwykłych szyb, że zamiast 6mm weźmiesz 4mm

Dooooość

Ciebie i tak nic nie przekona więc milknę

Bo tak naprawdę nawet nie poznałeś realnie ceny jaką może zaproponować Ci jakiś dostawca ciesząć się że jeden już ci odmówił realizacji

już wcześniej napisał, że hartowane chce dać tylko z zewnątrz - mamy idealny przykład jak ppar ma podejście do bezpieczeństwa i jak kształtuje się jego wiedza w tym temacie- a nawet jej brak. więc jak na podstawie braku danych/wiedzy można zrobić poprawną wycenę/ projekt ? no nie można.

Jeżeli nie jesteś tzw. samorobem to nawet przy 100m domku nie sądzę byś się zmieścił w 300 tys PLN. Oglądasz np.w Domo + Wielkie projekty ? Chociaż to Wielka Brytania lub Austraulia to jest pouczające - 90% przekracza zakładany budżet ( nawet doświadczeni budowlańcy ). A takie przeszkolone w całości ściany są najkosztowniejszym elementem ( kwoty 100 czy 150 tys funtów nie są niczym dziwnym ). Wracając na nasze podwórko - uświadom żonę że jej życzenia są dość kosztowne. Jeżeli faktycznie chcesz obniżyć koszty poproś architekta o przeprojektowanie tej ściany - zastosuj maksymalnie dostępne typowe okna, minimalna ilość atypowych i może zrobisz to zgodnie z prawem, sztuką budowlaną i nie przekroczysz budżetu. Bardzo tanio i dobrze to tylko w reklamie.

Prokuratura... Chyba nie zasnę.

Ciekawy jestem jak przekonasz Kierownika Budowy aby nadstawił d...y za twoją twórczość - on odpowiada za to podpisuje. Śmiej się kolego , śmiej - ten się śmieje kto się śmieje ostatni. A doświadczenie uczy że w ważnych sprawach , a do takich należy bezpieczeństwo ludzi lepiej być w zgodzie z prawem.

..... A doświadczenie uczy że w ważnych sprawach , a do takich należy bezpieczeństwo ludzi lepiej być w zgodzie z prawem.
Nie pamiętam dokładnie czy zapis prawny mówiący o szkle bezpiecznym dla ludzi na fasadach (a to wberw pozorom będziesz robił) dotyczy tylko budynków użytkowych - czy nie wymusza także w budownictwie jednorodzinnym

Bo jeśli tak to nikt nie odbierze Ci tak wykonanej chałupy

Lepiej się dowiedz jak to jest z prawem w tej kwestii

Ale jak już mówiłem, dajmy sobie spokój. NIe przekonamy

Edytowane przez Ok**se

surgi. Ty jesteś od lat w branży, Finlandia, Bwojtek także, ja też jakiś czas

Jak już zauważyłem, dla wielu forumowiczów nie jesteśmy wiarygodni bo... stoimy po drugiej stronie barykady. Chcemy kroić naiwniaków a tu jest jeden co idzie pod prąd. Wie lepiej, jest mądrzejszy w temacie jest tylko niepewny pewnych rozwiązań i zadaje pytania

Co byśmy nie mówili, nie przekonamy

Może gdyby dogłębniej policzył koszty jakie faktycznie poniesie, uwzględniając realne ceny każdego elementu, każdej operacji przejrzałby na oczy

Podałem mu realne koszty, i jak wiem niedoszacowane.

Chce ryzykować, dlaczego mamy mu bronić ?

Nie widzisz, że z każdego rozsądnego argumentu się nabija i śmieje pod nosem ?

Prokurator? oczywiście nic się nie stanie. Szyby będą całe, nigdy nie pękną a jak pękną nikt nie będzie stał pod nimi

Katastrofa budowlana? to tylko w prasie i książkach SF

Dlatego powtarzam. Dajmy już sobie spokój. Decyzja zapadła i nic jej nie zmieni. Bo jakby poszukał to okazałoby się że w fasadzie najdroższe są szyby a nie aluminium wbrew pozorom. Ale do tego potrzeba dobrej woli zmiany swego nastawienia

EOT ostatecznie

Surgi czy Ty masz jakąś misję od Boga w szerzeniu bezpieczeństwa na świecie ?? ;)

ppar odpuść sobie samorobienie sześciometrowej szklanej ściany. Dobrze Ci radzą wszyscy. Sam poszedłem pod prąd z oknami montując pakiety bez ram ale wszystko ma swoje granice. Z doświadczenia wiem jak wielkim ciężarem jest HS o wymiarze 3,05x4,5m. Jedno skrzydło waży u mnie ok. 400 kg, a gdzie tu do 6 sciu metrów wysokości... zrób fasadę systemową bo "zaoszczędzone" teraz pieniądze i tak oddasz później jakiemuś producentowi..... 100%

Surgi czy Ty masz jakąś misję od Boga w szerzeniu bezpieczeństwa na świecie ?? ;)

ppar odpuść sobie samorobienie sześciometrowej szklanej ściany. Dobrze Ci radzą wszyscy. Sam poszedłem pod prąd z oknami montując pakiety bez ram ale wszystko ma swoje granice. Z doświadczenia wiem jak wielkim ciężarem jest HS o wymiarze 3,05x4,5m. Jedno skrzydło waży u mnie ok. 400 kg, a gdzie tu do 6 sciu metrów wysokości... zrób fasadę systemową bo "zaoszczędzone" teraz pieniądze i tak oddasz później jakiemuś producentowi..... 100%

Okno będzie podzielone. Największa szyba będzie miała 1,5/0,8m. Rama będzie miała 4m wysokości, bo wyżej jest żelbetowy podciąg.

Szyby będą laminowane. To wystarczy, by nie zrobiły nikomu krzywdy. Ciekaw jestem, czy w tej kalkulacji - 50 tyś za fasadę z aluminium są właśnie szyby hartowane? Daję sobie głowę uciąć, że nie. Czyli cena wzrasta do... no?

Bardzo proszę jeszcze raz. Jeżeli macie jakieś pomysły dotyczące osadzenia pakietów lub okien w ramie to piszcie. Darujcie sobie te śmieszne uwagi. Wiem co robię.