kurtz 26.03.2017 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Czy mogę zastosować zawór zwrotny dla wentylowania kanalizacji łazienki zamiast stosowania wywiewki nad dach?Łazienka będzie w domu parterowym. Czytałem, że dopuszcza się takie rozwiązanie, ale nie wiem jak to zadziała w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.03.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 W praktyce jest to bardziej kłopotliwe rozwiązanie - taki zawór napowietrzający musi być w miejscu łatwo dostępnym, potrafi się zawieszać (wtedy smrodek z niego leci) i trzeba go czyścić/wymieniać uszczelki. Kominek dachowy to zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 29.03.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Dopuszcza się jeśli jest więcej niż jeden pion odpowietrzenia kanalizacji. Jeśli jest tylko jeden ma być wyciągnięty ponad dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.03.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Zdecydowanie lepsza będzie wywiewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 29.03.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 A jeżeli jest następujący układ: na parterze wyprowadzona rura do wc i brak możliwości wyprowadzenia ponad dach oraz pion do łazienki na piętrze gdzie też nie ma wyprowadzenia ponad dach, ale są dwa kominki dachówkowe od wentylacji łazienki i garażu.Jak to traktować - jako dwa piony? I koniecznie trzeba to odpowietrzać? Może być problem przy odbiorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.03.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Przy odbiorze? Jeśli to dom jednorodzinny, to małe szanse, żeby ktoś o to pytał (o ile w ogóle ktoś na odbiór przyjdzie). Problem to może być przy użytkowaniu potem takiej instalacji, jak to ktoś zaprojektował bez napowietrzania pionów? Chyba, że wykonanie liche.Wentylacji pomieszczeń w to nie mieszaj - jeśli jest pion kanalizacyjny w łazience na piętrze, to powinien wyjść na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 29.03.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Przyjdą albo nie przyjdą - potrafią przyjść i się czepiać, niekoniecznie wywiewek, ale potrafią.Łazienka na parterze - już stropu nie przebiję i pozostaje albo zrobić automatyczny odpowietrznik licząc się jego niedomaganiami albo odpowietrzenie pominąć.Łazienka na poddaszu - są dwa kominki do wykorzystania. Jeden to będzie wentylacja łazienki, drugi wykorzystam do odpowietrzenia kanalizacji podłączając rurę spiro.Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 29.03.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Przy niesprzyjającej pogodzie i wiatrach będzie zaciągać smrodek do łazienki przez wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.03.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Przyjdą albo nie przyjdą - potrafią przyjść i się czepiać, niekoniecznie wywiewek, ale potrafią. Łazienka na parterze - już stropu nie przebiję i pozostaje albo zrobić automatyczny odpowietrznik licząc się jego niedomaganiami albo odpowietrzenie pominąć. Łazienka na poddaszu - są dwa kominki do wykorzystania. Jeden to będzie wentylacja łazienki, drugi wykorzystam do odpowietrzenia kanalizacji podłączając rurę spiro. Ma to sens? Sens ma, z pewnością unikniesz problemów z kanalizacją, może co prawda czasem zawiewać, ale to musiała by być mocna "cofka" w wentylacji - jeśli kominki dachowe są na różnej wysokości, to lepiej do wyższego podłącz kratkę wentylacyjną, a do niższego kanalizę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 29.03.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Dzięki za pomysły. Dach jest ze spadkiem więc siłą rzeczy jeden kominek jest niżej. A co do samej kanalizacji to będzie przepompownia, która z założenia ma często opróżniać zbiornik więc może aż tak w rurach "walić" nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 02.04.2017 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 a czy z tej wywiewki na dachu to nie śmierdzi za bardzo? przy niesprzyjającym wietrze może być to odczuwalne wokół domu? mówimy o odpowietrzeniu kanalizy, która jest włączona to gminnej oczyszczalni ścieków (jeśli to ma jakieś znaczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.04.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 a czy z tej wywiewki na dachu to nie śmierdzi za bardzo? przy niesprzyjającym wietrze może być to odczuwalne wokół domu? mówimy o odpowietrzeniu kanalizy, która jest włączona to gminnej oczyszczalni ścieków (jeśli to ma jakieś znaczenie) Mi z wywiewki na dachu śmierdziało najgorsze było ze zaciągało mi często przez wentylację do domu, jak otworzyłem okno na poddaszu czasem wiatr również nawiewał smrodek, założyłem odpowietrzniki automatyczne i problemów żadnych nie mam. Wentylacja jakakolwiek nawet kanalizacji powinna być nad kalenicą u mnie była w połowie dachu i niestety były problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 02.04.2017 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Mi z wywiewki na dachu śmierdziało najgorsze było ze zaciągało mi często przez wentylację do domu, jak otworzyłem okno na poddaszu czasem wiatr również nawiewał smrodek, założyłem odpowietrzniki automatyczne i problemów żadnych nie mam. Wentylacja jakakolwiek nawet kanalizacji powinna być nad kalenicą u mnie była w połowie dachu i niestety były problemy. a te odpowietrzniki to jakie? zawory zwrotne? na jakiej średnicy dałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.04.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Napowietrzacz kanalizacyjny fi 110 mm kupowałem w Castoramie. Taki napowietrzacz dajesz takiej średnicy jakiej masz pion. Najlepiej mieć do niego dostęp w sumie nie ma co się tam zepsuć ale aby działał musi mieć dostęp do powietrza, wiec szczelne go zamurowanie może spowodować że nie będzie dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts