wojtusp 27.03.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Dla pierwszej kategorii posadowienia nie wykonuje się badań gruntu. Wystarczy kontrolować grunt podczas wykopu przez kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.03.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Dla pierwszej kategorii posadowienia nie wykonuje się badań gruntu. Wystarczy kontrolować grunt podczas wykopu przez kierownika budowy. "Pierwsza kategoria geotechniczna Obejmuje posadawianie niewielkich obiektów budowlanych, o statycznie wyznaczalnym schemacie obliczeniowym w prostych warunkach gruntowych, " Skąd wiesz, że tam są proste warunki gruntowe? Ponad metr humusu to raczej złożone warunki gruntowe, choć mogą to być tylko pozory. Bez zrobienia badań geotechnicznych nie dowiesz się tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.03.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Następny kolega wie że badania geologiczne są zbędne - przecież szwagier nie robił i chałupa stoi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 28.03.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Ja miałem robione badania i to była niepotrzebnie wydana kasa. Głębokośc wód gruntowych podał mi sąsiad (potwierdziło się, jak kopałem wykop na rurę wodociągową). Humus na 25-30cm w każdym mijscu działki, dalej różne frakcje piasku. Wystarczył szpadel i 15 minut żeby wiedzieć to co dowiedziałem się od geologa. Natomiast gdybym miał metr humusu to gadałbym inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 28.03.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Niektóre starostwa nie wydadzą PnB bez badań u mnie tak jest i dobrze, papierologia czasem ma dobre strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts