Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lepiej taczki i szpadle...i niech wybierają ci co o tym humusie zapomnieli. Koparka, nawet ta najmniejsza to co najmniej 1 tona. Osobiście na takie jazdy bym nie pozwolił. Ale zaraz znajdą się tacy u których koparki jeździły po ławach, nawet takie 3 tonowe...nic się nie stało..bynajmniej nie było widać czy coś pękło...przy okazji wypełnienie miedzy ławami zagęścili :) Edytowane przez DEMCIA
Lepiej taczki i szpadle...i niech wybierają ci co o tym humusie zapomnieli. Koparka, nawet ta najmniejsza to co najmniej 1 tona. Osobiście na takie jazdy bym nie pozwolił. Ale zaraz znajdą się tacy u których koparki jeździły po ławach, nawet takie 3 tonowe...nic się nie stało..bynajmniej nie było widać czy coś pękło...przy okazji wypełnienie miedzy ławami zagęścili :)... U mojego sąsiada to koparkę, wozili piasek, sypiąc pomiędzy wymurowane ściany z bloczka betonowego. Przejeżdżał po ścianach...budynek stoi :) .... przejeżdżające auta i ich kierowcy zatrzymywali się, popatrzeć na takie cuda :)

Koparka 1 tonowa, to chyba sama łycha. Po moich ławach było jeżdżone średnim Catem po około tygodniu. Beton B30.

wg39070 udzielasz sie w prawie każdym temacie...zaraz zostaniesz rekordzista forum w pisaniu postów. To ze ludzie wybudowali ci dom, nie znaczy że połknąłeś wszystkie rozumy i znasz się na wszystkim.
Jak Ci bardzo nie zależy na tej ziemi, to zostaw. Przecież w górę pójdą bloczki. Ziemię rozgarniesz, ubijesz, na to jeszcze piach pójdzie. Poza tym koparka spokojnie może jeździć sobie dookoła ław i wybierać ziemię, nie musi wcale wjeżdżać. Jakieś resztki można wybrać ręcznie.
Jak Ci bardzo nie zależy na tej ziemi, to zostaw. Przecież w górę pójdą bloczki. Ziemię rozgarniesz, ubijesz, na to jeszcze piach pójdzie. Poza tym koparka spokojnie może jeździć sobie dookoła ław i wybierać ziemię, nie musi wcale wjeżdżać. Jakieś resztki można wybrać ręcznie.

Bracianka, humus nie może zostać pomiędzy ławami, bo będzie problem z zapadającą się posadzką. Części organiczne ziemi muszą bezwzględnie opuścić obrys budynku :)

Bracianka, humus nie może zostać pomiędzy ławami, bo będzie problem z zapadającą się posadzką. Części organiczne ziemi muszą bezwzględnie opuścić obrys budynku :)

Ziemia z wykopu ław została świadomie ponieważ na tamtą chwilę liczył sie czas, trzeba bylo grzebać się małą koparką do tego okazalo się że czym głębiej tym gliniaściej :) i jak by miał od razu to wyrzucać to trwało by to zbyt dlugo... Ławom nic się nie stało, nie były niczym przykryte, przysypał je śnieg i tak zimowały (świadomie), a zima byla jak by jej nie było... Ziemi rozgarnąć nie chcę bo to taki ił i raczej się nie nadaje

A ta mała kopareczka ile może ważyć?

Taczka i szpadle odpadają, jako samorób szanuje swój kręgosłup ;)

wg39070 udzielasz sie w prawie każdym temacie...zaraz zostaniesz rekordzista forum w pisaniu postów. To ze ludzie wybudowali ci dom, nie znaczy że połknąłeś wszystkie rozumy i znasz się na wszystkim.

A Ty co, sama wybudowałaś? Piszę z autopsji. Spędziłem na budowie swojego domu więcej czasu, niż Ci się wydaje. Nie stojąc bynajmniej, więc takie komemtarze to wsadź sobie w buty, dobrze cwaniaczku? A na przyszłość, proszę ważyć słowa!

Kopara nabrudzi błotem i ziemią i ugniecie go na ławach i trzeba będzie szczotkować mocno i myć, po drugie może pokruszyć krawędzie ławy. To co dasz za koparę która nie zrobi tego w 1 h, możesz dać dwóm chętnym młodzianom i rozprawią się z tym w jedną dniówkę. Wystarczy chyba zrównać z ławą i będzie dobrze. A jak chcesz koparę to zamów taką większą kołówkę i sięgnie bez problemu nie wjeżdżając na ławę.

Ale z tego co widzę, to tam została ziemia, a nie humus.

Chcesz spać spokojnie wybierz co mozna z zewnątrz koparką ( tam gdzie nie sięgnie łyzką przerzuć ręcznie ) - nie przesadzaj nie budujesz bloku tylko mały dom . 2-3 h relaksu przy łopacie i gra gitara.
Kierownik budowy powiedział że nic im nie będzie...ale i tak będę raczej unikał. Szeroka łycha i niech się bawi koparkowy. Niestety jest mokro i nie jest to takie 2-3 h relaksu bo chcę jeszcze ściągnać z powierzchni to co wystaje nad ławy a zrbiła się ładna breja że gumiaki zasysa ;)

Ogólnie działka jest po wyciętym lasku z brzuzek, wokół pola , a tak z 60cm w głąb zaczyna się ten piasek z gliną... do okoła wykopu jest sucho, a w wykopie gdzie już więcej gliny wszystko stoi,gdybym nie wypompował wody po roztopach śniegu to basen by stał do tej pory :) ... Do tego akurat tam sporo popadało a warszawce sucho :) Zresztą słońca tak naprawde to dużo nie było jeszcze w tym roku, teraz jak poświeciło to spora różnica.

Rozmawiałem z kilkoma osobami i każdy mówi że jeszcze mokro w ziemi

koparko- ładowarka spokojnie da radę wybrać całość po zewnętrznym obrysie. Humus musisz usunąć aby jakaś fauna się tam nie urodziła- bardzo ważne!.

Odnośnie wytrzymałości betonu- to spokojna głowa. koparka na dwóch osiach 5 ton. mur, który będzie na tej ławie + strop + dach to jakieś (mocno zaokrąglając) 20ton więc nie bój się jeździć koparką. Możesz dla spokojniejszego snu nakazać mu wysypać 30cm piasku na ławy i po tym jeździć ale zagrożenia dużego nie ma. Z doświadczenia wiem, że koparka jeżdżąca po 10cm chudziaku B10 ma problemy aby takowy uszkodzić (choć potrafi ;] )

koparko- ładowarka spokojnie da radę wybrać całość po zewnętrznym obrysie. Humus musisz usunąć aby jakaś fauna się tam nie urodziła- bardzo ważne!.

Odnośnie wytrzymałości betonu- to spokojna głowa. koparka na dwóch osiach 5 ton. mur, który będzie na tej ławie + strop + dach to jakieś (mocno zaokrąglając) 20ton więc nie bój się jeździć koparką. Możesz dla spokojniejszego snu nakazać mu wysypać 30cm piasku na ławy i po tym jeździć ale zagrożenia dużego nie ma. Z doświadczenia wiem, że koparka jeżdżąca po 10cm chudziaku B10 ma problemy aby takowy uszkodzić (choć potrafi ;] )

Jak na żywo zobaczyłem to nawt nie pomyślałem że coś im się stanie. Po temacie :) wjechał do środka i ładnie wszystko wybrane :) można działać dalej.

Nie było szans żeby to wybrać z zewnątrz.

Dla potomnych morał taki że nie ma co tyłkiem trząść