Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie fixa

Recommended Posts

Jeśli już szukasz rozwiązania "domowego" to wcale nie musi być to fuszerka. Można pokusić się o zrobienie "systemu fasadowego" samodzielnie

Znajdujesz normalne okna w ramach, które zwyczajnie Ci odpowiadają i można je montować w systemie ciepłego montażu (to ważne) - sprawdzasz ich wagę.

Idziesz do konstruktora z uprawnieniami, który zna się na konstrukcjach stalowych. Zadaje obciążenia, parcie wiatru... dobiera przekroje.

Robisz ruszt stalowy gdzie każde okno będzie miało swoje miejsce w ruszcie.

Po ustawieniu konstrukcji stalowej instalujesz okna na "ciepły montaż" w ruszcie stalowym.

Od zewnątrz pomiędzy okna układasz izolację, szczelnie izolujesz, maskujesz przerwy blachą podpinając się pod wpusty parapetowe.

Od wewnątrz maskujesz konstrukcję kształtkami U z blachy lub drewna.

Podejrzewam, że za taką samoróbkę zapłacisz połowę ceny systemowej ale czy uda Ci się to zrobić tak by wyglądało profesjonalnie i czy nie będziesz miał problemów eksploatacyjnych to już inna kwestia.

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem ile to waży. Planowałem zrobić sam ale na konstrukcji drewnianej. Cena jednak fasady aluminiowej jest na tyle atrakcyjna, że nie widzę sensu kombinowania. Pytałem o pakiety trzyszybowe ale w tym systemie nie ma możliwości ich zamontowania. Uw w tym co teraz wyniesie 1,1. Edytowane przez ppar

zakładając że całość ma 25 mkw i wszystkie szyby są 6mm w pakiecie trzyszybowym będzie ważyło około 1.125 kilo czyli ponad tonę

Ppar - zmień system na taki gdzie trzyszybówki zrobić można

Straty będą co najmniej dwa razy mniejsze przy 3 szybach co przy takiej powierzchni jest już znaczącym wydatkiem na ogrzewanie

Edytowane przez Ok**se

Jesteś pewien? Bo jeśli dobrze widziałem, to ramy mają U 2,0 + szyby (załóżmy optymistycznie) 1,1 to całość na pewno nie osiągnie takiego wyniku.

nawet gdyby ramy miały też 1,1 to uwzględniając PSI nie ma szans na 1.1 całej konstrukcji Problem w tym, że spora część programów wyliczających oferty i Uw okna nie bierze tego parametru pod uwagę

To mozesz miec calosc za friko :) bo bajki Ci napisali

Zamowic

Zamontowac

Wziac rzeczoznawce by wyliczyl faktyczne Uw

Dac sprawe do sadu

Wygrac

Dostac zwrot kasy

Sorry ale ja chcę mieć dom a nie sprawy w sądzie. Pytałem o to U. Producent twierdzi, że przy pakiecie dwuszybowym jest 1,1 a przy trzyszybowym 0,9. ale musiałby zmienić profile. Mówi, że nie ma sensu, bo to się nie zwróci w jakimś sensownym czasie.

To twoje zdanie że się nie zwróci

Poproś w takim razie sprzedawcę niech wyliczy Uw dla całej konstrukcji

Straty w przypadku dwóch jak i trzech szyb pod jednym warunkiem że przyjmie prawdziwe założenia

0.1 różnicy Uw między dwiema a trzema szybami jest to spore przeklamanie z jego strony

Edytowane przez jareko
Kosmetyka wypowiedzi

Sorry ale ja chcę mieć dom a nie sprawy w sądzie. Pytałem o to U. Producent twierdzi, że przy pakiecie dwuszybowym jest 1,1 a przy trzyszybowym 0,9. ale musiałby zmienić profile. Mówi, że nie ma sensu, bo to się nie zwróci w jakimś sensownym czasie.

Ach, widze ze juz jest nowa oferta - Aluprof. Patrze w ulotkę. Jeśli nie mogą zaszklić w niej szyb o wsp. U 0,5-0,6 to raczej jest to jakaś uboższa wersja - widzę ich tam szesc wariantow - i dla tych dwóch "slabszych" systemodawca nawet nie podaje U (by nie odstraszać). Także - uzyskanie Uw 1,1 wydaje się byc w tej sytuacji mocno wątpliwy. Zakładam że sprzedawca operował parametrem Ug licząc na nieświadomość rozmówcy.

PPar

Wyślij zapytanie do naszej fabryki. Awilux ex Hekaplast w Lesznie. Zapewne skierują Cię do przedstawiciela w Twej okolicy

Masz do wyboru profile Schuco i Aliprof

Aliprof wychodzi taniej

Dziękuję, ale przedstawicielem Aluprof na zachodniopomorskie jest firma, która robiła mi kalkulację.

Oj....Aliplast a nie Aluprof.

Tak to jest jak się pisze z komórki będąc w terenie

Firma trzyma się sztywno wytycznych systemodawcy Schuco czy Aliplasta więc o statykę jak i dokładne wyliczenia Uw bym się nie martwił ale Ty decydujesz gdzie szukać

Zrobisz jak uważasz choć to żadna filozofia wysłać maila

Oj....Aliplast a nie Aluprof.

Tak to jest jak się pisze z komórki będąc w terenie

Firma trzyma się sztywno wytycznych systemodawcy Schuco czy Aliplasta więc o statykę jak i dokładne wyliczenia Uw bym się nie martwił ale Ty decydujesz gdzie szukać

Zrobisz jak uważasz choć to żadna filozofia wysłać maila

Przepraszam ale byłem przekonany, że to aluprof i się po prostu przejęzyczyłeś. Jasne, że wyślę do nich maila. Dzięki za namiary.

Pomijając zbieżność nazw Aluprof i Alipast. To, że firma jest "przedstawicielem" nie oznacza że ma jedyną słuszną licencję na produkcję. Jak w każdej branży - każdy wprowadza do swojej kuchni różne rozwiązania, czasem autorskie i końcowy produkt może wyjść diametralnie różny, nawet jeśli robią z tych samych profili i teoretycznie wg tego samego przepisu.

Pomijając zbieżność nazw Aluprof i Alipast. To, że firma jest "przedstawicielem" nie oznacza że ma jedyną słuszną licencję na produkcję. Jak w każdej branży - każdy wprowadza do swojej kuchni różne rozwiązania, czasem autorskie i końcowy produkt może wyjść diametralnie różny, nawet jeśli robią z tych samych profili i teoretycznie wg tego samego przepisu.

Pewnie tak ale, wcale nie jest łatwo znaleźć tych przedstawicieli. Jareko podsunął mi namiary ale fasad nie robią.

Na finalny produkt ma wpływ nawet jakość maszyn na których została zrobiona stolarka. Jedno CNC może diametralnie różnić się precyzją od innego CNC a to już mocno wpłynie na końcowy produkt.