Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie fixa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Profil to Aluprof MB-70. W czasie rozmowy prosiłem o system fasadowy a to najwyraźniej zwykłe fixy. W sumie wszystko mi jedno ale trochę martwię się co z energooszczędnością. Podjadę dziś i zapytam o co chodzi. O montażu rozmawiałem z panem, kalkulację przygotowała pani. To spora firma, może nie uzgodnili szczegółów.

To nie jest wszystko jedno.

Fasady spelnia wymagania statyki przy tej wysokosci

Zwykly profili okienny juz nie.

Ja piernicze.

Mowisz duza firma a takie rozwiazania Ci proponuja ?

Albo stazystka Ci robila oferte ;)

O ile dobrze pamuetam Uf jest na poziomie 1.7 albo wiecej - poszukaj w sieci. Dokrztalc sie zanim do nich pojdziesz tak dla samego siebie bys ddo nich co chwila nie chodzil.

Pamietaj

Masz 25 mkw plaskiej pionowej powierzchni

To MUSI wytrzymac parcie wiatru !!!

Profil to Aluprof MB-70. W czasie rozmowy prosiłem o system fasadowy a to najwyraźniej zwykłe fixy. W sumie wszystko mi jedno ale trochę martwię się co z energooszczędnością

Tam na środku jest zdaje się łączenie 2 ram i jakiś komentarz. Ciekawe tylko co ze statyką tego środkowego słupa? Samo połączenie 2 ram nie da żadnej sztywności przy wysokości 3600. A do tego szerokość 4,7m...

Może zamieszczę to, co dostałem:

[ATTACH=CONFIG]390231[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]390232[/ATTACH]

Nie mam nic więcej.

Patrzymy na te rysunki i przecieramy oczy ze zdumienia

Wysokość 3,8 mb Szerokość 4,7mb i to jest zrobione na profilu okiennym i to bez żadnej dodatkowej statyki, która w tym miejscu powinna być i to solidna

Do tego trójkąt wykonany w jednej ramie

Zgroza !!!

Przeczytaj wątek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227424-Jak-zakup-okien-może-sparaliżować-budowę-i-zdrowie-Stolbud-Włoszczowa-Ekoprofit

Producent do odstrzału

i jeszcze do tego MB-70 w zależności użytych profili i akcesoriów wynosi od 1,5 do 2,39 W/m2K.

I to wciska się klientowi ?

Rozumiemy że cena czyni cuda ale bez przesady

Ta fasada prawidłowo zaprojektowana to koszt nie mniejszy jak 35 tyś plus montaż

I to przy założeniu oszczędności na szybach i bezpieczeństwie

Proponować w dzisiejszych czasach klientowi do domu jednorodzinnego pakiet dwuszybowy to jakieś nieporozumienie

ale z tego co mi wiadomo to prawo obowiązuje wszystkich którzy dostali pozwolenie od 2017 wcześniejszych obowiązuje norma 1,3 i do dla pomieszczen gdzie temperatura jest równa bądź wyższa 16 stopni

liczy się przeznaczenie pomieszczenia a nie temperatura jaką sobie w nim ustawisz. Możesz być morsem i mieć nawet zero w pokoju ale okna muszą spełnić narzucone prawem wymagania

Bwojtek

Dla mnie ten co opracowywal ofertę wogole nie sprawdzal statyki

Do tego montaz

Ciekawe jak planuja go wykonać

Ktoś kto "ofertował" nie liczył nic, poza kasą. Niestety wiele jest na rynku firm, które operują najniższą ceną.

Ja z kolei jestem ciekaw, na jakie kwoty opiewały pozostałe wyceny..

nie zapomniał dodać, że będzie Pan zadowolony ?

Wybacz ppar

Pojawiłeś się na FM zapewne po to by czegoś się dowiedzieć od ludzi z branży. Działających wiele lat czy nawet dziesięcioleci. Skoro mówią Ci że ktoś chce Cię zrobić w balona to posłuchaj

Uwierz mi, uwierz nam, Fasada, 25 mkw to nie okno. Tu musi zagrać WSZYSTKO !!! Od zastosowanych szyb po zastosowanie odpowiedniej dla wymagań konstrukcji. Musi być sprawdzona statyka pod TWOJE konkretne miejsce budowania by całość się nie rozsypała pod naporem wiatru. A nie wiem czy wiesz ale w Polsce są 3 strefy wiatrowe do których odpowiednio dobiera się konstrukcję by spełniła wymagania. To co zda egzamin na nizinach Mazowsza nie sprawdzi się w górach czy nad morzem. Może ale nie musi

Całość MUSI być dokładnie obliczona

Zrobienie tego jak na rysunkach to będzie Twój problem a nie ich. Oni zrobią, zamontują (nie wiadomo jak) i umyją ręce a Ty będziesz się z tym woził.

Później rzeczoznawcy, sprawa w Sądzie i zszargane nerwy

Musisz to zrobić w systemie fasadowym np. słupowo-ryglowym

Nie ma zmiłuj

Lub....zamurować :) co wyjdzie najtaniej ;)

nie zapomniał dodać, że będzie Pan zadowolony ?

Wybacz ppar

Pojawiłeś się na FM zapewne po to by czegoś się dowiedzieć od ludzi z branży. Działających wiele lat czy nawet dziesięcioleci. Skoro mówią Ci że ktoś chce Cię zrobić w balona to posłuchaj

Uwierz mi, uwierz nam, Fasada, 25 mkw to nie okno. Tu musi zagrać WSZYSTKO !!! Od zastosowanych szyb po zastosowanie odpowiedniej dla wymagań konstrukcji. Musi być sprawdzona statyka pod TWOJE konkretne miejsce budowania by całość się nie rozsypała pod naporem wiatru. A nie wiem czy wiesz ale w Polsce są 3 strefy wiatrowe do których odpowiednio dobiera się konstrukcję by spełniła wymagania. To co zda egzamin na nizinach Mazowsza nie sprawdzi się w górach czy nad morzem. Może ale nie musi

Całość MUSI być dokładnie obliczona

Zrobienie tego jak na rysunkach to będzie Twój problem a nie ich. Oni zrobią, zamontują (nie wiadomo jak) i umyją ręce a Ty będziesz się z tym woził.

Później rzeczoznawcy, sprawa w Sądzie i zszargane nerwy

Musisz to zrobić w systemie fasadowym np. słupowo-ryglowym

Nie ma zmiłuj

Lub....zamurować :) co wyjdzie najtaniej ;)

Chyba na tym się skończy. :( O konstrukcję z drewna się nie martwię. Jednak montaż pakietów w tym jest problematyczny, tu muszę uznać wasza rację. No nic, wiem na czym stoję. Poszukam jeszcze i podejmę decyzję. Dziękuję wszystkim.

Chyba na tym się skończy. :( O konstrukcję z drewna się nie martwię. Jednak montaż pakietów w tym jest problematyczny, tu muszę uznać wasza rację. No nic, wiem na czym stoję. Poszukam jeszcze i podejmę decyzję. Dziękuję wszystkim.

Nie jesteś pierwszym i na pewno nie ostatnim, którego przerosło zderzenie marzeń z realiami.

Musicie mieć świadomość niedoszacowania kosztów przez architektów. Zapewne gdybyście je znali nie kupilibyście u nich projektu :)

O drewno się nie martwisz ? pozazdrościć samopoczucia ;)

PS.

Zajmujemy się także fasadami ale do nas zapytania nie wysyłaj. Schuco do tanich systemów nie należy choć uznawane jest za jeden z najlepszych o ile nie najlepszy system a nie ukrywajmy, szukasz ceny

Edytowane przez Ok**se

ppar

jednego Ci tylko współczuję jeśli fasada zorientowana jest na południe bądź południowy-zachód

Tej sauny jaką będziesz miał w środku

Pomyślałeś nad tym ? Jak zasłonić się przed słońcem? Bo będzie ciężko, chyba że zasadzisz drzewo liściaste i za 20 lat zacznie Ci wnętrze chronić przed nagrzewaniem

ppar

jednego Ci tylko współczuję jeśli fasada zorientowana jest na południe bądź południowy-zachód

Tej sauny jaką będziesz miał w środku

Pomyślałeś nad tym ? Jak zasłonić się przed słońcem? Bo będzie ciężko, chyba że zasadzisz drzewo liściaste i za 20 lat zacznie Ci wnętrze chronić przed nagrzewaniem

Na południowy zachód. O ocienieniu pomyślałem. Przed domem będą rosły drzewa - śliwy wiśniowe. Kupię je o wysokości 3m - to nie jest duży koszt. Rosną bardzo szybko. W lecie zacienia mi okno i ogród zimowy a w zimie przepuszczą promienie słoneczne.

Kurcze, nie wiem co jest. Byłem w dwóch firmach i w obu powiedziano mi, że chętnie zrobią mi na profilach okiennych a systemy fasadowe są dobre ale do dużych przeszkleń. Widocznie moje nie jest wystarczająco duże. Poprosiłem o ofertę, zobaczymy co przyślą. Uprzedzając uwagi. Nie rozmawialiśmy o kosztach. Edytowane przez ppar