KDWJ 07.06.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Jeśli już szukasz rozwiązania "domowego" to wcale nie musi być to fuszerka. Można pokusić się o zrobienie "systemu fasadowego" samodzielnieZnajdujesz normalne okna w ramach, które zwyczajnie Ci odpowiadają i można je montować w systemie ciepłego montażu (to ważne) - sprawdzasz ich wagę.Idziesz do konstruktora z uprawnieniami, który zna się na konstrukcjach stalowych. Zadaje obciążenia, parcie wiatru... dobiera przekroje.Robisz ruszt stalowy gdzie każde okno będzie miało swoje miejsce w ruszcie. Po ustawieniu konstrukcji stalowej instalujesz okna na "ciepły montaż" w ruszcie stalowym.Od zewnątrz pomiędzy okna układasz izolację, szczelnie izolujesz, maskujesz przerwy blachą podpinając się pod wpusty parapetowe.Od wewnątrz maskujesz konstrukcję kształtkami U z blachy lub drewna. Podejrzewam, że za taką samoróbkę zapłacisz połowę ceny systemowej ale czy uda Ci się to zrobić tak by wyglądało profesjonalnie i czy nie będziesz miał problemów eksploatacyjnych to już inna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocu 07.06.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Tak z ciekawości się zapytam, jaka jest całkowita waga tego okna fasadowego, oraz łączna waga wkładów szybowych ? Okno będzie na ścianie południowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 08.06.2017 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Nie wiem ile to waży. Planowałem zrobić sam ale na konstrukcji drewnianej. Cena jednak fasady aluminiowej jest na tyle atrakcyjna, że nie widzę sensu kombinowania. Pytałem o pakiety trzyszybowe ale w tym systemie nie ma możliwości ich zamontowania. Uw w tym co teraz wyniesie 1,1. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez ppar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 08.06.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) zakładając że całość ma 25 mkw i wszystkie szyby są 6mm w pakiecie trzyszybowym będzie ważyło około 1.125 kilo czyli ponad tonę Ppar - zmień system na taki gdzie trzyszybówki zrobić możnaStraty będą co najmniej dwa razy mniejsze przy 3 szybach co przy takiej powierzchni jest już znaczącym wydatkiem na ogrzewanie Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Ok**se Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.06.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 ..Uw w tym co teraz wyniesie 1,1. Jesteś pewien? Bo jeśli dobrze widziałem, to ramy mają U 2,0 + szyby (załóżmy optymistycznie) 1,1 to całość na pewno nie osiągnie takiego wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 08.06.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Jesteś pewien? Bo jeśli dobrze widziałem, to ramy mają U 2,0 + szyby (załóżmy optymistycznie) 1,1 to całość na pewno nie osiągnie takiego wyniku. nawet gdyby ramy miały też 1,1 to uwzględniając PSI nie ma szans na 1.1 całej konstrukcji Problem w tym, że spora część programów wyliczających oferty i Uw okna nie bierze tego parametru pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 08.06.2017 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Polegam na tym co napisał mi producent. Uw 1,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.06.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 To mozesz miec calosc za friko bo bajki Ci napisali Zamowic Zamontowac Wziac rzeczoznawce by wyliczyl faktyczne Uw Dac sprawe do sadu Wygrac Dostac zwrot kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 08.06.2017 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 To mozesz miec calosc za friko bo bajki Ci napisali Zamowic Zamontowac Wziac rzeczoznawce by wyliczyl faktyczne Uw Dac sprawe do sadu Wygrac Dostac zwrot kasy Sorry ale ja chcę mieć dom a nie sprawy w sądzie. Pytałem o to U. Producent twierdzi, że przy pakiecie dwuszybowym jest 1,1 a przy trzyszybowym 0,9. ale musiałby zmienić profile. Mówi, że nie ma sensu, bo to się nie zwróci w jakimś sensownym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.06.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) To twoje zdanie że się nie zwróci Poproś w takim razie sprzedawcę niech wyliczy Uw dla całej konstrukcjiStraty w przypadku dwóch jak i trzech szyb pod jednym warunkiem że przyjmie prawdziwe założenia 0.1 różnicy Uw między dwiema a trzema szybami jest to spore przeklamanie z jego strony Edytowane 8 Czerwca 2017 przez jareko Kosmetyka wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.06.2017 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Sorry ale ja chcę mieć dom a nie sprawy w sądzie. Pytałem o to U. Producent twierdzi, że przy pakiecie dwuszybowym jest 1,1 a przy trzyszybowym 0,9. ale musiałby zmienić profile. Mówi, że nie ma sensu, bo to się nie zwróci w jakimś sensownym czasie. Ach, widze ze juz jest nowa oferta - Aluprof. Patrze w ulotkę. Jeśli nie mogą zaszklić w niej szyb o wsp. U 0,5-0,6 to raczej jest to jakaś uboższa wersja - widzę ich tam szesc wariantow - i dla tych dwóch "slabszych" systemodawca nawet nie podaje U (by nie odstraszać). Także - uzyskanie Uw 1,1 wydaje się byc w tej sytuacji mocno wątpliwy. Zakładam że sprzedawca operował parametrem Ug licząc na nieświadomość rozmówcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 09.06.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 PParWyślij zapytanie do naszej fabryki. Awilux ex Hekaplast w Lesznie. Zapewne skierują Cię do przedstawiciela w Twej okolicyMasz do wyboru profile Schuco i AliprofAliprof wychodzi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 09.06.2017 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 PPar Wyślij zapytanie do naszej fabryki. Awilux ex Hekaplast w Lesznie. Zapewne skierują Cię do przedstawiciela w Twej okolicy Masz do wyboru profile Schuco i Aliprof Aliprof wychodzi taniejDziękuję, ale przedstawicielem Aluprof na zachodniopomorskie jest firma, która robiła mi kalkulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 09.06.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Oj....Aliplast a nie Aluprof.Tak to jest jak się pisze z komórki będąc w terenie Firma trzyma się sztywno wytycznych systemodawcy Schuco czy Aliplasta więc o statykę jak i dokładne wyliczenia Uw bym się nie martwił ale Ty decydujesz gdzie szukaćZrobisz jak uważasz choć to żadna filozofia wysłać maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 09.06.2017 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Oj....Aliplast a nie Aluprof. Tak to jest jak się pisze z komórki będąc w terenie Firma trzyma się sztywno wytycznych systemodawcy Schuco czy Aliplasta więc o statykę jak i dokładne wyliczenia Uw bym się nie martwił ale Ty decydujesz gdzie szukać Zrobisz jak uważasz choć to żadna filozofia wysłać mailaPrzepraszam ale byłem przekonany, że to aluprof i się po prostu przejęzyczyłeś. Jasne, że wyślę do nich maila. Dzięki za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.06.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Pomijając zbieżność nazw Aluprof i Alipast. To, że firma jest "przedstawicielem" nie oznacza że ma jedyną słuszną licencję na produkcję. Jak w każdej branży - każdy wprowadza do swojej kuchni różne rozwiązania, czasem autorskie i końcowy produkt może wyjść diametralnie różny, nawet jeśli robią z tych samych profili i teoretycznie wg tego samego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.06.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Dlaczego aluminium zawsze wycenia fabryka żeby nie było kwiatków statyce bo wiadomo że sprzedawcy zależy przede wszystkim by sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 10.06.2017 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Pomijając zbieżność nazw Aluprof i Alipast. To, że firma jest "przedstawicielem" nie oznacza że ma jedyną słuszną licencję na produkcję. Jak w każdej branży - każdy wprowadza do swojej kuchni różne rozwiązania, czasem autorskie i końcowy produkt może wyjść diametralnie różny, nawet jeśli robią z tych samych profili i teoretycznie wg tego samego przepisu. Pewnie tak ale, wcale nie jest łatwo znaleźć tych przedstawicieli. Jareko podsunął mi namiary ale fasad nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.06.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Awilux nie robi fasad ? Od kiedy bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 14.06.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Pomijając zbieżność nazw Aluprof i Alipast. To, że firma jest "przedstawicielem" nie oznacza że ma jedyną słuszną licencję na produkcję. Jak w każdej branży - każdy wprowadza do swojej kuchni różne rozwiązania, czasem autorskie i końcowy produkt może wyjść diametralnie różny, nawet jeśli robią z tych samych profili i teoretycznie wg tego samego przepisu. Na finalny produkt ma wpływ nawet jakość maszyn na których została zrobiona stolarka. Jedno CNC może diametralnie różnić się precyzją od innego CNC a to już mocno wpłynie na końcowy produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts