CBAMx 25.03.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) Witam serdecznie Zapraszam do naszego dziennika: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?336549-Wiejski-dom-inspirowany-projektem-quot-Z-Perspektyw%C4%85-C136-quot Edytowane 25 Marca 2017 przez CBAMx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CBAMx 06.05.2017 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 chyba obecne przepisy wymuszą na tobie WM niezależnie od tego czy jej chcesz czy nie. Nie bardzo wiem o jaką obsługę ci chodzi? Wymianę filtrów raz na kilka m-cy? Musze przyznać, że projekt z nietypowo umieszczonymi pomieszczeniami. Nie żal wam powierzchni straconej na komunikację? Nie chcecie garażu z wejściem przez wiatrołap? Czy przy takiej działce nie lepiej wszystkie okna pokoi skierować na ogród i rzekę? Dzięki za cenne uwagi Nasz architekt nie potwierdza tego, że WM jest jedyną dopuszczalną opcją przy nowych przepisach ale mnie najbardziej przekonuje opcja zastosowania rekuperacji i czerpni gruntowej, a zastanawia właśnie koszt i pracochłonność obsługi i ewentualny hałas. Co do obsługi to właściwie wiem na ile to jest absorbujące i kosztowne, staram się wybudować taki dom, którego utrzymanie w przyszłości będzie jak najtańsze. Co do układu pomieszczeń to jest to temat chyba najbardziej przez nas przemyślany i taki właśnie układ na odpowiada, salon i 2 sypialnie oraz kuchnia są od podwórka i skierowane są na południe. Jeśli chodzi o komunikację, to obecnie mamy spory korytarz i jakoś nie wyobrażamy sobie mniejszego, poza tym ściana narożna pomiędzy kuchnią a salonem będzie ścianą działową i gdy przyjdzie nam do głowy otwarcie całej tej przestrzeni to nie będzie to większy problem. Z garażu niestety musimy zrezygnować na rzecz piwnicy, a ponieważ działka jest duża i szeroka (część budowlana to 40x89 m) to być może w przyszłości postawimy budynek gospodarczy z garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts