Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiejski dom inspirowany projektem "Z Perspektywą C136"

Recommended Posts

• 1 month później...
chyba obecne przepisy wymuszą na tobie WM niezależnie od tego czy jej chcesz czy nie.

Nie bardzo wiem o jaką obsługę ci chodzi? Wymianę filtrów raz na kilka m-cy?

Musze przyznać, że projekt z nietypowo umieszczonymi pomieszczeniami.

Nie żal wam powierzchni straconej na komunikację?

Nie chcecie garażu z wejściem przez wiatrołap?

Czy przy takiej działce nie lepiej wszystkie okna pokoi skierować na ogród i rzekę?

Dzięki za cenne uwagi :)

Nasz architekt nie potwierdza tego, że WM jest jedyną dopuszczalną opcją przy nowych przepisach ale mnie najbardziej przekonuje opcja zastosowania rekuperacji i czerpni gruntowej, a zastanawia właśnie koszt i pracochłonność obsługi i ewentualny hałas. Co do obsługi to właściwie wiem na ile to jest absorbujące i kosztowne, staram się wybudować taki dom, którego utrzymanie w przyszłości będzie jak najtańsze.

Co do układu pomieszczeń to jest to temat chyba najbardziej przez nas przemyślany i taki właśnie układ na odpowiada, salon i 2 sypialnie oraz kuchnia są od podwórka i skierowane są na południe.

Jeśli chodzi o komunikację, to obecnie mamy spory korytarz i jakoś nie wyobrażamy sobie mniejszego, poza tym ściana narożna pomiędzy kuchnią a salonem będzie ścianą działową i gdy przyjdzie nam do głowy otwarcie całej tej przestrzeni to nie będzie to większy problem.

Z garażu niestety musimy zrezygnować na rzecz piwnicy, a ponieważ działka jest duża i szeroka (część budowlana to 40x89 m) to być może w przyszłości postawimy budynek gospodarczy z garażem.