kurtz 25.03.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Dziś musiałem wykopać drzewo z korzeniami, które rosło na trasie przyszłych fundamentów i odkryłem, że humus kończy się dopiero 110cm od poziomu terenu. Spotkał się ktoś z taką sytuacją?Ławy mam na 1 metr, więc rozumiem, że muszę je pogłębić?Planowałem wybrać cały humus pod dom, ale nie spodziewałem się, że będę musiał zrobić tak głęboki wykop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.03.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Masz na myśli że grunt rodzimy masz głęboko ? Humus to warstwa do kilkunastu cm, ta która jest bogata w "życie" i to ją się zdejmuje i usypuje delikatnie na bok w odpowiedniej pryzmie. To co poniżej to już mniej wrażliwa część. Musisz się dokopać do gruntu rodzimego na którym można posadzić ławy. Jeśli grunt będzie kiepski to trzeba zmieniać rodzaj posadowienia fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 25.03.2017 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Masz na myśli że grunt rodzimy masz głęboko ? Humus to warstwa do kilkunastu cm, ta która jest bogata w "życie" i to ją się zdejmuje i usypuje delikatnie na bok w odpowiedniej pryzmie. To co poniżej to już mniej wrażliwa część. Musisz się dokopać do gruntu rodzimego na którym można posadzić ławy. Jeśli grunt będzie kiepski to trzeba zmieniać rodzaj posadowienia fundamentów. Na całej głębokości 1,1 metra mam czarną ziemie, dopiero potem zmienia się na piasek /glina, więc rozumiem, ze jest to ziemia żyzna, która muszę usunąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.03.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Ziemia która zawiera składniki organiczne, próchnicę itd nie nadaje się na podkład tj warstwę do posadowienia ław i podłogi na gruncie. Trzeba się dokopać do gruntu rodzimego a pod podłogę na gruncie wybrać i zastąpić piaskiem zasypowym. Inaczej będzie osiadać, a nawet może śmierdzieć spod podłogi, tak słyszałem. Warto zapytać kierownika budowy co on na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 25.03.2017 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Ziemia która zawiera składniki organiczne, próchnicę itd nie nadaje się na podkład tj warstwę do posadowienia ław i podłogi na gruncie. Trzeba się dokopać do gruntu rodzimego a pod podłogę na gruncie wybrać i zastąpić piaskiem zasypowym. Inaczej będzie osiadać, a nawet może śmierdzieć spod podłogi, tak słyszałem. Warto zapytać kierownika budowy co on na to. Podobno kiedyś, żeby nie wybierać ziemi zasypywano ją grubą warstwą wapna i dopiero podłoga na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 25.03.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Bardzo nie dawno miałem podobne problemy. U mnie również przez metr ciągną się czarnoziem. Zdecydowałem się na wykopanie wszystkiego, pocieszając się faktem, że i tak planowałem podnieść trochę działkę i nawieść czarnoziemu. Teraz nie będę musiał kupować ziemi a piasek do zasypania jest tańszy niż to co wykopałem. Od poziomu ław to poziomu gruntu mam dokładnie 104cm. Jeśli chodzi o wykop to proponuję zamówić koparkę z łycha i wywrotkę do odwożenia urobku te kilka metrów dalej. U mnie pierwszego dnia była koparko ładowarka i po 5 godzinach prawie nic roboty nie było widać. Gdy zjawiła się koparka z łychą na ramieniu i wywrotka robota była zrobiona w 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 25.03.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Bielany Wrocławskie - grubość warstwy humusu 0,8-1,4m, ale tam Niemcy nawozili z Ukrainy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 26.03.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Tam gdzie roslo drzewo moglo byc glebiej czarnego, sprawdz w innej czesci dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.03.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Dziś musiałem wykopać drzewo z korzeniami, które rosło na trasie przyszłych fundamentów i odkryłem, że humus kończy się dopiero 110cm od poziomu terenu. Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Ławy mam na 1 metr, więc rozumiem, że muszę je pogłębić? Planowałem wybrać cały humus pod dom, ale nie spodziewałem się, że będę musiał zrobić tak głęboki wykop.Koniecznie badania geotechniczne gruntu. To nie jest duży koszt a określą dokładnie ile trzeba wywieźć. Bez tego projektant będzie miał problem z posadowieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.03.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Perm ma rację koszt 1000 czy 1500 pln za 5-6 pkt w miejscu planowanego budynku w skali budowy domu nie jest powalający. A pozwoli Ci uniknąć niepotrzebnych kosztów lub zapewni spokojny sen ( jeżeli okaże się konieczne usnięcie grubszej warstwy ziemi-humusu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 26.03.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Znam to. U mnie też jest ponad metr ziemi urodzajnej. Kładąc bruk nie wymieniłem całej warstwy, i już niestety się pofalował.... Więc niestety przy czymś poważniejszym niż kostka brukowa to koniecznie trzeba wymieniać cały humus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 26.03.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Zamiast kosztownych badań geodezyjnych sam wykop jeszcze ze dwa otwory w dwóch miejscach gdzie ma być fundament oddlaonych od siebie i jak tam też bedzie ponad metr to bedziesz miał prawie pewność że jest tak prawie na całym tym obszarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.03.2017 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Zamiast kosztownych badań geodezyjnych sam wykop jeszcze ze dwa otwory w dwóch miejscach gdzie ma być fundament oddlaonych od siebie i jak tam też bedzie ponad metr to bedziesz miał prawie pewność że jest tak prawie na całym tym obszarze.I na podstawie dziur wykopanych przez inwestora projektant dobierze posadowienie budynku? Już to widzę. Zastanów się co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.03.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Zamiast kosztownych badań geodezyjnych sam wykop jeszcze ze dwa otwory w dwóch miejscach gdzie ma być fundament oddlaonych od siebie i jak tam też bedzie ponad metr to bedziesz miał prawie pewność że jest tak prawie na całym tym obszarze. Wbrew pozorom z takich dziur nic nie wynika. Poza tym że się ktoś oryje w ziemi. Badania robi się do mniej więcej 4m w głąb. I robi się badanie GEOTECHNICZNE, geodeta to ten co tyczy budynek on nic nie bada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 27.03.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Z wypowiedzi autora zrozumiałem że on ma miejsce posadowienia budynku dawno wytyczone przez geodete a teraz pojawila sie tlyko wątliwość czy grunt w tym miejscu nie jest zbyt niepewny. Na jego miejscu zrobiłbym dokładnie tak jak piszę. Sam miałem robione badania profesjonalne za 800zł i nie dowiedzialem sie z nich więcej niż po wykopaniu paru dziurek na dzialce. Projektant zalecił drenaż ktory i tak bym zrobił widząc jak wysoko jest woda gruntowa. A grubość humusa można właśnie określić kopiać pare otworów głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.03.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Z wypowiedzi autora zrozumiałem że on ma miejsce posadowienia budynku dawno wytyczone przez geodete a teraz pojawila sie tlyko wątliwość czy grunt w tym miejscu nie jest zbyt niepewny. Na jego miejscu zrobiłbym dokładnie tak jak piszę. Sam miałem robione badania profesjonalne za 800zł i nie dowiedzialem sie z nich więcej niż po wykopaniu paru dziurek na dzialce. Projektant zalecił drenaż ktory i tak bym zrobił widząc jak wysoko jest woda gruntowa. A grubość humusa można właśnie określić kopiać pare otworów głębiej.Niepotrzebnie się upierasz. Badanie geotechniczne to podstawa dla projektanta domu. Zdziwiłbym się gdyby takich nie zażądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 27.03.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Niepotrzebnie się upierasz. Badanie geotechniczne to podstawa dla projektanta domu. Zdziwiłbym się gdyby takich nie zażądał. I pewnie dlatego 80% ludzi buduje bez nich a domy sie nie przewracają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 27.03.2017 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 3 metry dalej na działce stoi już 100 lat dom, który ma fundamenty na 40cm głębokości!!! wiec nie będę robił badań gruntowych bo to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.03.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 3 metry dalej na działce stoi już 100 lat dom, który ma fundamenty na 40cm głębokości!!! wiec nie będę robił badań gruntowych bo to bez sensu.A 30 km dalej stoi dom, który w ogóle nie ma fundamentów. Zrozumiałbym jeszcze, gdybyś miał normalne warunki gruntowe ale ta ponad metrowa warstwa humusu o czymś świadczy. Nanos? Nasyp? Torfowisko? Rób jak chcesz tylko po co pytasz na forum? Wyciągnąłeś korzeń, jest dużo humusu, pytasz co zrobić a na jedyną sensowną odpowiedź czyli badania gruntu stwierdzasz, że to bez sensu. Rób co chcesz tylko nie zawracaj innym głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Jak pisze klasyk na forum jedzmy g...o , miliony much nie mogą się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts