WMaciek 25.03.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Planowałem gaz z kotłem kondensacyjnym + kominek z płaszczem wodnym, jednak gazu nie będzie i rozważam pompę ciepła. Pomysł pompy powietrznej do końca do mnie nie trafia, raczej myślę nad gruntową. Jeśli to ma być opłacalne raczej tańsze produkty. A teraz do rzeczy – zacząłem od najtańszych produktów czyli Meeting. Od dystrybutora dostałem instrukcję pomp geotermalnych i wygląda na to że temperatury można ustawić na sztywno i nie ma możliwości ich zmieniania przez zewnętrzne urządzenie ani ustawiania krzywej grzewczej. A skoro pompa ciepła to podłogówka, jak podłogówka to sterowanie podłogowe?Jak rozwiązują ten problem użytkownicy Meetinga, i jak jest to rozwiązane wśród innych producentów budżetowych pomp ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 26.03.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) Ja mam gruntówke on/off i steruje termostatem pokojowym, pobiera on też dane pogodowe - przyszłe- i w ten sposób za pomocą sobie tylko znanego algorytmu nastawia kiedy pompa ma się załączyć, moim zdaniem jest to lepsze rozwiązanie od pogodówki. Oczywiście można też nastawiać w jakich godzinach ma pracować, ale nie da sie ukryć, że czasami zaczyna wcześniej aby dobić do zadanej temperatury przy końcu (jak się da). Edytowane 26 Marca 2017 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.03.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Możesz zamontować regulator pogodowy npfirmy Compit ,Frisko i tp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMaciek 27.03.2017 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Pytanie czy da się podłączyć zewnętrzny regulator pogodowy do tej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 27.03.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Pytanie czy da się podłączyć zewnętrzny regulator pogodowy do tej pompy? Temperaturę ustawiasz na sterowniku a potem możesz dawać z zewnętrznego sterownika pompie sygnał on albo off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts